Voeding

In Utrecht is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden gratis voeding te krijgen. Ook bestaan er een aantal plekken waar u tegen een kleine vergoeding samen met anderen kan eten.

gratis eten

Etenswaar

De Voedselbank streeft ernaar wekelijks gezond en gevarieerd gratis eten te geven aan mensen, die daarvoor niet genoeg geld hebben. In Utrecht zijn er tien uitgiftepunten verspreid door de stad. Deze voedselbanken bieden daarnaast sociaal juridische ondersteuning. Dit gebeurt doorgaans tijdens de uitgiftemomenten.

Onder de noemer ‘voedselpakketten uit het hart’ geven stichting Al Amal en stichting Al Yatiem iedere twee weken levensmiddelen aan gezinnen weg. Het betreft een initiatief voor en door bewoners. De voedselpakketten zijn bedoeld als een tijdelijk vangnet. Daarnaast ontvangen zij ondersteuning om zelf actief aan oplossingen te werken.

Buiten bij de weggeefwinkel aan de Daalsedijk staat een koelkast. Die is altijd open voor iedereen. U kunt er voedsel in achterlaten, dat u teveel heeft. Zo wordt dit gedeeld met anderen die weinig of niets hebben.

Iedere zaterdagmiddag organiseert deze kerk aan de 2e Daalsedijk een levensmiddelenuitgifte vanaf 12 uur. Mensen die weinig of geen geld hebben, kunnen daar gratis eten ophalen.

Mensen die in de Sleep-Inn overnachten, kunnen voor een maaltijd bij het Smulhuis van stichting Omduw terecht. Daarnaast biedt deze stichting in De Wijkplaats in Lombok op zondagavond een warme hap aan.

Het Armoedefonds biedt kwetsbare ouderen via lokale hulporganisatie een steunpakketje aan. Dit ‘Ik denk aan jou’- pakket is o.a. gevuld met een boodschappenkaart voor voedings-, hygiëne- en verzorgingsproducten. Naast de kaart bevat het steunpakket een aantal items om hen een hart onder de riem te steken.

Samen eten

Sociale eettafels

Samen voordelig eten kan in bijna elke wijk bij de zogenaamde sociale eettafels. Zo wil Resto VanHarte mensen in verbinding brengen door met elkaar te laten koken en eten. Andere voorzieningen voor een voedzame, goedkope maaltijd zijn bijvoorbeeld Esther’s Eethuis, de Rode Loper en Hanna’s Herberg. Met een U-pas krijgt u zelfs korting bij veel van deze tafels.
Meer adressen vindt u op de pagina Ontmoeting

Andere tips

Aanbevolen

Het is voor kinderen op school belangrijk dat ze goed kunnen leren en presteren. Vindt u het ook wel eens lastig om een voldoende en gezond ontbijt aan uw kind(eren) te geven? Dan kan Toekomstontbijt u wellicht helpen met een ontbijttas voor uw kind. In deze tas zit voor 7 dagen een gezond ontbijt.

Deze app maakt het mogelijk om voor weinig geld producten in de buurt ‘op te kopen’. Zo wordt voedselverspilling tegengegaan. Het gaat zowel om luxe producten van bijvoorbeeld de warme bakker, als gewone levensmiddelen bij de supermarkt.

Bij Food for good, in o.a. park Transwijk in Kanaleneiland, verbouwen vrijwilligers groente en fruit. De oogst gaat voor het merendeel naar de moestuinders zelf, de Voedselbank en Resto VanHarte. De rest wordt verkocht op de tuin en op bestelling.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux