Het Gezond&Wel Centrum is onderdeel van de gezondheidszorg opleidingen van Hogeschool Utrecht. In het centrum bieden studenten gratis advies en behandeling.
Sinds 2014 werft en adviseert Energiebox huishoudens over de energiebesparing die zij door het nemen van eenvoudige maatregelen kunnen realiseren. In een filmpje maken ze duidelijk wat ze te bieden hebben.
Dit jaar gaan Utrechters opnieuw als één grote familie tijdens Wereldarmoededag in oktober samen aan tafel. Hoewel het lang nog niet zover is, zijn de voorbereidingen in volle gang. Want dit jaar wordt iedere geïnteresseerde mee-eter uitgenodigd zelf de ingrediënten voor dit diner te zaaien en te oogsten. Hoe leuk is dat?!
Zaterdag 1 april om 19.30 zal het Utrechts Studenten Koor en Orkest in de Jacobikerk in Utrecht de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach ten gehore brengen. Voor het concert nodigen zij mensen uit die (financieel) moeilijk toegang hebben tot culturele evenementen.
Op woensdag 15 maart kwam de Nationale Ombudsman naar Utrecht voor een werkbezoek bij de Armoedecoalitie. Reinier van Zutphen en zijn medewerkers luisterden geïnteresseerd naar de verhalen van ervaringsdeskundigen.
Dit jaar krijgen huurders in corporatiewoningen met een laag inkomen en een huur boven de 575 euro een huurverlaging. De Woonbond heeft helder op een rijtje gezet aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Met een nieuwe brief informeren B&W de gemeenteraad over de voortgang in de aanpak van de huidige koopkracht- en energiecrisis. In eerdere brieven zijn maatregelen aangekondigd om zowel bewoners als het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen.
Omgaan met armoede op scholen en in de kinderopvang
Handreiking en kwaliteitskaarten
Sinds het najaar van 2022 is er een nieuwe versie beschikbaar van de handreiking 'Omgaan met armoede op scholen'. Daar hoort ook een 'kwaliteitskaart' bij. Scholen kunnen daarmee hun eigen beleid op dit terrein formuleren. Nu is er ook een kwaliteitskaart 'Omgaan met armoede in de kinderopvang'.
Op woensdag 8 maart is de officiële aftrap van het gezamenlijke spreekuur door wijkwethouder Dennis de Vries. Voor hulp bij het aanvragen van regelingen en andere mogelijkheden van gemeente en Rijksoverheid.
Sabiet Balwant-gir is een bekende verschijning in haar wijk Leidsche Rijn in Utrecht, waar zij al 19 jaar een onafhankelijke voedselbank runt. Kruispunt TV maakte een portret van haar en haar werk in de serie 'De verschilmakers'.
Heb je zin in een dagje uit en heb je altijd al eens het theater van binnen willen bekijken? Dit is je kans!
Op woensdag 1 maart bieden ROSE stories en de Stadsschouwburg Utrecht vrijkaarten aan voor de voorstelling The Ozard of Wiz.
In het Ubuntuhuis is een nieuw project gestart: Ubuntu-maaltijden. De laatste woensdag van de maand is een speciale, met een heerlijke maaltijd en een culturele activiteit: muziek, theater, spel, dialoog, film of een lezing.
Wijkplatform Kanaleneiland organiseerde een themabijeenkomst over armoede. Druk bezocht, want de doeners in de wijk zijn op zoek naar de onzichtbare armen.
In februari van dit jaar is de gemeente Utrecht gestart met een witgoedregeling voor Utrechtse huishoudens met een U-pas. Het doel van de witgoedregeling is zoveel mogelijk huishoudens te voorzien van een energiezuinige koelkast.
Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip en haar collega-minister Carola Schouten voor Armoede willen een eind maken aan het fraudebeleid dat in 2012 door het kabinet Rutte I werd ingevoerd. Zij presenteerden op 14 februari een conceptwetsvoorstel Handhaving Sociale Zekerheid. Daarmee hopen zij een eind te maken aan het harde fraudebeleid dat in 2012 door het kabinet-Rutte I werd ingevoerd.
Ken jij een gezin dat al lang niet meer op vakantie is geweest doordat vakantie te duur is? Met Weekje Weg kunnen deze gezinnen gratis een week op vakantie. De vakantieweken zijn in juli en augustus.
Cliëntenplatform Participatiewet zoekt nieuwe leden
Zou jij graag met de gemeente in gesprek gaan om te kijken of sommige zaken niet anders geregeld zouden kunnen? Dat kan! Het Cliëntenplatform Participatiewet Utrecht zoekt nog leden!
Zorgbestuurders, hoogleraren en prominenten sturen een open brief aan het kabinet: “Alles op alles om te voorkomen dat mensen ziek worden door armoede”. Een brief waar de Landelijke Armoedecoalitie zich graag achter schaart.
Gelukkig is er in Overvecht veel hulp voor mensen en gezinnen met weinig geld. Een overzicht van de mogelijkheden vind je in deze 'Wegwijzer Overvecht voor mensen met weinig geld'
De hoge energierekeningen blijven een probleem voor veel mensen, ook met de compensatie door gemeenten en het prijsplafond. Daarom komt de rijksoverheid met een Tijdelijk Noodfonds Energie.
Het Bob van der Hout-fonds is een charitatief fonds met als doel het bevorderen van maatschappelijk herstel van cliënten van de Tussenvoorziening door middel van het verstrekken van leningen en giften. Het fonds zoekt een penningmeester.
Sommige kinderen hebben hulp nodig bij het maken van hun huiswerk. Voor sommige gezinnen is dit lastig te organiseren, bijvoorbeeld omdat er weinig geld is of omdat de ouders de Nederlandse taal niet (goed) spreken. Waar kun je terecht?
De gemeente Utrecht heeft al enige tijd een subsidieregeling voor organisaties die Utrechters ondersteunen om schulden te voorkomen, op tijd op te lossen en zonder schulden te blijven. Die regeling gaat door.
Nu doorpakken en bestaanszekerheid duurzaam regelen
De Landelijke Armoedecoalitie heeft op 2 februari een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Op 8 februari bespreekt de Kamercommissie SZW het armoede- en schuldenbeleid. Er zijn structurele wijzigingen nodig om bestaanszekerheid (een grondrecht) te realiseren. Daarvoor is het nodig om bestaanszekerheid duurzaam te borgen.
In de e-learning 'Energie, ondersteuning bij (energie)armoede' van Budgetvaardig leer je in een half uur meer over de energiecrisis. Deze e-learning is voor iedereen die wil weten welke mogelijkheden er zijn om mensen met energiearmoede te helpen.
Informatiemarkt school en ontwikkeling van je kind, Kanaleneiland
9 maart
Tussen de 10 en 14 jaar verandert er veel voor jou en jouw kind. De overstap naar een middelbare school komt eraan of is net achter de rug. En iedereen wil zijn of haar hun kind goede kansen geven. Daarom organiseren we een tweede informatiemarkt voor ouders, jeugd en leraren van groep 7 & 8 en klas 1 & 2.
Door de torenhoge inflatie en de hoge energieprijzen kunnen steeds meer ouders/verzorgers helaas de sport- of cultuurdeelname van hun kinderen niet meer betalen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur wil en kan ervoor zorgen dat kinderen in deze situatie gewoon kunnen blijven meedoen.
U Centraal heeft een mooi overzicht samengesteld van nieuwe regels en regelingen voor inwoners van Utrecht die rond moeten komen van een laag inkomen. En met de 'Checklist inkomsten op orde' kun je snel nagaan waar mensen recht op hebben.
Staatssecretaris Van Rij heeft de Leidraad Invordering 2008 gewijzigd, zodat een bedrag ter hoogte van de energietoeslag niet meer wordt meegeteld als vermogen bij de beoordeling van een verzoek om kwijtschelding of uitstel van betaling bij een belastingschuld, en in geval van een toeslagschuld voor een persoonlijke betalingsregeling.
Financieel gezien wordt 2023 voor veel huishoudens een jaar van herstellen van de hoge uitgaven van het afgelopen jaar. Het compensatiepakket van de overheid zorgt ervoor dat veel huishoudens er ten opzichte van 2022 op vooruit gaan.
Informatiemarkt school en ontwikkeling van je kind
24 januari
Tussen de 10 en 14 jaar verandert er veel voor jou en jouw kind. De overstap naar een middelbare school komt eraan of is net achter de rug. En iedereen wil zijn of haar hun kind goede kansen geven. Daarom organiseren we een informatiemarkt voor ouders, jeugd en leraren van groep 7 & 8 en klas 1 & 2.
Op vrijdag 20 januari 2023 van 14.00 – 16.00 uur kun je weer een Mooi Meegenomen Markt bezoeken. Deze ruil- en informatiemarkt is dit keer in Kanaleneiland. Op de ruilmarkt kun je terecht voor zowel spullen, als diensten. Kom langs!
Afgelopen jaar heeft de gemeente Utrecht aan inwoners met een inkomen tot 150% wettelijk sociaal minimum energievergoeding van € 1.300 verstrekt. Het college heeft besloten om aan deze groep in februari alvast weer € 500 over te maken. Dit gaat automatisch, inwoners hoeven hier dus geen aanvraag voor te doen. Anderen kunnen pas in de zomer van 2023 een aanvraag doen.
Wijkplatform Kanaleneiland & Transwijk maakt zich zorgen over armoede in de wijk. Het wijkplatform wil dit vraagstuk samen met wijkpartners en bewoners bespreken en naar mogelijke oplossingen zoeken op de themabijeenkomst 'Samen tegen armoede' op 26 januari.
Wat kun je als professional doen voor deze kinderen en hun ouders? Op een speciale website van de Augeo Foundation over kinderen en armoede vind je veel informatie en inspiratie om daar mee aan de slag te gaan.
De koopkrachtcrisis houdt aan en ook in 2023 blijven de prijzen hoog. Burgemeester en wethouders hebben eind 2022 een nieuwe brief aan de gemeenteraad gestuurd met aanvullend beleid om de gevolgen te verzachten.
2023 wordt financieel gezien een spannend jaar. In hoeverre hebben mensen baat bij het omvangrijke koopkrachtpakket en het energieplafond? En krijgt iedereen de hulp die ze nodig hebben? Deze vragen staan centraal in het informatiewebinar 'Het leven weer betaalbaar, dat doen we met elkaar'.
Op 1 januari draagt Jules van Dam na veertien jaar het voorzitterschap van de Utrechtse Armoedecoalitie over aan Guusta van der Zwaart. Een mooi moment om met Jules terug te kijken op veertien jaar Armoedecoalitie.
Er vinden op dit moment in de stad Utrecht diverse ontmoetingsreeksen plaats n.a.v. de gids 'Armoede doorbreek je niet alleen'. Wat kunnen we daarvan leren? Het programma armoede en schulden van het kennisplatform Utrecht Sociaal nodigt je graag uit om je te laten inspireren en hierover mee te denken.
Eind december speelt dansgezelschap DC 1 II High een moderne versie van het klassieke verhaal De Notenkraker. Op 28 december spelen zij hun try-out en daar kun jij bij zijn!
U Centraal organiseert gratis cursussen en groepen over thema’s waar iedereen in het leven mee te maken kan krijgen. Alle cursussen staan in het Groepenboekje. Voor inwoners van Utrecht zijn de cursussen gratis.
Wil jij dat er een Energieklusser jou komt helpen? Energie-U bestaat uit honderden Utrechters die zich gratis inzetten voor energiebesparing en duurzame energie. En dus staan ze nu ook klaar voor mensen die in de problemen zijn geraakt door hoge energierekeningen.
Er is een uitgebreid overzicht gemaakt met informatie voor mensen in Overvecht voor ondersteuningsmogelijkheden deze winter: warme plekken, eten en drinken, energietips, vervoer enz.
Verbindende activiteiten tijdens en rondom de feestdagen
Sommige mensen voelen zich rondom de feestdagen juist extra eenzaam. Er worden in deze periode allerlei verbindende activiteiten georganiseerd door netwerkpartners van Utrecht Omarmt.
In 2022 en 2023 stelt de overheid voor mensen met een laag inkomen 1.300 euro beschikbaar voor mensen me een laag inkomen. Een heldere uitleg vind je hier.
Liesbeth Rox heeft voor de Armoedecoalitie een bonte verzameling tips bijeengebracht om er in de kerstvakantie voordelig (met de kinderen) op uit te gaan!
Menstruatieproducten worden gratis voor lage inkomens
Veel vrouwen en meisjes hebben niet genoeg geld om tampons of maandverband te kopen. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om er voor te zorgen dat deze producten gratis beschikbaar komen voor mensen met lage inkomens.
Hoe kun je mensen nog ondersteunen wanneer je merkt dat financiële problematiek een structurele oorzaak heeft? Professionals, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers lopen vaak tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan. Politiseren behoort dan nog wél tot de mogelijkheden.
Per 1 januari 2023 wordt de leeftijd waarop de kostendelersnorm voor ouders met inwonende kinderen ingaat, verhoogd van 21 naar 27 jaar. Het betekent dat ouders pas gekort worden op hun uitkering als hun inwonend kind 27 jaar wordt in plaats van 21 jaar, zoals nu het geval is.
Op 29 november bespreekt de Tweede Kamer de begroting van SZW. De Landelijke Armoedecoalitie stuurde de Kamerleden een brief om aandacht te vragen voor de bestaansonzekerheid van ruim 1 miljoen mensen met een laag inkomen.
Het Nibud heeft op verzoek van de gemeente Utrecht een nieuwe, kernachtige Minima Effect Rapportage (MER) met een inschatting voor 2023 gemaakt. De nieuwe MER neemt alle maatregelen uit het landelijke koopkrachtakkoord mee.
In de themabijeenkomst 'Waardevol werk' verkennen we met ervaringsdeskundigen, professionals en diverse projecten, hoe we waardering op een andere manier kunnen insteken.
Lilith Smidts-Lefever is inmiddels een bekend gezicht bij de Armoedecoalitie. Ze is sociaal werker en ervaringsdeskundige in armoede. Sprank publiceerde een mooi interview met haar.
Door de stijgende energiekosten en inflatie hebben steeds meer mensen financiële zorgen en (meer) moeite om rond te komen. Het buurtteam begrijpt uw situatie en helpt u gratis.
Het algemene beeld dat uit het rapport Rondkomen en betalingsproblemen naar voren komt is dat in 2022 veel Nederlandse huishoudens gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven; niet alleen mensen met een uitkering of laag inkomen.
College voor de Rechten van de Mens bestaat tien jaar
bijeenkomst 8 december
Het College voor de Rechten van de Mens bestaat 10 jaar. Sinds 2012 belicht, beschermt en bevordert het College de mensenrechten in Caribisch en Europees Nederland. Dat wordt gevierd tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 8 december in The Colour Kitchen in Utrecht.
Op 11 november 2022 vond de jaarlijks terugkerende Sint Maarten Parade plaats, maar dan wel een XL versie! Met maar liefst 1500 deelnemers die meeliepen en 23.000 kijkers langs de kant! Bekijk de aftermovies van Parade en Vuren.
Dit jaar en volgend jaar helpt de overheid huishoudens om de (hoge) energierekening te kunnen betalen. Welke maatregelen zijn bekend voor huishoudens met een eigen aansluiting en wat komt er voor mensen met blokverwarming?
Emmaus en Extinction Rebellion vinden Black Friday een zwarte dag, een macaber feest van uitbuiting en overproductie. Zij voeren actie. Ze delen kleding uit om te voorkomen dat er onnodig nieuw gekocht wordt.
De kloof tussen arm en rijk neemt steeds verder toe. Hoe dragen we er zorg voor dat de klimaatcrisis en de daarmee gepaard gaande energietransitie niet leidt tot nog meer armoede en uitsluiting, zowel hier als elders op de wereld?
De slotweek van Utrecht 900 startte met maar liefst drie keer het Vuur van Sint Maarten. Meer dan 3000 mensen bezochten een van de Vuren in Leidsche Rijn, Overvecht en Hoograven.
Wil je weten hoe jouw energierekening omlaag kan en hoe de gemeente daarbij kan helpen? Meld je dan aan voor de online bijeenkomst op 22 november van de gemeente Utrecht over energie besparen.
Veel Utrechters geven aan dat zij de korting van in totaal 380 euro op hun energierekening zelf niet nodig hebben en graag doneren aan doelen die mensen helpen die deze winter wél in de knel komen.
Leergeld Utrecht stelt, in samenwerking met de gemeente Utrecht, een kledingpas beschikbaar voor Utrechtse kinderen van 4 t/m 17 jaar. Er kan nog steeds een aanvraag worden gedaan. De aanvragen kunnen worden gedaan tot 31 en met december.
Op maandag 21 november presenteert de gemeente Utrecht het Utrechts Gezondheidsprofiel (UGP) 2022. In de week van 21 t/m 24 november is het UGP-week met allerlei workshops.
Vrijdag is het zover: de Sint Maarten Parade XL ‘Zonder Muren’, als afsluiting van Utrecht 900 jaar. Met prachtige lichtsculpturen, muziek en theater, waarin vanuit 10 verschillende wijken mensen meedoen.
Koud thuis? Kom er warm bij zitten. Vanaf 1 november opent het Leger des Heils overdag de deuren van meer dan honderd buurthuiskamers zodat jij in de koude maanden tóch kunt besparen op je energierekening.
Vindt u het ook wel eens lastig om een voldoende en gezond ontbijt aan uw kind(eren) te geven? Dan kan Toekomstontbijt u wellicht helpen met een ontbijttas voor uw kind.
Als je rond moet komen van (te) weinig geld, is er simpelweg geen ruimte voor extra’s, zoals een feestje. Maar geld is niet de enige drempel. Daarover gaan we in gesprek met Jenny en Martin, die samen naar de FUIF gingen.
Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben geen geld voor de tandarts. Terwijl mondzorg geen luxe is, maar een basisrecht. Aldus een petitie van Dokters van de wereld.
Wil je meer weten over eenzaamheid, ervaringen uitwisselen met andere organisaties en samenwerken om eenzaamheid te verminderen? Meld je dan aan voor de netwerkbijeenkomst.
Wil jij met je organisatie kinderen die opgroeien in armoede en volgend jaar in september starten op de middelbare school, helpen met een Schoolspullenpas? Meld je dan nu aan.
Op 17 oktober was het Wereldarmoededag. Via het Grote Utrecht Stadsdiner aten 8000 mensen in de stad met elkaar, deelden verhalen en ervaringen, praten door over gezond voedsel, armoede, schaamte en meedoen.
Kan jouw organisatie de zelftesten en/of mondkapjes uitdelen aan de minima? Wil je de zelftesten en/of mondkapjes inzetten voor je vrijwilligers binnen je organisatie? Vraag ze dan nu aan.
Na drie jaar zonder groot feest voor Sint Maarten door corona, is het dit jaar eindelijk weer mogelijk: we vieren met de hele stad Sint Maarten. Op de parade in de binnenstad op 11 november. En in de wijken met prachtige vuren en workshops lampion maken. Hier vind je het hele programma.
De Stichting Kinderzorg Utrecht helpt kinderen en jongeren tot 23 jaar in de provincie Utrecht die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Dat kan in deze tijden extra urgent zijn.
Help je mee aan het Utrechts Boodschappenfonds? Door de inflatie en de energieprijzen die door het dak gaan kunnen veel meer mensen nog lastiger rondkomen. Hier moeten we wat aan doen. Doe je mee?
Ook dit jaar schuift de hele stad als één grote familie aan voor het Grote Utrecht Stadsdiner. Op maandag 17 oktober zitten Utrechters uit alle wijken, van alle leeftijden en alle culturen met elkaar aan tafel.
Op zondag 16 oktober, Wereldvoedseldag, is er de hele middag van alles te doen in de bibliotheek op de Neude! Loop binnen, doe mee met workshops, bekijk een tentoonstelling of luister naar muziekoptredens. Kom je ook?
In de week van 10-17 oktober bouwen verschillende organisaties een woning op de Neude. Hiermee vragen ze aandacht voor alle Utrechters die op zoek zijn naar een huis. Je bent welkom om mee te bouwen aan het huis of mee te doen aan het programma.
Landelijke maatregelen om energiekosten te beperken
Het kabinet heeft een aantal maatregelen genomen om de gevolgen van de enorme stijging van energieprijzen te compenseren. Maatregelen voor dit jaar en voor 2023.
Steeds meer organisaties werken met ervaringsdeskundigen. In deze handreiking heeft Movisie de kennis en inzichten uit publicaties over werken met ervaringsdeskundigen verzameld en verwerkt.
Minister Schouten ontving op 16 september het eerste exemplaar van de NVVK-essaybundel 'Tijd voor Toekomst' uit handen van NVVK-voorzitter Marco Florijn.
Leergeld Utrecht stelt, in samenwerking met de gemeente Utrecht, een kledingpas beschikbaar voor Utrechtse kinderen van 4 t/m 17 jaar. Op deze pas staat een tegoed van € 150,-.
Aanvullende brief Landelijke Armoedecoalitie aan Kamer
Op 6 oktober is er een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over het armoede- en schuldenbeleid. In aansluiting op een brief van 19 september, brengt de Landelijke Armoedecoalitie een aantal aanvullende punten onder de aandacht van de leden van de Tweede Kamer.
De armoedemonitor laat zien hoeveel Utrechters moeten rondkomen van een laag inkomen. Hoe is deze groep samengesteld en wat zijn de ontwikkelingen? De monitor geeft een inkijk in de problemen met schulden. En in de nieuwe armoedeaanpak.
In de Verhalenbank van Sharing Arts Society vind je verhalen over armoede, van Utrechters die openhartig hun verhaal vertellen. Cybille, Sabiet, Lilith en Dennis vertellen hun verhaal.
Honderd Rotterdamse huishoudens met lage inkomens kregen 12 weken lang extra budget om gezond eten van te kopen. Deelnemers vinden geld uitgeven in een gewone winkel prettiger dan naar de voedselbank gaan. Ook iets voor Utrecht?
Twee derde van de huurders met toeslag is slechter af bij veranderingen in de huurtoeslag in 2024. Het Nibud raadt het kabinet daarom af om de veranderingen per 2024 door te zetten.
Gemeente komt met extra tegemoetkomingen voor dit najaar
Om te voorkomen dat Utrechters door het ijs zakken vanwege energieprijzen en inflatie is nú actie nodig: Utrecht investeert 7 miljoen extra in maatregelen voor een grotere groep minima, studenten en mensen met lage middeninkomens.
Op 5 oktober start Buurthuis De Playce met de wekelijkse activiteit Hallo Buurt! Er is van alles te doen, koffie, bordspellen, bewegen, Jeu de Boules, wandelen.
Lijkt het je leuk om een theatervoorstelling te bezoeken? En heb je zin in een etentje in een restaurant? Ook als het je in deze dure tijd niet lukt dit zelf te betalen, is het mogelijk. Want het NUT geeft theatercadeautjes weg! Wil je ook een kaartje reserveren? Lees dan verder.
Gemeente Utrecht springt in de bres voor studerende jongeren met schulden
Vanwege de wetswijziging mag de gemeente geen saneringskrediet meer verstrekken aan studerende jongeren. De gemeente Utrecht noemt dit ‘onacceptabel’ en heeft zelf een regeling in het leven geroepen.
Wie graag nog eens terug wil kijken wat de Armoedecoalitie allemaal heeft gedaan in het vorige jaar, kan het Jaarverslag 2021 lezen, met de titel 'Bestaanszekerheid steeds verder onder druk'.
Martijn Schut heeft snel de highlights uit de stukken van Prinsjesdag op een rijtje gezet. Hij schrijft wat De Miljoenennota en Begroting SZW melden over armoede en schulden.
De Landelijke Armoedecoalitie heeft aan de vooravond van Prinsjesdag een brief gestuurd aan de leden van de Tweede Kamer en woordvoerders Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de koopkrachtcrisis.
Op 16 september hebben burgemeester en wethouders van Utrecht een beleidsbrief gestuurd over de alarmerende situatie waarin torenhoge inflatie, dito energieprijzen en driegende tekorten aan energie de bestaanszekerheid van minima, maar ook steeds vaker van middeninkomens, bedreigen.
Een buurtpastor trekt soms jaren met buurtbewoners en hun familie op. Dat levert verhalen op. Mooie, schrijnende en/of inzichtgevende verhalen. Het Buurtpastoraat heeft ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan een bundel uitgegeven met deze verhalen.
Op 8 en 9 oktober wordt in Het Wilde Westen te Utrecht de theatervoorstelling Zie de mens opgevoerd. De voorstelling is gratis toegankelijk. We verzoeken u vriendelijk om u aan te melden.
Van 29 september tot en met 6 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. In veel plaatsen zijn speciale activiteiten waaronder in Utrecht. Doe je ook mee?
Gratis openbaar vervoer voor Utrechtse ouderen met alleen AOW
Aan ouderen in de provincie Utrecht die aangewezen zijn op een AOW-uitkering biedt de provincie Utrecht een jaar lang gratis gebruik aan van bus en tram.
Cybercriminelen misbruiken energietoeslag om rekeningen te plunderen
Cybercriminelen hebben een nieuwe truc gevonden om bankrekeningen te plunderen: ze versturen nepberichten waarin staat dat je energietoeslag kunt aanvragen. Er zijn al vele honderden mensen in de oplichting getrapt.
Wil je tot 1.000 euro opleidingsbudget aanvragen en heb je dit kalenderjaar nog geen STAP-subsidie toegekend gekregen? Kom dan nu in actie! Zoek een passende STAP-opleiding op STAP-budget.nl.
Hoe ondersteun je mensen die niet rond kunnen komen? Veel professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen worstelen met deze vraag. Speciaal voor die groepen heeft Movisie de Challenge Armoede ontwikkeld.
Huurders ernstig in de knel komen door stijgende kosten van levensonderhoud en torenhoge energieprijzen. Aedes (vereniging van woningcorporaties) bepleit dat het kabinet de huurverlaging voor minima volgend jaar al invoert in plaats van in 2024. De Woonbond steunt dit pleidooi.
Het Centraal Plan Bureau concludeert op 19 augustus dat we een heuse klap voor wat betreft de koopkracht krijgen. Daardoor neemt onder meer de armoede toe en valt de economische groei volgend jaar terug.
Geef ervaringskennis en -deskundigen een serieuze positie
Wat is er nodig om de benutting van ervaringskennis en -deskundigheid nu eindelijk eens goed van de grond te krijgen? Hoogleraar Saskia Keuzenkamp, wetenschappelijk directeur van Movisie, schrijft over deze vragen en doet een appèl op de overheid.
Mensen kunnen recht hebben op een voedselpakket van de voedselbank wanneer zij te weinig geld overhouden na het betalen van hun vaste lasten. Die normbedragen zijn nu aangepast.
Om aan verwijzers in het sociaal domein, potentiële vrijwilligers en ouders goed uit te kunnen leggen hoe bij Big Brothers Big Sisters de procedures en het programma werken is een 'Explanimation' gemaakt.
Anderhalf miljoen Nederlanders gaan nooit naar de tandarts, een aantal dat sterk is gegroeid sinds tandzorg sinds 2006 niet meer in het basispakket zit. Welke gevolgen heeft het in het dagelijks leven?
Nibud: groeiend aantal huishoudens zit financieel klem
Een groeiend aantal huishoudens zit financieel klem vanwege de gestegen kosten. Voor het eerst sinds jaren ziet het Nibud dat de huishoudelijke uitgaven enorm stijgen. Deze stijging komt bovenop de vaste lasten, die al eerder flink stegen.
De FNV heeft een meldpunt geopend waar mensen met een uitkering (zowel leden als niet leden) kunnen checken of ze bij het aanvragen van een uitkering als mogelijke fraudeur werden aangemerkt.
Het kabinet heeft besloten om de energietoeslag te verhogen van € 800 naar € 1.300. De doelgroep van de eenmalige energietoeslag 2022 blijft ongewijzigd.
Sport Utrecht en de Brede School Overvecht een website opgezet voor zomeractiviteiten. Op deze site vind je alle laagdrempelige activiteiten met een laag budget en/of gratis.
Zes tips voor Duurzaam Utrecht 2030 met een smalle beurs
De gemeente Utrecht heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal en duurzaam te zijn. In het project Duurzaam Utrecht 2030 – Leef duurzaam, ook met een smalle beurs vraagt Duurzaam Utrecht mensen met een smalle beurs hoe ze zelf duurzaam willen leven.
Op 16 juni 2022 organiseerde het Gezondheidspact Utrecht het Gezonde Ideeën Festival, dit keer met het thema 'Lekker in je vel XL'. Het was een feest om mee te maken.
Kabinet komt met overkoepelende aanpak van geldzorgen, armoede en schulden
Op 12 juli heeft de minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, nieuw beleid voor armoede en schulden gepresenteerd. Een dag eerder lichtte ze al een tipje van de sluier op tijdens haar werkbezoek aan de Geldzaak.
Carola Schouten bezoekt Armoedecoalitie en De Geldzaak
Op maandag 11 juli kwam Minister Schouten langs bij De Geldzaak en de Armoedecoalitie. Ze sprak met sociaal raadslieden van de Geldzaak en met drie ervaringsdeskundigen van de Armoedecoalitie.
Huurverlaging, verduurzaming en een grotere sociale sector
Goed nieuws voor huurders met lage inkomens. De Woonbond samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken (Volkshuisvesting), Aedes (vereniging van corporaties) en gemeenten (VNG) hebben een akkoord gesloten over Nationale Prestatieafspraken.
Gaan inwoners Beschermd Thuis wonen en zijn ze in de 3 jaar daarvoor dakloos geweest? Dan hoeven ze geen eigen bijdrage te betalen voor Beschermd Thuis. Dit gaat in vanaf 1 juli 2022. Er geldt een ‘categorale vrijstelling’ voor deze groep.
Vooruitlopend op het Kamerdebat van 29 juni informeert minister Schouten de Tweede Kamer in een brief over de voortgang van de Energietoeslag. Met onder meer een steekproef-onderzoek door Divosa. Er is nog werk aan de winkel.
Voor sommige kinderen is het niet vanzelfsprekend om op vakantie te gaan, omdat niet ieder gezin hiervoor de financiële mogelijkheden heeft. Voor deze kinderen en jongeren organiseren wij JoyKids zomerkampen.
Proef de zomer, maak nieuwe vrienden en kom Zandhappen! Brede School Het Zand organiseert in samenwerking met DOCK en Cultuur19 op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 juli van 10.00 – 12.00 en van 13.00 – 15.00 uur op Buurttuin Johanniterveld een vakantieprogramma voor kinderen van 2 t/m 12 jaar.
Dit jaar is het 8e jaar van De Buurtcamping in Utrecht. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan voor het weekend van 8-10 juli. Je kunt reserveren tot 6 juli.
Wil je deze zomer of dit najaar (tussen 29 juli en 1 december) starten met een opleiding, en heb je dit kalenderjaar nog geen gebruik gemaakt van STAP-budget? Dan is vrijdag 1 juli hét moment om max. 1.000 euro STAP-budget voor een opleiding aan te vragen bij UWV.
Voor de derde zomer op rij organiseren SportUtrecht en ZIMIHC de Zomer Express! Deze zomer kun je aan de slag met sport en cultuur in Overvecht, Zuilen en Leidsche Rijn. De Zomer Express is voor kinderen vanaf groep 4 tot en met groep 8.
Minister Carola Schouten (ChristenUnie) voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft op 21 juni in een brief aan de Tweede Kamer een koerswijziging in het bijstandsbeleid aangekondigd. De plannen vormen een trendbreuk.
Veel ouderen maken geen gebruik van inkomensvoorzieningen
Voor veel ouderen in een financieel kwetsbare positie zijn wetten en regels te ingewikkeld. Er is veel onbekendheid met de regelingen, de afstand tot de overheid is vaak groot, en er is gebrek aan vertrouwen. Zij maken daardoor niet altijd gebruik van inkomensvoorzieningen. Dat concludeert de Nationale ombudsman in zijn onderzoek 'Met te weinig genoegen nemen'.
De Voedselbank in Overvecht heeft te horen gekregen dat de Voedselbankwinkel niet op de huidige locatie kan blijven bestaan. Per 1 september is er in buurthuis Burezina geen plek meer voor de winkel.
De Voedselbank is dringend op zoek naar een nieuwe ruimte.
Hou je van Oude Muziek of nieuwsgierig naar wat er te horen is op het Festival Oude Muziek Utrecht? Neem dan een kijkje! Het Festival Oude Muziek Utrecht heeft 150 gratis kaartjes ter beschikking voor mensen met een beperkt inkomen (U-pas).
Vanaf april dit jaar is het mogelijk om een vergoeding voor de energiekosten te krijgen als u een laag inkomen heeft. Dit bedrag is € 800. Dat kan via de website van de gemeente Utrecht.
Iemand die zich graag inzet voor mensen met een kleine beurs!
De Armoedecoalitie Utrecht zoekt een enthousiaste communicatiemedewerker (op vrijwillige basis van 4 tot 8 uur per week) die ons kan ondersteunen met verschillende werkzaamheden. De werkzaamheden starten medio augustus.
Stichting Utrecht op Orde is op zoek naar een Kwartiermaker Papiercafés en HipHelpt (m/v) voor 20-24 uur per week. Als kwartiermaker ga je aan de slag om in een aantal buurten in Utrecht nieuwe Papiercafé te starten en daaromheen informele netwerken (binnen kerken en daarbuiten) en beroepskrachten te betrekken.
De overheid heeft middelen ontwikkeld die organisaties kunnen gebruiken om hun klanten, medewerkers of andere mensen in hun netwerk attent te maken op het bestaan van de energietoeslag. De Toolkit Energietoeslag bevat beeldmateriaal, teksten en flyers om te gebruiken in de communicatie over de energietoeslag.
Op 2 juni jl. werd het startsein gegeven voor de viering van Utrecht 900 jaar stad(srechten). In dat kader van dit jubileum vinden er tussen 2 juni en 11 november 200 feestjes door de hele stad plaats. Daarbij wordt voor het merendeel als invalshoek ‘Een gezond stedelijk leven door de eeuwen heen’ genomen. Want de zoektocht naar een gezonde leefomgeving is van alle tijden.
Het Armoedefonds biedt ouderen in armoede vanaf januari 2023, via lokale hulporganisaties, een steunpakketje aan. Organisaties die pakketten uit willen delen kunnen zich tot 15 juni 2022 aanmelden.
Organisaties zien hulpvragen toenemen door inflatie
Onderzoek Armoedefonds
Uit onderzoek van Stichting Armoedefonds blijkt dat bij twee derde van de lokale hulporganisaties in Nederland het aantal hulpvragen toeneemt. Dat komt naar voren in een landelijk onderzoek van Stichting Armoedefonds naar armoedebestrijding onder ruim 1.000 lokale armoedebestrijdingsorganisaties dat periodiek wordt uitgevoerd.
Er komt weer een workshop ' Zorgen over geld? Praten helpt' aan, op 29 juni. In deze workshop leren professionals en vrijwilligers meer over de gevolgen van chronische geldstress en het belang om daar iets aan te doen.
De Woonbond heeft eind oktober 2021 het Meldpunt Energiealarm geopend om het probleem onder huurders verder in kaart te brengen. De resultaten zijn te lezen in een tweede rapportage.
Er vinden wijkbijeenkomsten plaats ter voorbereiding van de Sint Maarten Parade. De spectaculaire optocht vindt dit jaar plaats op vrijdagavond 11 november en wordt de grote afsluiting van de 900ste verjaardag van Utrecht als stad. De eerste wijkbijeenkomst vindt plaats op donderdag 19 mei in de Centrale Bibliotheek op de Neude.
Als professional in het sociaal domein ben je een belangrijke schakel om inwoners die schulden hebben, snel de weg te wijzen naar de juiste hulp. Sinds eind 2021 is deze hulp nog laagdrempeliger geworden. Voorheen konden inwoners zich via het buurtteam aanmelden voor hulp bij schulden. Sindsdien kan dit daarnaast direct bij de gemeente.
De Landelijke Armoedecoalitie heeft de leden van de Tweede Kamer en woordvoerders Sociale Zaken en Werkgelegenheid een dringende brief gestuurd in verband met de sterk stijgende kosten van levensonderhoud.
Op 7 mei is een nieuw informatiepunt feestelijk geopend in Winkelcentrum Overvecht, Roelantdreef 19. Je kunt er zonder afspraak binnenlopen met vragen over gezondheid en veel meer...
Op 4 en 5 juni gaat de voorstelling Straatslim van het Stut Theater in première. Dit weekend is het feest in de stad voor Utrecht900. Na het premièreweekend gaat de voorstelling op tournee.