wonen

Wonen & Onderdak

Utrecht biedt verschillende mogelijkheden voor opvang als u geen woning heeft. Zo kunt u in de nachtopvang slapen, ontbijten en douchen. Daarnaast zijn er plekken om tijdelijk te verblijven of te wonen. Wilt u gewoon een (ander) dak boven uw hoofd dan zult u op zoeken moeten naar een sociale huurwoning.

Doelgroepgericht

Specifiek

Wegloophuis Utrecht biedt begeleiding, ondersteuning en onderdak aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Dit opvanghuis heeft plaats voor zes bewoners. Zij mogen hier maximaal een half jaar verblijven.

Voor mensen met psychische problemen bestaat de mogelijkheid een paar dagen tot maximaal twee weken verblijven bij Enik Recovery College. Aanmelding verloop via de website.

Voor jongeren van 18 tot 23 jaar is er De Dijk van Youké. Bij vragen of voor aanmelding kun je rechtstreeks bellen via 030-2518434.

Mensen in een afhankelijke relatie kunnen bij Moviera terecht. Bel voor aanmelding, hulp of advies 030-2599814 of het Centraal Bureau: 0318-439739.

Via STIL wordt opvang geboden aan ongedocumenteerden op de Weerdsingel. Neem daarvoor contact op via 030-2713463 of het ex-ama team, tel.: 030-2725002.

Opvangmogelijkheden

Dag en nacht

Laagdrempelige 24-uurs opvang – Leger des Heils: reserveer vanaf 9.00 uur via 030-2513604.

Tussenvoorziening: reserveer tussen 11.30 en 12.30 uur via 030-2517280.

Tussenvoorziening: reserveer tussen 10:30 en 11:00 uur via 030-2315326.

Tijdelijke opvang

Bij nood

Bij het Corporatiehotel kunt u terecht als u (met uw gezin) in een onacceptabele woonsituatie verkeert. Of dakloos dreigt te raken en niet op en andere wijze in aanmerking komt voor een woning. Aanmeldingen verlopen via Het Vierde Huis bereikbaar via 0900-2600060.

Centraal aanmeldpunt crisisopvang

Te bereiken op 030-2332286.

De woning

Opties

Voor vragen over de huur en uw rechten als huurder.

Bij problemen met je verhuurder of vragen over onderhoud. Ook kun je de huurprijs laten berekenen. De dienstverlening is gratis.

Hebt u een U-pas en een hoge huur? Dan hoeft u misschien minder huur te betalen.

Voor overige tips voor woonruimte: kijk op de website van de gemeente Utrecht.

De U Gids vermeldt algemene informatie over het huren van een woning.

Voor een antikraak woning betaalt u in de regel minder huur.

Woningnet is de plek om een woning (sociale huur, vrije sector huur en koop) te zoeken. U hebt dan eerst een inschrijving nodig, waar kosten aan zijn verbonden.

Een Urgentieverklaring voor een sociale huurwoning kan aangevraagd worden bij het Vierde Huis.

Energiebesparing

Bespaar energie

Milieu Centraal geeft snelle bespaartips waarmee je je energierekening verlaagd zonder dat het je iets kost. Verder ook tips voor (subsidies voor) isoleren, zonnepanelen, etc.

Adviseurs Geld besparen door bewust energiegebruik: dat is waar de Energiebox zich voor inzet. Daartoe krijgen bewoners een persoonlijk adviesgesprek, een doos met energiebesparende producten zoals radiatorfolie en een zuinige lamp, en een adviesrapport op maat. Een energiecoach geeft (telefonisch) uitleg over het gebruik van de producten, vraagt naar het energieverbruik van de bewoner, geeft besparingstips en stelt vervolgens een rapport op afgestemd op de situatie van de bewoner. De tips kunnen bewoners zonder hoge kosten zélf uitvoeren. Zo besparen ze jaarlijks al snel € 128 op hun energierekening en verhogen zij hun wooncomfort.  

Er is veel te winnen in huis. In je eigen huis energie besparen is makkelijker en leuker dan je denkt. Jouw huis slimmer heeft veel tips.

Kluswerk

Helpende handen

Stichting Present fungeert als makelaar in vrijwilligerswerk voor klussen in en bij uw huis. De vrijwilligers zetten zich met name in voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. De klussen kunnen één dagdeel of voor langere tijd in beslag nemen. Denk aan: een woning witten, tuin opknappen, huis opruimen of schoonmaken.

HiP helpt en ondersteunt vrijwillige hulpbieders – werkend vanuit een samenwerkend netwerk van christenen en allen die gemotiveerd zijn door naastenliefde – geïnspireerd door het Evangelie, om mensen in een kwetsbare sociaal-financiële positie te helpen. Met inzet van het matchingsysteem treffen hulpvrager en hulpbieder elkaar, en het begint.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux