Ontmoeting_header

Ontmoeting

De verschillende wijken in Utrecht bieden onderdak aan een legio ontmoetingsplekken. Plaatsen voor een kop koffie, een lekkere maaltijd, een gesprek, een luisterend oor, een activiteit of training.

Wijken West

Lombok

Kopi susu kan worden gekarakteriseerd als een cultureel dagcafé. Naast een gezellig café is het ook een sociale onderneming. Het werkt mee aan de participatie van kwetsbare mensen in de breedste zin. Zinnenprikkels en SMMU (Samen Muziek Maken Utrecht) regelen hier regelmatig (gratis) activiteiten zoals workshops en spellenmiddagen.

Deze plaats vormt een laagdrempelige gastvrije ontmoetingsplek in de wijk Lombok. Hoewel deze locatie valt onder het kerk- en buurtwerk in Utrecht-West, staat de deur voor alle buurtbewoners open.

Een kleinschalig buurthuis in Lombok, dat zich vooral richt op mensen die zich buiten de samenleving voelen staan en niet gemakkelijk waardering vinden op andere plekken. Bovendien kunnen hier mensen zonder verblijfstatus en/of vast onderdak tot rust komen en o.a. samen eten, Nederlandse les volgen, theater spelen en samen activiteiten buitenshuis ondernemen.

Wijken Noord

Overvecht e.o.

Heeft u zin in een kop koffie of om gezellig een praatje maken? Kom dan naar een inlooplocatie van Wegwijs in Overvecht en Hoograven. Daarnaast worden er tal van activiteiten georganiseerd zoals samen eten, koken of bakken, of een spelletjesmiddag. Tot slot kunt er voor hulp met uw computer en kapotte fiets terecht.

Buurtcentrum De Dreef

Aan de Schooneggedreef in buurtcentrum De Dreef worden diverse activiteiten aangeboden, die vooral gericht zijn op de veelzijdige achtergrond van de buurtbewoners.

In deze binnenspeeltuin aan de Mississippidreef in Overvecht organiseert Super Single Mom regelmatig playdates. Tijdens deze dates kunt u netwerken met andere ouders, terwijl uw kind speelt. De toegang is gratis inclusief een kop koffie en iets lekkers voor de kinderen. Voor meer informatie: Cybille, tel.nr.: 06-36037179; mail: cybillelatour@gmail.com.

Iedereen kan voor een bakkie koffie, een praatje, maaltijden en andere activiteiten bij Bij Bosshardt Zuilen terecht. Ook Ondiep beschikt over een vestiging van Bij Bosshardt.

In dit buurthuis vinden wekelijks tal van laagdrempelige activiteiten plaats.

Wijken Zuid

Kanaleneiland

Het 3GC richt zich op de rijke wereld van Kanaleneiland en omgeving. Met o.a. een koffieochtend, een koor, sport voor ouderen en een meidenclub valt er volop te doen! Het is een plek, waar iedereen zich thuis zal voelen.

Wijken Oost

Hoograven e.o.

Heeft u zin in een kop koffie of om gezellig een praatje maken? Kom dan naar een inlooplocatie van Wegwijs in Overvecht en Hoograven. Daarnaast worden er tal van activiteiten georganiseerd zoals samen eten, koken of bakken, of een spelletjesmiddag. Tot slot kunt er voor hulp met uw computer en kapotte fiets terecht.

Bij Enik Recovery College kun je aankloppen voor scholing rondom herstel en persoonlijke ontwikkeling, én sociale contacten.

Villa Vrede is een dagopvang voor ongedocumenteerden in Hoograven. Mensen zonder verblijfsvergunning wordt hier een plek voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling geboden. Zij kunnen er een sociaal netwerk opbouwen en werken aan hun zelfredzaamheid door activiteiten en trainingen.

Dit buurthuis heeft activiteiten voor jong en oud zoals sport, muziek, dans en kookworkshops op het programma staan.

Dit sociaal cultureel ontmoetingscentrum in de Oudwijkerdwarsstraat 148 biedt onderdak aan tal van activiteiten. activiteit. Zo kunt u er cursussen op het gebied Tekenen & Schilderen of Muziek & Dans volgen, of aanschuiven voor een potje klaverjassen of rumicub.

Samen Eten

Sociale eettafels

Bewoners die helemaal geen of weinig financiële middelen hebben en die toch willen genieten van een avondje uit, kunnen bij de Free Food Experience terecht. Dankzij betrokken ondernemers kunnen zij aanschuiven voor een gratis driegangendiner. Voor deze gezellige diners kunt u in Overvecht en Leidsche Rijn terecht.

BuurtBuik redt voedsel van verspilling door eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en het te delen met buurtbewoners. Vrijwilligers en buurtgenoeten halen het eten op en koken er gezamenlijk een lekkere maaltijd van. Elke keer een creatieve uitdaging: zij weten immers nooit wat de opbrengst van de dag zal zijn! U bent van harte welkom op een van de locaties in Utrecht om hun kookkunsten te komen proeven.

Laat u verrassen en schuif aan bij een etentje bij iemand thuis of kook iets lekkers voor uw onbekende gasten. De organisatie achter dit initiatief ziet het als een uitdaging om voor u de juiste match te maken. Zo komen verbindingen tussen mensen tot stand, wat de sociale cohesie in de stad ten goede komt.

Bij dit buurtrestaurant kunnen mensen terecht voor een gezonde en goedkope driegangen maaltijd in een gezellige omgeving. Regelmatig komen lokale ondernemers, zorgverleners, welzijnswerkers of de wijkagent vertellen over hun activiteiten in de wijk. Daarnaast worden er vaak speciale avonden georganiseerd.

Nederlanders en nieuwkomers aan elkaar koppelen dat is wat dit initiatief beoogt. Door samen te eten, koffie te drinken,naar de speeltuin of een museum te gaan leren zij elkaar beter kennen.

Eén van de sociale eettafels in Utrecht, gevestigd in Buurthuis Zuilen in de Ludgerusstraat 251. Geopend: woensdagavond om 17:30 uur. Meer informatie via info@stichtingonderanderen.nl.

In dit restaurant in buurtcentrum Hart van Hoograven ontmoet je andere buurtbewoners tijdens een heerlijke driegangen maaltijd. Geopend: elke donderdag vanaf 17 uur.

Eén van de sociale eettafels in Utrecht, gevestigd op het Keerkringplein 40 in Sterrenwijk. Geopend: dinsdag en zondagavond om 17:30 uur.

Samen aan tafel in een ongedwongen sfeer – dat is wat dit iniatief beoogt. Gevestigd in het Johannescentrum in de Moezeldreef 400. Geopend: woensdagavond vanaf 17:30 uur. Meer informatie: Hannasherberg@gmail.com.

Deze eetclub vindt in de Gambiadreef 60. Geopend: dinsdagavond om 17:30 uur. Aanmelden bij de Musketon.

De Derde Eettafel biedt buurtbewoners de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar te eten in de Musketon, Hondsrug 19 3524 BP Utrecht. Geopend: elke derde vrijdag van 17:00 tot 19:30 uur en woensdag van 18:30 tot 20:00 uur. Contactpersoon: Jeanet Peters, telefoon: 030-7210501.

Tot slot

Platforms

Wilt u weten welke ontmoetingsplekken er nog meer in uw buurt zijn? De voorzieningenkaart toont per wijk welke ontmoetingsplekken (en voorzieningen) er te vinden zijn.

Dit online platform staat bekend om het verbinden van wijken. Maar ook op stads-, buurt- en organisatieniveau wordt Wijkconnect hiervoor gebruikt. Dat doet het platform door vraag – en aanbod van bewoners en organisaties bij elkaar te brengen.

Een digitaal platform voor mensen met een ziekte of fysieke beperking met informatie en diensten. Via dit platform worden eveneens regelmatig (online) ontmoetingen georganiseerd.

In het netwerk Utrecht Omarmt werken bedrijven, bewonersinitiatieven, de gemeente, cultuur-, sport-, studenten-, zorg- en welzijnsorganisaties samen aan minder eenzaamheid in Utrecht. Zij willen eenzaamheid gezamenlijk aanpakken door sneller en beter te signaleren, om vervolgens degenen die steun kunnen gebruiken zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux