Gezichten

In deze rubriek laten we mensen aan het woord die zelf of vanuit hun werk ervaring hebben opgedaan met armoede of sociale uitsluiting.

Gezichten met een verhaal

Hulp voor iedereen in nood die buiten de boot valt

Iedereen kent het Rode Kruis wel van de TV: van de noodacties bij een aardbeving, een overstroming of burgeroorlog. Deze organisatie helpt echter eveneens mensen in nood in Nederland. Liesbeth Rox ging hierover met Suzan Pijls in gesprek.

Bernadet Veer en de BuurtWerkKamer

Bernadet Veer is voor veel bewoners uit Zuilen een bekend gezicht. Zij helpt in deze wijk bij de BuurtWerkKamer kwetsbare bewoners met hulp en advies. Daarnaast is zij ook nog eens politiek actief.

Het verhaal van Carolien

Al tijdens haar jeugd leerde Carolien creatief met geld omgaan. Dat kwam haar later, toen zij diep in de schulden zat, goed van pas. Haar leven was toen echt een hel op aarde geworden. Zij zet zich met haar ervaringskennis op het gebied van armoede en GGZ al een tijdje voor de Armoedecoalitie in.

Emine Alp

Emine Alp is alweer een tijdje als vrijwilliger voor de Armoedecoalitie actief. Na een moeilijke periode met geldzorgen lacht het geluk haar weer toe en kon zij afgelopen februari starten met de opleiding voor Sociaal Werker met ervaringsdeskundigheid. Liesbeth Rox sprak met haar over wat zij heeft meegemaakt en hoe het nu gaat.

Lindsay: Armoede is een ongewenste compagnon in mijn leven

Lindsay (31) zit in het laatste jaar van de opleiding Social Work aan NHL Stenden in Leeuwarden. Eerder begon zij tot drie keer toe aan een opleiding, maar zij viel steeds uit door psychische klachten. Daarom werd zij volledig afgekeurd en heeft zij een Wajonguitkering. Nadat zij een punt zette achter weer een therapie binnen de GGZ, slaagde zij erin om haar leven een nieuwe wending te geven en toch weer aan een studie te beginnen.

Armoede is voor Jaap: niet als familie kunnen leven

Jaap komt uit een familie waar het armoede troef was. Zijn zus en hij zijn als kind uit huis geplaatst in diverse instellingen. Zijn kinderen zijn nu ook uit huis geplaatst. Hij heeft een bewindvoerder die zijn geld beheert.

Trix: ‘Van de AOW ga je net niet dood, maar echt leven ervan kun je ook niet’

Trix van der Biezen (78) uit Nijkerk heeft vroeger gewerkt. Inmiddels moet ze al jaren rond zien te komen van haar AOW. Het is mooi dat deze regeling er is, vindt ze. Maar Is de AOW eigenlijk wel hoog genoeg? Trix is stellig: “Je gaat net niet dood, maar echt leven van de AOW kun je ook niet.”

Jeroen: “Ik zit gevangen in het systeem”

Jeroen vecht tegen het systeem. Dat vergt veel tijd en energie, en schiet maar niet op. Daardoor staat zijn leven stil en gaat het er alleen maar op achteruit.

Bea houdt het hoofd boven water door allerlei regelingen

Noah: “Ik werk vrijwillig als ervaringsdeskundige bij ExPex, en ik zit klem.”

Toen ik naar het dak- en thuislozenloket moest, deed dat best wel iets met mijn eigenwaarde. Door de jaren heen ben ik van het dak- en thuislozenloket naar het jongerenloket gegaan, en waar ik steevast tegenaan loop zijn alle regels. Heel veel bureaucratie.

Hailey: “Ik wil mij weer onafhankelijk voelen”

De prijzen in de supermarkt zijn zo hard gestegen dat ik het lastig vind om iedere dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ik ben altijd onafhankelijk geweest, en zo wil ik me ook weer voelen.

Katinka: “Ik moest naar de huishoudschool omdat ik uit een arm gezin kwam.”

Katinka de Boer heeft 22 jaar in de bijstand gezeten: “Ik had arme ouders en in die tijd moest je als je arm was naar de huishoudschool. Daarna trouwde ik en bleef ik thuis bij de kinderen. Na mijn scheiding kwam ik niet aan de bak.”

Diana: “Ik besloot mijn kind bij anderen op te laten groeien”

Diana is alleenstaande moeder van een 15-jarige dochter die niet thuis woont. Diana leeft van een bijstandsuitkering. Haar eigen moeder is in een tehuis grootgebracht. Haar vader was schilder, maar kwam uiteindelijk in de bijstand. Het was thuis geen vetpot en de voedselbank bestond nog niet: “Maar in de wijk werd af en toe eten uitgedeeld.”

Evert en de fijne tandarts

‘Niets is zo erg als kiespijn’, vertelt Evert. De tranen sprongen in zijn ogen van de pijn toen het begon. Paracetamol en ibuprofen werkte niet tegen de pijn. De volgende dag ging Evert gelijk naar de tandarts. Een paar weken later kreeg Evert een forse rekening van de verzekeringsmaatschappij...

Chronisch ziek en problemen met armoede

AnneMarie: chronisch ziek en problemen met armoede

AnneMarie is chronisch ziek en zit in de bijstand. Ze leeft in armoede doordat haar uitkering te laag is. Dat is niet het enige probleem. ‘Als chronisch zieke heb je veel extra kosten naast de al torenhoge energieprijzen en boodschappen. Denk aan extra medicatie, ziekenhuisbezoeken of diëten. Je hebt altijd de kosten van je eigen risico’, zegt AnneMarie. Het is elke maand maar weer de vraag of ze kan rondkomen.

Tamara: “Ik denk er wel eens over om te verhuizen”

Tamara vluchtte 11 jaar geleden naar Groningen. Ze raakte alles kwijt en was 1,5 jaar dakloos en raakte in die tijd zwanger. Ze woont inmiddels 11 jaar in Oost- Groningen. Sinds 2015 is ze opgeleid als ervaringsdeskundige in generatie armoede en sociale uitsluiting. Ze zet die kennis succesvol op allerlei plekken in.

Het verhaal van Paul Hendriks

Paul Hendriks heeft op verschillende momenten in zijn leven met armoede te maken gehad. Zijn ouders begonnen ooit hun relatie met schulden, en dat is de rode draad door hun leven heen gebleven. En dat heeft ook een behoorlijke impact gehad op zijn leven.

Het verhaal van Linda Voortman

Linda heeft vroeger aan den lijve ondervonden hoe het is om van weinig geld te moeten rondkomen. Deze ervaring is haar ‘drive’ in haar vroegere en huidige werk als wethouder van (o.m.) Werk en Inkomen van de gemeente Utrecht.

Veroni kan alleen dankzij giften rondkomen 

Veroni is sinds haar achttiende bedlegerig. Ze heeft een drukke agenda met lotgenoten helpen door Stichting Intermobiel, schrijven, en het boeddhisme beoefenen. Veroni is financieel afhankelijk van giften uit haar omgeving om rond te komen. En dat zou niet zo moeten zijn.

Frouke betaalt torenhoge energierekening maar staat in de kou

Als parttime werkende alleenstaande moeder had Frouke het niet breed, maar kon ze het altijd nog redden. Nu niet meer. Met een energierekening van meer dan € 600,- per maand, een huurverhoging en de dure boodschappen staat ze met de rug tegen de muur.

Ellen kan niet meer de boodschappen halen die ze wil

Ellen is ervaringsdeskundige bij Warm Rotterdam. Warm Rotterdam ontwikkelde een basis boodschappenlijst met producten die minimaal nodig zijn om gezond te eten en te leven. ‘Normaal kon ik met 70 euro per week voldoende boodschappen doen’...

Esther Noteboom

Sinds januari heeft de Armoedecoalitie weer een vrijwilligerscoördinator – en daar zij we natuurlijk heel blij mee! Esther liet al eerder van zich horen. Nu is het tijd voor een nadere kennismaking.

Het verhaal van Tonio

Tonio spreekt liever van een ‘laag inkomen’ dan van armoede. Zelf heeft zij eveneens magere jaren gekend, maar sinds haar pensioen zit zij er wat beter bij. Hoewel zij door die idiote prijsstijgingen nu opnieuw op de kleintjes moet letten.

Het verhaal van Liesbeth

"De luxe van geld zit hem niet in materiele dingen, maar in vrijheid." Leven van een uitkering is niet leuk: het levert veel stress op vooral door het gebrek aan vrijheid.

Lilith Smidts-Lefever

Lilith Smidts-Lefever is inmiddels een bekend gezicht bij de Armoedecoalitie. Ze is sociaal werker en ervaringsdeskundige in armoede. Sprank publiceerde een mooi interview met haar.

Martin en Jenny

Armoede kan er voor zorgen dat iemand in een maatschappelijk isolement raakt. Als je rond moet komen van (te) weinig geld, is er simpelweg geen ruimte voor extra’s, zoals een feestje. Maar geld is niet de enige drempel. Daarover gaan we in gesprek met Jenny en Martin, die samen naar de FUIF gingen.

Het verhaal van Lilith en Dennis

Dit is het verhaal van Lilith Schmidts - Lefever en Dennis van Elten, allebei actief in de Armoedecoalitie Utrecht.

Het verhaal van Sabiet

Sabiet's verhaal maakt deel uit van de Verhalenbank van Sharing Arts Society. Daarin vind je verhalen over armoede, van Utrechters die openhartig hun verhaal vertellen.

Het verhaal van Cybille

Dit is het verhaal van Cybille Latour, van 'Blik en Pot' uit Overvecht over goed koken met een klein budget.

Bekend in Overvecht

Voor veel mensen is Fatiha Benazzi een echte BO-er: een Bekende Overvechter. Zij woont er niet alleen sinds 2002, maar zet zich eveneens op verschillende manieren en vlakken voor deze wijk in. Zo is zij actief als ‘Vreedzaam ambassadeur’. Daarnaast treedt zij op als buurtmoeder. En ze doet sinds kort mee aan een pilot van Werk en Inkomen.

Het verhaal van Dennis

Dennis van Elten heeft een WIA-uitkering en is tegenwoordig actief als voorzitter van het Platform van de Armoedecoalitie en Cliëntenraad WMO Utrecht. Daarnaast maakt hij deel uit van het bestuur van Solgu (Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten) en Hoi Utrecht.

Hasan

Het verhaal van Hasan

In deze video vertelt Hasan Okur zijn verhaal in het kader van de Verhalenbank van Sharing Arts Society.

deel-je-verhal-janny

Het verhaal van Janny

In deze video vertelt Janny van Hoorn haar verhaal in het kader van de Verhalenbank van Sharing Arts Society. De film is tot stand gekomen i.s.m. de Armoedecoalitie Utrecht'.

Het verhaal van Ron

Het verhaal van Ron Wilkes, uit de Verhalenbank

Het verhaal van René

René vertelt waarom vrijheid voor hem zo belangrijk is. Een relaas uit de Verhalenbank.

Willem

Het verhaal van Willem

Ik had niks meer, en leefde op straat...

“Praat erover!”

Armoede en schulden kunnen leiden tot chronische stress, schaamte, wanhoop en een negatief zelfbeeld. Ervaringsdeskundige Marc Mulder deelt zijn ervaringen op de website van Movisie.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux