Op weg naar een nieuwe manier van armoedebestrijding die wél werkt
Pakhuis De Zwijger in Amsterdam organiseert op woensdag 27 september een debat over een alternatieve aanpak van armoede: gewoon geld geven, onvoorwaardelijk.
Het is tijd om mensen volwaardig mee te laten doen
Brief Landelijke Armoedecoalitie op Prinsjesdag
De Landelijke Armoedecoalitie heeft naar aanleiding van de gepresenteerde plannen op Prinsjesdag een brief gestuurd aan alle Kamerleden om aandacht te vragen voor de urgentie van aanvullend armoedebeleid.
Nibud: Verdwijnen energietoeslag aderlating voor laagste inkomens
De meeste Nederlandse huishoudens hebben dankzij loonstijgingen en verhoging van de bijstand en het minimumloon volgend jaar meer te besteden dan dit jaar. Het verdwijnen van de energietoeslag betekent echter een koopkrachtdaling voor de huishoudens met de laagste inkomens.
Dit jaar is het openingsevenement van de Week van de Eenzaamheid in Utrecht. Iedereen die in werk of bij activiteiten als bijv. vrijwilliger het thema eenzaamheid tegenkomt is welkom. Het event is dichtbij, inclusief diner en kosteloos.
Cultuur@CruyffCourts van start in Utrecht Noordwest
Gratis proeflessen 22 september
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Johan Cruyff Foundation bundelen met het project Cultuur@CruyffCourts de krachten om kinderen en jongeren uit armere wijken toegang te geven tot sport en cultuur dichtbij huis: op Cruyff Courts. Meedoen kost niets! Kick-off vrijdag 22 september.
Wat is er voor nodig om het vertrouwen tussen burger en overheid te herstellen, en hoe kan de overheid er weer zijn voor de burger? Hoe moet een effectief bestaanszekerheidsbeleid eruit zien, en wat kan de overheid leren van lokale organisaties?
Met steeds meer mensen met financiële problemen is het hoog tijd voor nieuw beleid. Geen tijdelijke maatregelen die armoede kortstondig verlichten, maar structurele oplossingen gericht op bestaanszekerheid. Kansfonds en heel veel andere maatschappelijke organisaties doen een dringende oproep aan politiek Den Haag: reken af met armoede.
Tijdens de Platformbijeenkomst op 4 september vertelde Ineke Malsch al het een en ander over het burgerinitiatief Duurzaam Utrecht 2030. In vervolg daarop nam Liesbeth Rox haar een interview af.
De Armoedecoalitie Utrecht nodigt organisaties uit die graag een workshop lampionnen maken willen volgen. Met deze lampion kun je deelnemen aan de Sint Maarten Parade op 10 november 2023.
Op dinsdag 17 oktober Wereldarmoededag zitten duizenden Utrechters voor het vierde jaar als één grote familie met elkaar aan tafel. We delen een maaltijd en verhalen met elkaar, verspreid over tientallen plekken in de stad.
Van 28 september t/m 4 oktober vragen we extra aandacht voor eenzaamheid. Er worden tijdens deze Week van de Eenzaamheid allerlei activiteiten door het hele land georganiseerd waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen.
Wat betekent de energietransitie voor mensen die in armoede leven? Energie is duur en de rekening zorgt maandelijks voor stress. Geld om te investeren in isolatie of zonnepanelen is er niet. Steunprogramma’s bereiken hen niet. Maakt de energietransitie sociale ongelijkheid alleen maar groter? Onderzoek laat zien dat er ook kansen zijn.
In andere steden zijn voedselraden opgericht. Een paar initiatiefnemers willen graag samen zitten met een groep mensen om na te denken over wat een voedselraad in Utrecht zou kunnen betekenen. Kom je ook?
Uitnodiging 15 september: Met de Sociale Alliantie in gesprek over bestaanszekerheid
Op 15 september is de Alliantieraad van de Sociale Alliantie. Tijdens de Alliantieraad kunnen ervaringskenners, beleidsmakers en uitvoerders met elkaar in gesprek. Want de Sociale Alliantie gelooft dat alleen door met elkaar in gesprek te gaan, we kunnen komen tot echte bestaanszekerheid.
Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen
Wil je armoede beter begrijpen en oorzaken en gevolgen van armoede aanpakken? Speciaal voor jou hebben we de Challenge Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen ontwikkeld.
Stichting Kinderzorg Utrecht wil kinderen en/of jongeren t/m 22 jaar financieel ‘een handje helpen’ als dat via andere voorzieningen niet mogelijk is. Intermediairs kunnen een aanvraag bij dit fonds aandienen.
Ook dit jaar schuift de hele stad als één grote familie aan voor het Grote Utrecht Stadsdiner. Op dinsdag 17 oktober 2023 zitten Utrechters uit alle wijken, van alle leeftijden en alle culturen om 18.00 uur met elkaar aan tafel. We doen dit verspreid over verschillende plekken in de stad.
Nederland doet te weinig voor mensen in armoede, met een slechte gezondheid en mensen die geen baan kunnen krijgen
Economische en sociale rechten zijn nog niet voldoende gewaarborgd in Nederland
Nederland maakt te weinig vooruitgang met het waarborgen van economische en sociale mensenrechten. Dat schrijft het College in zijn rapportage aan het VN-comité dat toeziet op de naleving van het mensenrechtenverdrag over deze rechten. Het College vraagt in zijn rapportage aandacht voor verschillende onderwerpen, zoals armoede, gezondheid en arbeid.
De energietarieven dalen, maar zorgen hierover behoren nog niet tot het verleden. Inwoners van Utrecht met twijfels of vragen over hun energierekening kunnen een afspraak maken met een energievrijwilliger op een van de locaties van de Geldzaak.
Met de Sociale Alliantie in gesprek over bestaanszekerheid
Het realiseren van bestaanszekerheid is alleen mogelijk, als je er met elkaar over praat. Daarom organiseert de landelijke Sociale Alliantie op 15 september 2023 van 10:00 – 12:45 uur de Alliantieraad in het Johannescentrum in Utrecht. Op dit event gaan ervaringsdeskundigen, professionals, beleidsmakers en vrijwilligers met elkaar het gesprek aan.
Voor mensen met een smalle beurs mag de Armoedecoalitie enkele tientallen gratis kaartjes weggeven aan mensen die concerten willen bijwonen van het Festival Oude Muziek! 26 augustus, 28 augustus en 2 september.
Op de middelbare school zijn de kosten hoger dan op de basisschool. Als je deze kosten niet (volledig) kan betalen, kan Leergeld Utrecht ondersteunen. Je kan op 17 juli en 27 augustus terecht bij het pop-up loket in Overvecht.
Brief Landelijke Armoedecoalitie over ‘Een zeker bestaan’
Op 3 juli 2023 stuurde de Landelijke Armoedecoalitie een reactie op het net verschenen rapport 'Een zeker bestaan' van de Commissie Sociaal Minimum aan de Tweede Kamer en de commissie.
Een forse verhoging van het sociaal minimum is nodig! Dat concludeert ook de Commissie Sociaal Minimum. Op 30 juni bood die commissie het eerste rapport hierover aan aan minister voor armoedebeleid, Carola Schouten.
In een meerjarenplan heeft de Armoedecoalitie Utrecht haar doelen voor de komende jaren geformuleerd en in een actieprogramma uitgewerkt hoe zij die doelen wil bereiken.
Afgelopen maand nam Harry Troost namens de Armoedecoalitie Utrecht een mooi cadeautje voor de Armoedecoalitie in ontvangst: een cheque van 1000 euro! Hij ontving deze cheque tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Armoedefond voor hulporganisaties.
Kun je geldzorgen herkennen? En praten over geldproblemen, hoe doe je dat? De Geldzaak heeft een flyer gemaakt met korte en krachtige tips om dit aan te pakken.
In april van dit jaar heeft de Armoedecoalitie Utrecht een mini-enquête bestaanszekerheid gehouden onder verschillende dienstverleners in de stad. Het leidde tot alarmerende uitkomsten, die de Armoedecoalitie onder de aandacht heeft gebracht van Utrechtse raadsleden en woordvoerders werk en inkomen.
Dress for Success kleedt mensen die stappen zetten richting werk. Nederland telt tien winkels van Dress for Success. In Utrecht wordt de winkel geleid door Nathalie But. Nathalie vertelt graag wat meer over haar werk bij Dress for Success.
Leuke (kinder)uitjes die niet zo duur zijn of zelfs gratis? Geloof ‘t of niet: die bestaan! Bekijk onze leuke tips voor kinderuitjes en activiteiten voor (bijna) nop in en om Utrecht, en zelfs daarbuiten.
Cliënten van het UWV die tussen wal en schip dreigen te vallen, kunnen tegenwoordig een UWV-cliëntondersteuner in de arm nemen. De functie van UWV-cliëntondersteuner is betrekkelijk nieuw en ontwikkeld om escalaties te voorkomen.
Na de zomervakantie maken zo’n 4.300 kinderen in Utrecht en Stichtse Vecht de overstap van de basis- naar de middelbare school. Veel ouders beseffen niet dat deze overstap best veel kosten met zich meebrengt. Gelukkig zijn er verschillende regelingen om hen hierin tegemoet te komen.
Wegwijzer voor Utrechtse jongeren met vragen over geld
Als je wat ouder wordt, komt er veel op je af. Dan is het belangrijk om overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven. Om jongeren hierbij te helpen heeft De Geldzaak de belangrijkste onderwerpen op een rijtje gezet.
Dit jaar hebben heel veel mensen met een krappe beurs, bij wie voorheen de aanslag van de BghU automatisch werd kwijtgescholden, een aanslag voor deze gemeentelijke- en/of waterschapsbelasting gekregen óf een oproep ontvangen om informatie over hun financiële situatie aan te leveren. Wat is er aan de hand?
Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee mensen met een krappe onverwachte noodzakelijke kosten kunnen betalen. Denk aan een nieuwe koelkast of matras. Moniek Bredenhoff is als beleidsmedewerker nauw bij de uitvoering en werkt komende tijd aan verbetering van de regeling. We interviewden haar over het hoe en waarom van deze herziening.
Zoek je hulp bij financiële problemen in je eigen taal? In filmpjes in verschillende talen kom je te weten waar je gratis terechtkunt voor hulp bij het aanvragen van financiële regelingen zoals de U-pas en de kwijtschelding gemeentelijke belastingen.
Cash2grow organiseert een zomerspaarkring voor bewoners uit Zuilen en Ondiep die niet op vakantie gaan. Na de spaarkringbijeenkomst kan je aanschuiven bij de gratis 3-gangen maaltijd van BuurtBuik Zuilen.
Regelingen en voorzieningen die bedoeld zijn om mensen in armoede te steunen, sluiten niet of onvoldoende aan bij de belevingswereld. Hierdoor blijven voorzieningen onderbenut of missen hun doel. Beleid matcht niet met de rauwe werkelijkheid. Om de systeemwereld en de praktijk dichter bij elkaar te brengen, organiseert de Sociale Alliantie de Alliantieraad.
In het werkboek ‘Armoede beter begrijpen’ vind je achtergrondinformatie, kennis en tips over hoe je mensen met financiële problemen nog beter kunt ondersteunen en waarmee je armoede beter leert begrijpen.
De Landelijke Armoedecoalitie is een campagne 'Bestaanszekerheid voor iedereen' gestart. Op 30 mei is een brandbrief gestuurd aan de leden van de Tweede Kamer en het kabinet. De campagne gaat vergezeld van verhalen van mensen die aan den lijve ondervinden wat bestaansonzekerheid is.
We zoeken een enthousiast organisatietalent dat zich graag inzet voor mensen met een kleine beurs!
Het gaat om een medewerker (op vrijwillige basis van 8 uur per week) die ons kan ondersteunen met administratieve werkzaamheden voor de voorbereidingen voor het Grote Utrecht Stadsdiner op 17 oktober.
Wat vindt u van maatregelen om mensen gezonder te maken?
Het verschil in gezondheid tussen rijk en arm in Nederland wordt elk jaar groter. Natuurlijk willen we dat dit verschil juist kleiner wordt. Maar hoe? Geef uw mening door de vragenlijst van de universiteit in te vullen.
‘Participatiewet in Balans’ is het wetsvoorstel van minister Schouten van Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen om de Participatiewet te vernieuwen. Dit wetsvoorstel staat nu open ter internetconsultatie voor alle belangstellenden.
In 2023 zetten de Armoedecoalitie, Sharing Arts Society, Bibliotheek Utrecht en Utrecht Natuurlijk zich opnieuw in voor het Grote Utrecht Stadsdiner op 17 oktober (Wereldarmoededag) en voor de Ronde van Sint Maarten op 10 november, voorafgegaan door twee Vuren van Sint Maarten. Om dit alles te organiseren zijn er veel mensen nodig die meedoen en meedenken. Doe jij ook mee?
De Israëlische professor Michal Krumer-Nevo introduceerde met haar ‘Armoedebewust Paradigma’ een nieuw kader voor sociale professionals die werken met mensen in armoede. Op de website Sociaal.Net staat een mooi interview met de bevlogen professor.
Hoe kunt u veilig online bankieren? Of online winkelen? En hoe vindt u een route met behulp van internet? In het Digicafé in Bibliotheek Overvecht, Hoograven en Kanaleneiland staat altijd een digitaal onderwerp centraal.
Het Armoedefonds biedt ouderen in armoede vanaf januari 2024, via lokale hulporganisaties, weer een steunpakketje aan. Wil jij met je organisatie helpen om het "Ik denk aan jou' steunpakketje uit te delen aan kwetsbare ouderen die in armoede leven? Meld je dan nu aan.
Op 9 mei heeft het college van B&W van de gemeente Utrecht een vierde update gestuurd aan de gemeenteraad over het beleid rond koopkracht- en energiecrisis.
Saskia blikt terug op conferentie over armoede(beleid)
Afgelopen zomer presenteerde minister Carola Schouten een aanpak voor geldzorgen, armoede en schulden aan de Tweede Kamer. Op 12 april jl. werd over dit onderwerp een conferentie in Rotterdam gehouden. Op uitnodiging van de Landelijke Cliëntenraad reisden drie vrijwilligers van de Armoedecoalitie naar Rotterdam af om daar hun ervaringen voor het voetlicht te brengen. Saskia was één van hen.
De voorbereidingen voor de Sint Maarten Parade 2023 zijn begonnen. Net als vorig jaar wordt de Parade opgebouwd vanuit de wijkcoalities in de 10 wijken van Utrecht. Opnieuw wordt elke wijk uitgenodigd om gezamenlijk met de bewoners één hoofdstuk van de Parade te gaan vormgeven met beeld, geluid en performance.
De Armoedecoalitie heeft 40 gratis kaartjes gekregen voor een prachtig concert van de Nederlandse Bachvereniging op zondag 28 mei van 20.00 - 21.30 uur in de Geertekerk.
Tim ’S Jongers is directeur van de Wiardi Beckmanstichting, auteur bij de Correspondent en schrijver van het boek ‘Beledigende Broccoli’ en is zelf opgegroeid in een situatie van extreme armoede. Op 17 mei geeft hij een lezing in Utrecht.
Tijdens de coronapandemie werd duidelijk dat door de stad heen veel mensen buiten boord dreigden te vallen: informatie bereikte hen niet of nauwelijks, of ze namen alleen kennis van eenzijdige, onjuiste of misleidende informatie. Daarom startten ongeveer 35 Utrechtse sleutelpersonen in juni 2020 met het vormen van een netwerk.
Op 26 mei en 2 juni geeft Cash2grow een tweedaagse training met lunch voor professionals of vrijwilligers/geïnteresseerden die het leuk vinden om een spaarkring te starten en te begeleiden.
Wist je dat Utrechters recht hebben op de U-pas? Dit is een gratis voordeelpas. Hiermee krijg je korting en kun je allerlei dingen betalen. Kijk of jij recht hebt op de U-pas!
Op dinsdagavond 23 mei is de volgende netwerkbijeenkomst van Utrecht Omarmt. Wil je meer over eenzaamheid weten, ervaringen uitwisselen en samenwerken om eenzaamheid te verminderen? Je bent van harte welkom!
In Nederland leven maar liefst 1 miljoen Nederlanders in armoede. En de gevolgen liegen er niet om: armoede leidt tot een slechtere lichamelijke en geestelijke gezondheid. NPO Kennis laat op een heel toegankelijke manier zien hoe dat komt.
Bent u een ondernemer en heeft u geldzorgen? Of verwacht u deze? Dan zijn er plekken waar u financiële steun, advies of administratieve hulp kunt krijgen.
Janneke Fernhout, werkzaam bij Stichting Leergeld, is sinds eind februari ‘in the lead’ van het project ’Een zorgeloze overstap van PO naar VO’. Liesbeth Rox bevraagt haar over dit project.
Veel Utrechters hoeven de gemeentebelasting niet te betalen. Dat heet kwijtschelding. Dat scheelt je al gauw 70 euro per maand. Wil jij er achter komen of je recht hebt op kwijtschelding?
Tegemoetkoming hoge energieprijzen voor huishoudens met blokaansluiting
Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben. Het kabinet heeft daarom met spoed een alternatieve regeling, de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB), uitgewerkt.
Er is een nieuwe Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen met weinig geld. In Utrecht is veel hulp voor gezinnen met weinig geld. Ook landelijk is er van alles geregeld. Helaas weet nog lang niet iedereen de weg te vinden naar regelingen en voorzieningen. In de Wegwijzer staan de mogelijkheden overzichtelijk per thema op een rijtje.
Op 17 oktober van dit jaar - wereldarmoededag - nemen duizenden Utrechters deel aan het Stadsdiner, maar vandaag is het al mogelijk om de ingrediënten daarvoor te zaaien. Bekijk het filmpje van U in de Wijk Kanaleneiland, over hoe 'Food for Good' dat doet.
Om te voorkomen dat kwetsbare jongeren onnodig diep in de schulden komen of buiten beeld raken, kent Utrecht sinds december 2021 sneller bijstand toe aan deze groep. Ook mogen jongeren tot 27 jaar vrij iets bijverdienen uit vrijwilligers- of deeltijdwerk. Hiermee wijkt de gemeente af van de Participatiewet. De gemeente blijft hiermee doorgaan tot de wet wordt gewijzigd.
Het Rode Kruis heeft in 2023 tot nu toe ruim 36.000 boodschappenkaarten uitgedeeld in het hele land. In Utrecht helpt het Rode Kruis nu zo’n 400 huishoudens per week met een boodschappenkaart via lokale partners. Dat is slechts een fractie van de mensen die hulp nodig hebben. Uitbreiden is hard nodig.
Het AD publiceerde op 4 april een mooi interview met Cybille Latour over haar werk met 'Blik & Pot'. Hoe kun je lekker en gezond koken met weinig geld?
Een vertrouwd persoon stapt op bij Stichting Leergeld Utrecht: coördinator Harmen van de Kamp heeft een baan bij het UW gevonden. Als coördinator vormt hij een spin in het web en is zodoende verantwoordelijk voor veel taken. Liesbeth Rox interviewt hem over zijn werk bij Leergeld en zijn overstap naar het UW.
Niet alleen burgers, maar ook gemeentes raakten de laatste jaren bij de uitvoering van hun beleid meer en meer verstrikt in de regels en valkuilen van het ‘systeem’. In 2016 sloeg een aantal gemeenten de handen ineen en startten het project ‘City Deal Eenvoudig Maatwerk’. Liesbeth Rox legt uit wat het inhoudt en interviewt projectleider Jessica van den Toorn.
Vanaf 1 januari 2023 is het voor iedereen met een U-pas mogelijk om gratis het Centraal Museum, het nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht te bezoeken. Het gaat niet van je U-pastegoed af.
Emine Alp, actief in de Armoedecoalitie Utrecht, vertelt in een uitzending van Eenvandaag op een indrukwekkende manier over haar situatie. De intensieve Utrechtse schuldenaanpak krijgt in deze uitzending ook ruim aandacht.
Tijdens de Week van het Geld organiseert de gemeente Utrecht samen met De Geldzaak de Geldmarkt in het stadhuis op de Stadhuisbrug 1 in Utrecht. De Geldmarkt is op 29 maart van 10.00 tot 16.00 uur en bedoeld voor iedereen vanaf 16 jaar.
Het Gezond&Wel Centrum is onderdeel van de gezondheidszorg opleidingen van Hogeschool Utrecht. In het centrum bieden studenten gratis advies en behandeling.
Sinds 2014 werft en adviseert Energiebox huishoudens over de energiebesparing die zij door het nemen van eenvoudige maatregelen kunnen realiseren. In een filmpje maken ze duidelijk wat ze te bieden hebben.
Dit jaar gaan Utrechters opnieuw als één grote familie tijdens Wereldarmoededag in oktober samen aan tafel. Hoewel het lang nog niet zover is, zijn de voorbereidingen in volle gang. Want dit jaar wordt iedere geïnteresseerde mee-eter uitgenodigd zelf de ingrediënten voor dit diner te zaaien en te oogsten. Hoe leuk is dat?!
Zaterdag 1 april om 19.30 zal het Utrechts Studenten Koor en Orkest in de Jacobikerk in Utrecht de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach ten gehore brengen. Voor het concert nodigen zij mensen uit die (financieel) moeilijk toegang hebben tot culturele evenementen.
Op woensdag 15 maart kwam de Nationale Ombudsman naar Utrecht voor een werkbezoek bij de Armoedecoalitie. Reinier van Zutphen en zijn medewerkers luisterden geïnteresseerd naar de verhalen van ervaringsdeskundigen.
Dit jaar krijgen huurders in corporatiewoningen met een laag inkomen en een huur boven de 575 euro een huurverlaging. De Woonbond heeft helder op een rijtje gezet aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Met een nieuwe brief informeren B&W de gemeenteraad over de voortgang in de aanpak van de huidige koopkracht- en energiecrisis. In eerdere brieven zijn maatregelen aangekondigd om zowel bewoners als het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen.
Omgaan met armoede op scholen en in de kinderopvang
Handreiking en kwaliteitskaarten
Sinds het najaar van 2022 is er een nieuwe versie beschikbaar van de handreiking 'Omgaan met armoede op scholen'. Daar hoort ook een 'kwaliteitskaart' bij. Scholen kunnen daarmee hun eigen beleid op dit terrein formuleren. Nu is er ook een kwaliteitskaart 'Omgaan met armoede in de kinderopvang'.
Op woensdag 8 maart is de officiële aftrap van het gezamenlijke spreekuur door wijkwethouder Dennis de Vries. Voor hulp bij het aanvragen van regelingen en andere mogelijkheden van gemeente en Rijksoverheid.
Sabiet Balwant-gir is een bekende verschijning in haar wijk Leidsche Rijn in Utrecht, waar zij al 19 jaar een onafhankelijke voedselbank runt. Kruispunt TV maakte een portret van haar en haar werk in de serie 'De verschilmakers'.
Heb je zin in een dagje uit en heb je altijd al eens het theater van binnen willen bekijken? Dit is je kans!
Op woensdag 1 maart bieden ROSE stories en de Stadsschouwburg Utrecht vrijkaarten aan voor de voorstelling The Ozard of Wiz.
In het Ubuntuhuis is een nieuw project gestart: Ubuntu-maaltijden. De laatste woensdag van de maand is een speciale, met een heerlijke maaltijd en een culturele activiteit: muziek, theater, spel, dialoog, film of een lezing.
Wijkplatform Kanaleneiland organiseerde een themabijeenkomst over armoede. Druk bezocht, want de doeners in de wijk zijn op zoek naar de onzichtbare armen.
In februari van dit jaar is de gemeente Utrecht gestart met een witgoedregeling voor Utrechtse huishoudens met een U-pas. Het doel van de witgoedregeling is zoveel mogelijk huishoudens te voorzien van een energiezuinige koelkast.
Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip en haar collega-minister Carola Schouten voor Armoede willen een eind maken aan het fraudebeleid dat in 2012 door het kabinet Rutte I werd ingevoerd. Zij presenteerden op 14 februari een conceptwetsvoorstel Handhaving Sociale Zekerheid. Daarmee hopen zij een eind te maken aan het harde fraudebeleid dat in 2012 door het kabinet-Rutte I werd ingevoerd.
Ken jij een gezin dat al lang niet meer op vakantie is geweest doordat vakantie te duur is? Met Weekje Weg kunnen deze gezinnen gratis een week op vakantie. De vakantieweken zijn in juli en augustus.
Cliëntenplatform Participatiewet zoekt nieuwe leden
Zou jij graag met de gemeente in gesprek gaan om te kijken of sommige zaken niet anders geregeld zouden kunnen? Dat kan! Het Cliëntenplatform Participatiewet Utrecht zoekt nog leden!
Zorgbestuurders, hoogleraren en prominenten sturen een open brief aan het kabinet: “Alles op alles om te voorkomen dat mensen ziek worden door armoede”. Een brief waar de Landelijke Armoedecoalitie zich graag achter schaart.
Gelukkig is er in Overvecht veel hulp voor mensen en gezinnen met weinig geld. Een overzicht van de mogelijkheden vind je in deze 'Wegwijzer Overvecht voor mensen met weinig geld'
De hoge energierekeningen blijven een probleem voor veel mensen, ook met de compensatie door gemeenten en het prijsplafond. Daarom komt de rijksoverheid met een Tijdelijk Noodfonds Energie.
Het Bob van der Hout-fonds is een charitatief fonds met als doel het bevorderen van maatschappelijk herstel van cliënten van de Tussenvoorziening door middel van het verstrekken van leningen en giften. Het fonds zoekt een penningmeester.
Sommige kinderen hebben hulp nodig bij het maken van hun huiswerk. Voor sommige gezinnen is dit lastig te organiseren, bijvoorbeeld omdat er weinig geld is of omdat de ouders de Nederlandse taal niet (goed) spreken. Waar kun je terecht?
De gemeente Utrecht heeft al enige tijd een subsidieregeling voor organisaties die Utrechters ondersteunen om schulden te voorkomen, op tijd op te lossen en zonder schulden te blijven. Die regeling gaat door.
Nu doorpakken en bestaanszekerheid duurzaam regelen
De Landelijke Armoedecoalitie heeft op 2 februari een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Op 8 februari bespreekt de Kamercommissie SZW het armoede- en schuldenbeleid. Er zijn structurele wijzigingen nodig om bestaanszekerheid (een grondrecht) te realiseren. Daarvoor is het nodig om bestaanszekerheid duurzaam te borgen.
In de e-learning 'Energie, ondersteuning bij (energie)armoede' van Budgetvaardig leer je in een half uur meer over de energiecrisis. Deze e-learning is voor iedereen die wil weten welke mogelijkheden er zijn om mensen met energiearmoede te helpen.
Informatiemarkt school en ontwikkeling van je kind, Kanaleneiland
9 maart
Tussen de 10 en 14 jaar verandert er veel voor jou en jouw kind. De overstap naar een middelbare school komt eraan of is net achter de rug. En iedereen wil zijn of haar hun kind goede kansen geven. Daarom organiseren we een tweede informatiemarkt voor ouders, jeugd en leraren van groep 7 & 8 en klas 1 & 2.
Door de torenhoge inflatie en de hoge energieprijzen kunnen steeds meer ouders/verzorgers helaas de sport- of cultuurdeelname van hun kinderen niet meer betalen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur wil en kan ervoor zorgen dat kinderen in deze situatie gewoon kunnen blijven meedoen.
U Centraal heeft een mooi overzicht samengesteld van nieuwe regels en regelingen voor inwoners van Utrecht die rond moeten komen van een laag inkomen. En met de 'Checklist inkomsten op orde' kun je snel nagaan waar mensen recht op hebben.
Staatssecretaris Van Rij heeft de Leidraad Invordering 2008 gewijzigd, zodat een bedrag ter hoogte van de energietoeslag niet meer wordt meegeteld als vermogen bij de beoordeling van een verzoek om kwijtschelding of uitstel van betaling bij een belastingschuld, en in geval van een toeslagschuld voor een persoonlijke betalingsregeling.
Financieel gezien wordt 2023 voor veel huishoudens een jaar van herstellen van de hoge uitgaven van het afgelopen jaar. Het compensatiepakket van de overheid zorgt ervoor dat veel huishoudens er ten opzichte van 2022 op vooruit gaan.
Informatiemarkt school en ontwikkeling van je kind
24 januari
Tussen de 10 en 14 jaar verandert er veel voor jou en jouw kind. De overstap naar een middelbare school komt eraan of is net achter de rug. En iedereen wil zijn of haar hun kind goede kansen geven. Daarom organiseren we een informatiemarkt voor ouders, jeugd en leraren van groep 7 & 8 en klas 1 & 2.
Op vrijdag 20 januari 2023 van 14.00 – 16.00 uur kun je weer een Mooi Meegenomen Markt bezoeken. Deze ruil- en informatiemarkt is dit keer in Kanaleneiland. Op de ruilmarkt kun je terecht voor zowel spullen, als diensten. Kom langs!
Afgelopen jaar heeft de gemeente Utrecht aan inwoners met een inkomen tot 150% wettelijk sociaal minimum energievergoeding van € 1.300 verstrekt. Het college heeft besloten om aan deze groep in februari alvast weer € 500 over te maken. Dit gaat automatisch, inwoners hoeven hier dus geen aanvraag voor te doen. Anderen kunnen pas in de zomer van 2023 een aanvraag doen.
Wijkplatform Kanaleneiland & Transwijk maakt zich zorgen over armoede in de wijk. Het wijkplatform wil dit vraagstuk samen met wijkpartners en bewoners bespreken en naar mogelijke oplossingen zoeken op de themabijeenkomst 'Samen tegen armoede' op 26 januari.
Wat kun je als professional doen voor deze kinderen en hun ouders? Op een speciale website van de Augeo Foundation over kinderen en armoede vind je veel informatie en inspiratie om daar mee aan de slag te gaan.
De koopkrachtcrisis houdt aan en ook in 2023 blijven de prijzen hoog. Burgemeester en wethouders hebben eind 2022 een nieuwe brief aan de gemeenteraad gestuurd met aanvullend beleid om de gevolgen te verzachten.
2023 wordt financieel gezien een spannend jaar. In hoeverre hebben mensen baat bij het omvangrijke koopkrachtpakket en het energieplafond? En krijgt iedereen de hulp die ze nodig hebben? Deze vragen staan centraal in het informatiewebinar 'Het leven weer betaalbaar, dat doen we met elkaar'.
Op 1 januari draagt Jules van Dam na veertien jaar het voorzitterschap van de Utrechtse Armoedecoalitie over aan Guusta van der Zwaart. Een mooi moment om met Jules terug te kijken op veertien jaar Armoedecoalitie.
Er vinden op dit moment in de stad Utrecht diverse ontmoetingsreeksen plaats n.a.v. de gids 'Armoede doorbreek je niet alleen'. Wat kunnen we daarvan leren? Het programma armoede en schulden van het kennisplatform Utrecht Sociaal nodigt je graag uit om je te laten inspireren en hierover mee te denken.
Eind december speelt dansgezelschap DC 1 II High een moderne versie van het klassieke verhaal De Notenkraker. Op 28 december spelen zij hun try-out en daar kun jij bij zijn!
U Centraal organiseert gratis cursussen en groepen over thema’s waar iedereen in het leven mee te maken kan krijgen. Alle cursussen staan in het Groepenboekje. Voor inwoners van Utrecht zijn de cursussen gratis.
Wil jij dat er een Energieklusser jou komt helpen? Energie-U bestaat uit honderden Utrechters die zich gratis inzetten voor energiebesparing en duurzame energie. En dus staan ze nu ook klaar voor mensen die in de problemen zijn geraakt door hoge energierekeningen.
Er is een uitgebreid overzicht gemaakt met informatie voor mensen in Overvecht voor ondersteuningsmogelijkheden deze winter: warme plekken, eten en drinken, energietips, vervoer enz.
Verbindende activiteiten tijdens en rondom de feestdagen
Sommige mensen voelen zich rondom de feestdagen juist extra eenzaam. Er worden in deze periode allerlei verbindende activiteiten georganiseerd door netwerkpartners van Utrecht Omarmt.
In 2022 en 2023 stelt de overheid voor mensen met een laag inkomen 1.300 euro beschikbaar voor mensen me een laag inkomen. Een heldere uitleg vind je hier.
Liesbeth Rox heeft voor de Armoedecoalitie een bonte verzameling tips bijeengebracht om er in de kerstvakantie voordelig (met de kinderen) op uit te gaan!
Menstruatieproducten worden gratis voor lage inkomens
Veel vrouwen en meisjes hebben niet genoeg geld om tampons of maandverband te kopen. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om er voor te zorgen dat deze producten gratis beschikbaar komen voor mensen met lage inkomens.
Hoe kun je mensen nog ondersteunen wanneer je merkt dat financiële problematiek een structurele oorzaak heeft? Professionals, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers lopen vaak tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan. Politiseren behoort dan nog wél tot de mogelijkheden.
Per 1 januari 2023 wordt de leeftijd waarop de kostendelersnorm voor ouders met inwonende kinderen ingaat, verhoogd van 21 naar 27 jaar. Het betekent dat ouders pas gekort worden op hun uitkering als hun inwonend kind 27 jaar wordt in plaats van 21 jaar, zoals nu het geval is.
Op 29 november bespreekt de Tweede Kamer de begroting van SZW. De Landelijke Armoedecoalitie stuurde de Kamerleden een brief om aandacht te vragen voor de bestaansonzekerheid van ruim 1 miljoen mensen met een laag inkomen.
Het Nibud heeft op verzoek van de gemeente Utrecht een nieuwe, kernachtige Minima Effect Rapportage (MER) met een inschatting voor 2023 gemaakt. De nieuwe MER neemt alle maatregelen uit het landelijke koopkrachtakkoord mee.
In de themabijeenkomst 'Waardevol werk' verkennen we met ervaringsdeskundigen, professionals en diverse projecten, hoe we waardering op een andere manier kunnen insteken.
Lilith Smidts-Lefever is inmiddels een bekend gezicht bij de Armoedecoalitie. Ze is sociaal werker en ervaringsdeskundige in armoede. Sprank publiceerde een mooi interview met haar.
Door de stijgende energiekosten en inflatie hebben steeds meer mensen financiële zorgen en (meer) moeite om rond te komen. Het buurtteam begrijpt uw situatie en helpt u gratis.
Het algemene beeld dat uit het rapport Rondkomen en betalingsproblemen naar voren komt is dat in 2022 veel Nederlandse huishoudens gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven; niet alleen mensen met een uitkering of laag inkomen.
College voor de Rechten van de Mens bestaat tien jaar
bijeenkomst 8 december
Het College voor de Rechten van de Mens bestaat 10 jaar. Sinds 2012 belicht, beschermt en bevordert het College de mensenrechten in Caribisch en Europees Nederland. Dat wordt gevierd tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 8 december in The Colour Kitchen in Utrecht.
Op 11 november 2022 vond de jaarlijks terugkerende Sint Maarten Parade plaats, maar dan wel een XL versie! Met maar liefst 1500 deelnemers die meeliepen en 23.000 kijkers langs de kant! Bekijk de aftermovies van Parade en Vuren.
Dit jaar en volgend jaar helpt de overheid huishoudens om de (hoge) energierekening te kunnen betalen. Welke maatregelen zijn bekend voor huishoudens met een eigen aansluiting en wat komt er voor mensen met blokverwarming?
Emmaus en Extinction Rebellion vinden Black Friday een zwarte dag, een macaber feest van uitbuiting en overproductie. Zij voeren actie. Ze delen kleding uit om te voorkomen dat er onnodig nieuw gekocht wordt.
De kloof tussen arm en rijk neemt steeds verder toe. Hoe dragen we er zorg voor dat de klimaatcrisis en de daarmee gepaard gaande energietransitie niet leidt tot nog meer armoede en uitsluiting, zowel hier als elders op de wereld?
De slotweek van Utrecht 900 startte met maar liefst drie keer het Vuur van Sint Maarten. Meer dan 3000 mensen bezochten een van de Vuren in Leidsche Rijn, Overvecht en Hoograven.
Wil je weten hoe jouw energierekening omlaag kan en hoe de gemeente daarbij kan helpen? Meld je dan aan voor de online bijeenkomst op 22 november van de gemeente Utrecht over energie besparen.
Veel Utrechters geven aan dat zij de korting van in totaal 380 euro op hun energierekening zelf niet nodig hebben en graag doneren aan doelen die mensen helpen die deze winter wél in de knel komen.
Op maandag 21 november presenteert de gemeente Utrecht het Utrechts Gezondheidsprofiel (UGP) 2022. In de week van 21 t/m 24 november is het UGP-week met allerlei workshops.
Vrijdag is het zover: de Sint Maarten Parade XL ‘Zonder Muren’, als afsluiting van Utrecht 900 jaar. Met prachtige lichtsculpturen, muziek en theater, waarin vanuit 10 verschillende wijken mensen meedoen.
Koud thuis? Kom er warm bij zitten. Vanaf 1 november opent het Leger des Heils overdag de deuren van meer dan honderd buurthuiskamers zodat jij in de koude maanden tóch kunt besparen op je energierekening.
Vindt u het ook wel eens lastig om een voldoende en gezond ontbijt aan uw kind(eren) te geven? Dan kan Toekomstontbijt u wellicht helpen met een ontbijttas voor uw kind.
Als je rond moet komen van (te) weinig geld, is er simpelweg geen ruimte voor extra’s, zoals een feestje. Maar geld is niet de enige drempel. Daarover gaan we in gesprek met Jenny en Martin, die samen naar de FUIF gingen.
Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben geen geld voor de tandarts. Terwijl mondzorg geen luxe is, maar een basisrecht. Aldus een petitie van Dokters van de wereld.
Wil je meer weten over eenzaamheid, ervaringen uitwisselen met andere organisaties en samenwerken om eenzaamheid te verminderen? Meld je dan aan voor de netwerkbijeenkomst.
Wil jij met je organisatie kinderen die opgroeien in armoede en volgend jaar in september starten op de middelbare school, helpen met een Schoolspullenpas? Meld je dan nu aan.
Op 17 oktober was het Wereldarmoededag. Via het Grote Utrecht Stadsdiner aten 8000 mensen in de stad met elkaar, deelden verhalen en ervaringen, praten door over gezond voedsel, armoede, schaamte en meedoen.
Kan jouw organisatie de zelftesten en/of mondkapjes uitdelen aan de minima? Wil je de zelftesten en/of mondkapjes inzetten voor je vrijwilligers binnen je organisatie? Vraag ze dan nu aan.
Na drie jaar zonder groot feest voor Sint Maarten door corona, is het dit jaar eindelijk weer mogelijk: we vieren met de hele stad Sint Maarten. Op de parade in de binnenstad op 11 november. En in de wijken met prachtige vuren en workshops lampion maken. Hier vind je het hele programma.
De Stichting Kinderzorg Utrecht helpt kinderen en jongeren tot 23 jaar in de provincie Utrecht die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Dat kan in deze tijden extra urgent zijn.