Utrecht beschikt over verschillende mogelijkheden voor opvang als u geen woning heeft. Zo kan er in de nachtopvang geslapen, ontbeten en gedoucht worden. Daarnaast zijn er plekken om tijdelijk te verblijven of te wonen. Wilt u gewoon een (ander) dak boven uw hoofd dan zult u op zoeken moeten naar een sociale huurwoning. Heeft u eenmaal onderdak gevonden dan is het zaak om zuinig met energie om te gaan.
Wegloophuis Utrecht biedt begeleiding, ondersteuning en onderdak aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Dit opvanghuis heeft plaats voor zes bewoners. Zij mogen hier maximaal een half jaar verblijven.
Voor mensen met psychische problemen bestaat de mogelijkheid een paar dagen tot maximaal twee weken verblijven bij Enik Recovery College. Aanmelding verloop via de website.
Voor jongeren van 18 tot 23 jaar is er De Dijk van Youké. Bij vragen of voor aanmelding kun je rechtstreeks bellen via 030-2518434.
Mensen in een afhankelijke relatie kunnen bij Moviera terecht. Bel voor aanmelding, hulp of advies 030-2599814 of het Centraal Bureau: 0318-439739.
Via STIL wordt opvang geboden aan ongedocumenteerden op de Weerdsingel. Neem daarvoor contact op via 030-2713463 of het ex-ama team, tel.: 030-2725002.
Bij het Corporatiehotel kunt u terecht als u (met uw gezin) in een onacceptabele woonsituatie verkeert. Of dakloos dreigt te raken en niet op en andere wijze in aanmerking komt voor een woning. Aanmeldingen verlopen via Het Vierde Huis bereikbaar via 0900-2600060.
Woningnet is de plek om een woning (sociale huur, vrije sector huur en koop) te zoeken. U hebt dan eerst een inschrijving nodig, waar kosten aan zijn verbonden.
Een Urgentieverklaring voor een sociale huurwoning kan aangevraagd worden bij het Vierde Huis.
De woningcorporaties in de regio Utrecht willen graag de doorstroming bevorderen. Daarom krijgen huurders van een grote woning, die kleiner willen gaan wonen voorrang. Zo hopen de woningcorporaties dat er meer woningen vrijkomen voor gezinnen en starters. Bovendien krijgen die huurders vaak korting op de nieuwe huurprijs.
Voor een antikraak woning betaalt u in de regel minder huur.
De U Gids vermeldt algemene informatie over het huren van een woning.
Voor vragen over de huur en uw rechten als huurder.
Bij problemen met je verhuurder of vragen over onderhoud. Ook kun je de huurprijs laten berekenen. De dienstverlening is gratis.
Op de website van de gemeente zijn diverse tips voor vele soorten woningen te vinden.
Aardgas en elektriciteit zijn veel duurder geworden. Mensen met een laag inkomen krijgen daarom dit jaar een bedrag aan energietoeslag. Er werd al eerder € 800 per huishouden uitgekeerd. In het najaar volgt een extra bedrag van € 500.
Deze stichting geeft duurzame tips en adviezen zonder dat het eerst veel geld kost. Alles bij elkaar kan dat een heleboel schelen op je energierekening!
Geld besparen door bewust energiegebruik: dat is het doel van dit initiatief. Deelnemers ontvangen eerst een doos met energiebesparende producten. Een energiecoach geeft (telefonisch) uitleg over het gebruik van de producten, komt met besparingstips en stelt vervolgens een rapport op afgestemd op de situatie van de bewoner.
Iedereen kan wat doen om energiezuiniger te wonen en te leven. Het is vaak een kleine moeite en makkelijk uit te voeren. Dit energieloket van 15 gemeentes in de provincies helpen u daarbij met diverse bespaartips. Daarnaast wijst het de weg naar subsidies en regelingen, en bedrijven voor de uitvoering van uw plannen.
Dit bedrijf adviseert klanten over hun grote vaste lasten in het huishouden. Daartoe vergelijkt het de markt op het gebied van energie, telecom en verzekeringen.
Zo helpt het consumenten door de energiemarkt inzichtelijk te maken, ingewikkelde termen op nota’s toe te lichten en door te kijken hoe er bespaard kan worden op de kosten. Mocht u willen overstappen dan regelt Consumind dit. Aan de hand van uw wensen wordt er vaak een beter en/of goedkoper alternatief geboden.
Stichting Present fungeert als makelaar in vrijwilligerswerk voor klussen in en bij uw huis. De vrijwilligers zetten zich met name in voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. De klussen kunnen één dagdeel of voor langere tijd in beslag nemen. Denk aan: een woning witten, tuin opknappen, huis opruimen of schoonmaken.
Iedereen kan weleens wat hulp gebruiken. Praktische hulp – bij een klusje in huis of met boodschappen doen -, maar ook sociale hulp. HipHelpt brengt u in contact met hulpbieders uit de buurt, die u met alle plezier een handje helpen. Deze vereniging levert hulp vanuit een samenwerkend netwerk van christenen en leden van lokale kerkgemeenschappen.
.