Zomeractiviteiten en -uitjes voor een prikkie! 

Download dit overzicht als pdf-document.

Ze bestaan, leuke (kinder)uitjes die niet zo duur zijn of zelfs gratis! We hebben een heel lijst van activiteiten en uitjes in en om Utrecht (en zelfs daarbuiten) weten te verzamelen, die weinig of niets kosten.
Je kunt grasduinen in de volgende rubrieken:

Binnenshuis

Tijdens de vakantie zullen kinderen veel thuis zijn. Verveling kan na meerdere vrije dagen op de loer liggen. Met het uitdelen van klusjes en taken kan dit worden tegengegaan én leert je kind op een leuke manier verantwoordelijkheid.

Musea: Iedereen met een U-pas kan gratis het Centraal Museum, het Nijntje Museum en het Rietveld Schröderhuis bezoeken.

De bibliotheken in Utrecht houden tijdens de vakantie de deuren gewoon open. Er worden regelmatig gratis voorleesuurtjes voor de kleintjes of creatieve kinderactiviteiten en workshops georganiseerd. Van de zomer staan o.a. de volgende rondleidingen op de agenda: Brullen in de bieb (4+)  en Mee met de nachtwaker (8+).

Houd de lokale krant goed in de gaten (gratis bij je in de brievenbus of kijk op internet in de agenda van zo’n krant) voor open dagen van bedrijven en instellingen. Zo is er geregeld een open dag in een bakkerij of bij de brandweer. Vaak zijn deze dagen volledig ingesteld op kinderen of zijn er speciale kinderactiviteiten.

Achter de muziek an

Iedere vrijdagavond vanaf 10 mei tot eind september organiseert stichting Utrecht Skate Parade (https://u-skateparade.nl/routes) een gratis skateparade met fijne muziek door en rond Utrecht met elke keer een andere route.

Voor gratis muziek, dans en andere voorstellingen kun je verder naar podium De Klanksteen (https://www.deklanksteen.nl/agenda/) of naar één van de minifestivals van Lazy Sundy Afternoon (https://www.zimihc.nl/specials/a-lazy-sunday-afternoon/) gaan.

Bij BOKS (https://www.zimihc.nl/agenda/zomer-express-bij-boks-cultuurhuis/) leer je niet alleen je eigen beats te maken, maar ook vocals op te nemen, te mixen en te masteren. Ontwikkel je schrijfskills, spit vurige bars of zing met passie.

Voordelig eropuit

De stad uit

Wist je dat er een echte spottersplek bij de Polderbaan? Terwijl je gratis parkeert op een grote parkeerplaats, zie je de vliegtuigen al voorbijrijden. Nog leuker is het om een stuk het fietspad af te lopen en de vliegtuigen vlak voor je neus zien landen (meestal) of opstijgen. Neem op een mooie dag een picknickkleed mee of wacht tot de frietkar op parkeerplaats verschijnt. De spottersplaats bij de Polderbaan bevindt zich aan het einde van de IJweg aan de westzijde van de start- en landingsbaan.

Geocoaching: het enige wat je nodig hebt: een smartphone met de Geocaching-app of een GPS. Samen met je kind ga je op zoek naar schatten (zogenaamde geocaches). Er zijn meer dan 2.8 miljoen geocaches verstopt verdeeld over 180 landen.

De natuur in

Een hele fijne middag vol avontuur in het Speelbos Gagelbos met het Over de Brug Feest (https://ijsclubsiberia.nl/evenementen/over-de-brug-feest-2024-zomerfeest-speelbos-gagelbos/) op 31 augustus 2024 van 13:00 – 16:30 uur. De toegang is gratis.

Utrecht Natuurlijk (https://www.utrechtnatuurlijk.nl/activiteiten/) organiseert tijdens de zomervakantie tal van activiteiten op hun locaties zoals elke vrijdagmiddag een dierenmomentje op Stadsboerderij Gagelsteede. In stadstuin Zuilen kun je op dezelfde dag  je eigen groenten oogsten. Op Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn staat op meerdere dagen het gratis escape game Bevrijd de bijen op de agenda. Daarbij spelen groepjes en gezinnen met kinderen tussen ongeveer 7 – 12 jaar oud samen om de bijen weer vrij te krijgen.

Speeltuin Fort Luna (https://www.doemeeinutrecht.nl/activiteit/410770/avontuurlijk-spelen) beschikt over een afgesloten ruimte uitsluitend beschikbaar zijn voor avontuurlijk spelen. Iedereen van 6 tot 12 jaar kan binnen deze ruimte spelen. Hierbij zijn de mogelijkheden oneindig: het spelen met loose parts (huis-tuin en keukenspullen) zoals: ladders, rolstoelen, touwen etc. Ook kan er ook gebouwd worden met serieus gereedschap. Eerst wordt er een mini-cursus met pallets bouwen gegeven en daarna gaan de kinderen zelfstandig aan de slag door een hut, constructie of object te maken.

Neem schone kleren mee, want kinderen gaan helemaal los in de natuurspeeltuin van De Boswerf in Zeist (https://www.np-utrechtseheuvelrug.nl/locatie/bezoekerscentrum-de-boswerf/). Compleet met waterpomp en modderkeuken. In het bezoekerscentrum leer je van alles over bloemen, kruiden en bijen.

Bezoek de pluktuinen (https://www.utrechtnatuurlijk.nl/pluktuin-utrecht/) van Utrecht Natuurlijk! Tijdens het plukseizoen (juli t/m oktober) staan de pluktuinen op de verschillende locaties weer volop in bloei. Maak een eigen veldboeket en ruik, voel en zie al het moois dat er bloeit.

Ga het park of het bos in en houd samen met je kind een speurtocht. Met de app ‘Troovie’ stippel je zelf heel simpel een route uit. De app is gratis te downloaden in de App store en Google Play, maar voor grotere speurtochten moet je een bijdrage betalen.

Buiten de deur

Ideeën om zelf in je eigen tuin of in de buurt te doen:

  • kamperen in de tuin of op het balkon
  • picknicken in het park
  • barbecueën met de buurt (iedereen neemt wat mee)
  • poolparty (opblaasbadje) in de tuin
  • (opblaasbaar) bootje varen
  • buitenbioscoop in de tuin of op het balkon
  • maak je eigen vlieger en ga vliegeren
  • ga aan de haal met stoepkrijt
  • organiseer een kampvuur met je vrienden.

Street art spotten in Utrecht: leuk voor jong en oud! Spring op de fiets en speur naar kleurrijke stripfiguren en mooie straatkunstwerken. Natuurlijk komt kinderheld nijntje voor in het Utrechtse straatbeeld, maar ook JanIsDeMan valt op veel plekken te bewonderen. Kortom: een leuke activiteit voor en met kinderen. Onderweg kom je ongetwijfeld ook nog  veel speeltuinen tegen.

Kunstvakantieweek Summerparty (https://www.devrijstaat.nl/activiteiten/kunstvakantieweek/summerparty-2024/)
Feestbeesten en fuifnummers opgelet! De Vrijstaat viert heel 2024 feest en de zomer wordt natuurlijk niet overgeslagen. Van 19 t/m 24 augustus organiseer je samen met kunstenaars een groot zomerfeest dat op de zesde dag losbarst. Kostuums ontwerpen, dancemoves instuderen, taarten bakken, decors schilderen… De voorbereidingen zijn even leuk als het feest zelf!

Ook dit jaar organiseert ZIMIHC de Zomer Express (https://www.zimihc.nl/agenda/zomer-express/). Je bent van harte welkom in de wijken Kanaleneiland, Zuilen, Leidsche Rijn en Overvecht. De Zomer Express wordt deze zomervakantie georganiseerd voor kinderen van 6 t/m 10 jaar oud. Zo staat van dinsdag 23 t/m vrijdag 26 juli Basketball & streetart centraal en van dinsdag 30 juli t/m vrijdag 2 augustus Streetdance & streetfood.

De site Doe mee in Utrecht
Doe mee in Utrecht biedt een overzicht van diverse activiteiten in de in de zomervakantie plaatsvinden. Het aanbod is op leeftijd ingedeeld.
Kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar kunnen bijvoorbeeld leren skaten tijdens de Skateweek of meedoen aan de Zomerdriedaagse met sport (kickboksen), kunst (graffiti) en techniek (robotica).

Dock Zomerprogramma
Uiteenlopende organisaties hebben hard gewerkt aan een mooi zomerprogramma (https://www.dock.nl/locaties/utrecht) voor de jeugd. Een flyer beschrijft per wijk de activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, sport, creativiteit of in de natuur.  

Stichting Samen Lachen (https://samenlachen.nl/utrecht/) organiseert uitjes voor kinderen bijvoorbeeld naar een pretpark, een museum, de Domtoren beklimmen, een voorstelling bekijken of naar een speeltuin.

Help jij mee met het ontwerp van De Amerhof (https://www.doemeeinutrecht.nl/activiteit/437140/help-jij-mee-met-het-ontwerp-van-de-amerhof)? Start: maandag 15 juli van 15.00 tot 16.30 uur. Activiteiten: bouwen, spelen, tekenen en ontwerpen. Uiteindelijk moet er een mooie plek ontstaan.

Maak met Rederij Schuttevaer een rondvaart door de Utrechtse grachten van 1,5 uur. Aan boord vertelt de gids over wat er ooit stond én wat zeker niet aan je aandacht mag ontsnappen. Vergeet niet om onderweg een paar mooie foto’s te maken. Betalen met U-pastegoed of 10% korting.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux