Stadsdiner en Sint Maarten

Het lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen voor een aantal grote evenementen in het najaar zijn als in volle gang. Doe je mee?!

Het Grote Utrecht Stadsdiner op 17 oktober

Dinsdagavond 17 oktober, op Internationale Armoededag, organiseren we voor de vierde keer het Grote Utrecht Stadsdiner. Dit doen wij in nauwe samenwerking met Sharing Arts Society, Bibliotheek Utrecht, Utrecht Natuurlijk, Moestuin Maarschalkerweerd en vele andere partners.
Op zo’n 50 locaties in alle wijken zitten duizenden mensen met allerlei verschillende sociale en culturele achtergronden op hetzelfde moment met elkaar aan tafel om dezelfde maaltijd te nuttigen en met elkaar verhalen & ervaringen uit te wisselen. Het recept is dit jaar van Cybille Latour, initiatiefneemster van Blik & Pot in Overvecht en een rolmodel voor ‘low budget’ en toch gezond en duurzaam koken.
Het thema Voedsel-Gezondheid-Armoede staat ook centraal in het Stadsgesprek op 17 oktober in de theaterzaal van bibliotheek Neude (aansluitend aan het diner, 19.30 uur). Gasten, wetenschappers en ervaringsdeskundigen gaan in gesprek met elkaar en met het publiek. Via een stream en een chat kunnen ook deelnemers op de eetlocaties meepraten.

Voorbereidingsbijeenkomst op 4 september

Inmiddels is de groei van het Diner al goed te zien! Ook de voorbereiding van het programma op 17 oktober met alle partners is in volle gang. Ben je benieuwd en wil je deelnemen? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 4 september in Moestuin Maarschalkerweerd! Daar vertellen we je alles over het programma en hoe je kunt deelnemen! Inloop 19.30, aanvang 20.00 uur.
Laat weten of je komt: AnitavanSchaik@tussenvoorziening.nl.

Sint Maarten

Utrecht Waterstad
Elk jaar kiezen we een duurzaam ontwikkelingsdoel van de VN als hedendaagse vertaling van het delen, waar de figuur Sint Maarten symbool voor staat. Dit jaar is dat doel 6: toegang tot schoon water.
Het thema water speelt een centrale rol in de Utrechtse geschiedenis en diverse wijken hebben zelfs een water-naam (Kanaleneiland, Leidsche Rijn, Overvecht, Rivierenwijk). De Utrechtse connectie met water is vandaag de dag actueler en urgenter dan ooit. De stad groeit en het klimaat verandert. Hogere temperaturen, nattere winters, heftigere buien en drogere zomers. De groeiende druk op het openbare water heeft het stadsbestuur ertoe aangezet om het gebruik ervan in een ‘Visie Stadswater Utrecht’ vast te leggen. Het watergebruik van de een heeft onherroepelijk consequenties voor de ander. Water vraagt om solidariteit en het belang van delen wat we hebben.

Voorbereiding op 21 en 28 september

  • Deadline voor aanmelden van een lampionworkshop(s) is 21 september.
    Aanmeldingen via kim@sharingartssociety.com.
  • De volgende stadsbrede bijeenkomst (zwerm) is op 28 september in ZIMIHC theater Zuilen. Inloop 19.30 uur, start 20.00 uur. Dan bespreken we het voorlopig ontwerp van de totale Parade met alle wijken en geven aan het eind van de avond een klap op het definitieve ontwerp.

Twee Vuren van Sint Maarten op 3 en 4 november

Vrijdagavond 3 november spatten de vonken ervan af op het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. Op zaterdagavond 4 november op de parkeerplaats bij Winkelcentrum Overvecht, dit jaar georganiseerd door de Social Collective in samenwerking met SAS. Klik hier voor een filmische impressie van de vurige avonden uit 2022 die door een massa wijkbewoners met groot enthousiasme werden ontvangen. Voor veel mensen was het de eerste kennismaking met Sint Maarten.

Parade Boven Water op 10 november

De Parade vindt plaats op vrijdagavond 10 november, start klokslag 18.00 vanaf Park Lepelenburg. De optocht is dit jaar een ‘Parade Boven Water’. Elk van de 10 wijken geeft dit jaar naast een lopend ook een varend onderdeel vorm. De route voert door het Zocherplantsoen en over het water van de Maliesingel naar het Ledig Erf en dan langs & over de Oudegracht richting de Dom. De finale vindt plaats op het Domplein.
De trapsgewijze opbouw van de Parade vanuit de wijken mondt in het weekend voorafgaand uit in twee Vuren van Sint Maarten, op twee strategische locaties in de ring van 9 wijken rond de Utrechtse binnenstad.

Samenvattend:

  • 4 september informatiebijeenkomst Grote Utrecht Stadsdiner
  • 28 september Zwermbijeenkomst
  • 17 okober Grote Utrecht Stadsdiner
  • 3 november Vuur Leidsche Rijn
  • 4 november Vuur Overvecht
  • 10 november Sint Maarten Parade

Kijk voor meer informatie ook op:

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux