Geldzaken_header

Geldzaken

Mensen met een laag inkomen kunnen voor allerlei extra's op het gebied van inkomsten en uitgaven aankloppen. Daarnaast zijn er meerdere organisaties, die hulp bieden om de eindjes aan elkaar te knopen. We proberen hieronder een zo volledig mogelijk overzicht te geven. Kijk ook eens onder de menuknop 'Fondsen' voor meer tips. Mocht u een organisatie of tip missen, laat het ons dan weten.

Extra geld of hulp

Informatievideo's

Video in het Nederlands met informatie over verschillende regelingen en extra’s voor mensen met een laag inkomen.

Video in het Engels met informatie over verschillende regelingen en extra’s voor mensen met een laag inkomen.

Video in het Marokkaans Arabisch met informatie over verschillende regelingen en extra’s voor mensen met een laag inkomen.

Video in het Riffijnse Berbers met informatie over verschillende regelingen en extra’s voor mensen met een laag inkomen.

Video in het Turks met informatie over verschillende regelingen en extra’s voor mensen met een laag inkomen.

Ondersteuningopties

Hebt u een laag inkomen? Dan heeft de gemeente en ondersteuningpakket met allerlei regelingen en extraatjes. Zo is er o.a. extra geld of hulp voor onverwachte en bijzondere kosten, voor wonen, zorg en zorgkosten, voor kinderen, bij studeren met een beperking, etc.

Met een U-pas beschikt u over een persoonlijk budget voor sport en cultuur. Met dit budget kunt u kiezen uit het aanbod van de aangesloten organisaties. Voor kinderen bestaat het U-pas Kindpakket. Of u of uw kinderen recht hebben op een U-pas, hangt af van uw inkomen.

U-pashouders van 18 jaar en ouder kunnen jaarlijks eveneens een reissaldo van maximaal € 75,- van het pastegoed op hun OV-chipkaart laden. Daarmee kunnen zij met bus en trein reizen in Utrecht en daarbuiten.

De U Gids is een website waar u informatie kunt vinden over inkomensondersteuning, budgettering, schulden en uitkeringen.

De afgelopen jaren was er in de gemeente Utrecht een proef, waarbij huurders huurkorting konden krijgen. Deze korting gold voor huurders met een U-pas, die veel huur voor hun sociale huurwoning betaalden. Tegenwoordig checken woningbouwcorporaties zoals Mitros en Portaal bij de Belastingdienst of de huurders in de categorie lagere inkomens valt en passen daar de jaarlijkse huurverhoging op aan. Bent u van mening, dat u met uw inkomen toch nog teveel huur betaald dan kunt u huurverlaging aanvragen.

Stichting Cash2Grow promoot spaarkringen voor mensen met een krappe beurs, zodat ze sociaal en financieel weerbaarder worden. Sparen valt niet mee, maar samen gaat het beter. Deze spaarkringen helpen mensen meer grip op hun geld te krijgen, én zijn gezellig en inspirerend.

Geldproblemen

Hulp en begeleiding

Praten over geldzorgen helpt. Er zijn in Utrecht nog steeds te veel inwoners met financiële zorgen. Daarom startte de gemeente de actie ‘Zorgen over geld? Praten helpt’ om meer aandacht hiervoor te vragen. Geldzorgen worden namelijk niet altijd door professionals herkend.

Heeft u vragen of zorgen over geld, belastingen of toeslagen? Bij de Geldzaak werken deskundige beroepskrachten en vrijwilligers, die u hierbij graag helpen. Tijdens het inloopspreekuur kijkt een medewerker bijvoorbeeld of u toeslagen of een andere extraatje misloopt. Of hij probeert te voorkomen, dat u juist teveel aan toeslagen ontvangt en naderhand moet terugbetalen.

Weet u geen raad met al die formulieren? Krijgt u onbegrijpelijke brieven of mailtjes? Heeft u vragen over geld of over uw woning? Papiercafés van het Leger des Heils helpen mensen, die per post of online lastig te begrijpen brieven of andere papieren krijgen. Zo nodig begeleidt een medewerker u met het invullen van formulieren. Op dit moment heeft de wijk Zuilen en Kanaleneiland een Papiercafé.

Deze dienst helpt mensen met het indienen van een bezwaarschrift, het doen van belastingaangifte. het aanvragen van een uitkering, of helpt met pensioenen, IND-zaken etc. Het spreekuur vindt op een locatie van de Tussenvoorziening plaats. De openingstijden van het Financieel Spreekuur zijn van maandag tot en met donderdag van 10 tot 15 uur.

Kampt u met schulden? Neem dan contact op met Humanitas, Schuldhulpmaatje of U Centraal. Hun deskundige vrijwilligers bieden u graag een helpende hand om uw financiën en administratie weer op orde te krijgen.

Bij ieder buurtteam zijn sociaal raadslieden werkzaam. Zij staan u graag bij vragen of problemen over wetten en regelingen te woord.

Bij scheiding of ontslag of een andere levensgebeurtenis is het mogelijk een workshop te volgen, waarin u informatie krijgt over uw nieuwe financiële situatie. Meer informatie over deze workshops vindt u op www.u-centraal.nl/levensgebeurtenissen.

Deze afdeling van de Tussenvoorziening ondersteunt mensen om uit de schulden te komen en te blijven. Dat doet Stadsgeldbeheer door schuldhulpverlening en budgetbeheer.

Geldfit is een plek voor tips en informatie over geld. Je krijgt een passend advies of je wordt in contact gebracht met iemand die met je meedenkt. Samen met Geldfit krijg je duidelijk wat jouw volgende stap is. Zo krijg jij weer grip op je geld. Je kunt er ook een anonieme geld-fit test doen.

Stichting Noodhulp Utrecht verleent financiële steun aan inwoners van Utrecht, die in geldnood zitten en met spoed hulp nodig hebben.

De Protestantse Diaconie biedt in bepaalde situaties financiële ondersteuning, als u nergens anders terecht kunt.

Omduw staat mensen, die hulp zoeken met raad en daad terzijde en probeert mogelijke dakloosheid, bijvoorbeeld vanwege huurachterstand, te voorkomen of cliënten weer “onder dak” te helpen. Elke vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur kunt u daarvoor op het spreekuur terecht. Locatie: de werfkelder onder het Sint Bonifatiushuis, Nieuwe Gracht 61.

Deze vrijwilligersorganisatie begeleidt en ondersteunt ondernemers bij een (door)start, schulden, administratieve achterstanden en bedrijfsbeëindiging. Over Rood heeft daarbij geen winstoogmerk.

Hoe maak je armoede bespreekbaar? Hoe herken je signalen? En hoe ga je dan het gesprek aan? Om zoveel mogelijk informatie te bundelen heeft Lokalis een ‘schoolkrant’ gemaakt. Hierin staan tal van voorbeelden en handvatten.

Check uw recht

Rekenhulp

Op welke tegemoetkomingen heeft u recht? Er bestaan allerlei tegemoetkomingen. Soms meer dan u denkt. Bereken op een site van Nibud en Stimulansz in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen van de overheid voor de kosten van zorg, wonen of kinderen. Het kan om aardig wat geld gaan. Of u hier op heeft, is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden. De Consumentenbond zet de mogelijkheden op een rij.

Is uw huur, zorgpremie of bijdrage voor kinderopvang te hoog om van uw inkomen te betalen? Dan komt u, als u 18 jaar of ouder bent, misschien wel in aanmerking voor een toeslag. 

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om financiële fitheid in Nederland te bevorderen.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux