Uit armoede

Kunst, geschiedenis en verhalen

In het Stedelijk Museum Schiedam is tot 9 juni een bijzondere tentoonstelling te zien: ‘Uit armoede – kunst, geschiedenis en verhalen’. Het is een verrassende tentoonstelling, waarin je ontdekt wat de vele gezichten van armoede kunnen zijn.

Via indringende verhalen en portretten van ervaringsdeskundigen, maar ook via historische voorwerpen en kunstwerken uit onze collectie komt het heden en verleden van armoede in beeld. Thema’s in de tentoonstelling zoals beperking van vrijheid, gezondheid, zelfredzaamheid, relaties met anderen en samen uit armoede maken de beleving van armoede voor iedereen herkenbaar en invoelbaar. En laten tegelijkertijd de kracht en potentie zien van mensen voor wie dit dagelijkse realiteit is.

Samenwerking met ervaringsdeskundigen

Stedelijk Museum Schiedam ontwikkelde, bedacht en maakte deze tentoonstelling niet alleen. Het museum werkt zoveel mogelijk samen met Schiedamse ervaringsdeskundigen: Schiedammers die met te weinig geld leven en Schiedamse organisaties die zich met hart en ziel voor hen inzetten. De thema’s van deze tentoonstelling zijn samen met hen bepaald.

Kom in actie in de Stadsgalerij

Wil jij iets doen aan armoede? Iemand helpen of zelf hulp krijgen? In de Stadsgalerij vind je tips en laten organisaties zien wat ze doen. Ook kun je meedoen aan Wenswerken, een creatieve actie van kunstenaar Maarten Bel. Heb jij een wens voor een product dat je niet kunt betalen, bijvoorbeeld een verjaardagstaart, stofzuiger of kinderfiets? Geef het door in de Stadsgalerij. Maarten Bel maakt tekeningen van wensen en verkoopt die in het museum. Met het geld voor de verkochte tekeningen koopt hij wat erop staat! Wie weet komt jouw wens uit.

Lees meer over deze tentoonstelling >

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux