Spullen_header

Spullen

Op diverse plekken in Utrecht worden (tweedehands) kleren, huishoudelijke artikelen, fietsen en speelgoed aangeboden. Die spullen kunt u soms gratis krijgen of anders voor weinig kopen of lenen.

Kleding & meer

Nieuwe outfit

In de warenhuizen van deze kringloop is van alles te koop voor weinig geld: (kinder)kleding, meubels, huisraad en speelgoed. Utrecht telt een locatie in de stad en in Lage Weide.

Deze kringloopwinkels van het Leger des Heils verkopen tegen een kleine prijs tweedehands kleding. In Utrecht wordt deze kleding op drie plekken verkocht t.w.: Prinses Margrietstraat 22 in Zuilen, Tiberdreef 28 in Overvecht en Marco Pololaan 115-117 in Kanaleneiland.

De winkels van Emmaus hebben eveneens kleding in hun vier vestigingen in en rondom Utrecht in de aanbieding. Die vindt u in het centrum van Utrecht, Lombok, Overvecht en Parkwijk.

Terre Des Hommes runt een kringloopwinkel in Ondiep. Daar treft u o.a. (kinder)kleding, huisraad, speelgoed, sieraden aan.

Bij deze kringloop op de meubelboulevard vindt u kleding voor een mooie prijs.

Stichting Kringloop Centrum Utrecht De A.R.M. is een ideële, milieuvriendelijke organisatie die al jaren aan kringloopbedrijvigheid doet. Met meerdere winkels aan de Oudegracht en een kringloopwarenhuis in Hoograven.

Bij de weggeefkast in dit cultureel centrum kunt u gratis spullen meenemen, zoals boeken, klein elektrische apparaten, lampjes, speelgoed, platen en cd’s, etc.

Iedere zaterdagmiddag vindt hier vanaf 12 uur een kledingbeurs plaats. Mensen die weinig of geen geld hebben, kunnen er gratis kleding vandaan halen.

Kledingbeurzen

Op allerlei plekken in de stad worden er het hele jaar door kledingbeurzen georganiseerd. Vaak gebeurt dit onder de noemer ‘kledingswap’. Zoek voor actuele informatie op Facebook.

Op zoek naar (on)betaald werk en geen geld voor een geschikte outfit? Dress for Success helpt u graag aan gratis en passende kleding. Daarnaast geven de medewerkers kleur- en stylingadvies. U komt in aanmerking als u een bijstandsuitkering, minimuminkomen of alleen een studiebeurs hebt.

Dit humanitaire vrijwilligersinitiatief verstrekt aan de groep ‘stille armen’ gratis basisvoorzieningen zoals kleding en schoeisel. Die artikelen worden geworven bij bedrijven en particulieren. Om in aanmerking te komen moet u uit Utrecht komen en via een hulpverlener zijn aangemeld.

Via deze site kunnen ouders kleding en speelgoed voor (kleine) kinderen ruilen. Voor wie liever niet via internet ruilt, zijn er lokale ruilpunten in het leven geroepen. Kijk voor adressen en ruilmiddagen op de website.

Onder deze noemer worden er in het pand van Kanaal30 regelmatig ruildagen voor kleding en boeken georganiseerd. Te klein geworden kinderkleding mag u hier kosteloos ruilen voor een grotere maat. Ouders met een U-pas kunnen er zonder tegenruil maximaal vijf kledingstukken halen. Het ruilpunt loopt als een trein: er zijn zestien kasten met kleding in alle soorten en maten.

De stichting verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maakt daar babystartpakketten van. Zo’n pakket bevat o.a. ook verzorgingsproducten, speelgoed en beddengoed. De pakketten worden via diverse instanties (voedselbank, gemeenten,etc.) gratis verstrekt aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Voor de aanvraag van een pakket kunt u aankloppen bij een (hulpverlenende) instantie, verloskundige of kraamzorgorganisatie.

Huisraad

Tweede leven

Tweedehandswinkels van o.a. Emmaus, De A.R.M. en De Waarde verkopen eveneens huishoudelijke artikelen. Daarnaast houdt Emmaus Haarzuilens een wekelijkse kringloopmarkt.

In de warenhuizen van deze kringloop is van alles te koop voor weinig geld: (kinder)kleding, meubels, huisraad en speelgoed. Utrecht telt een locatie in de stad en in Lage Weide.

Deze gezellige kringloop op de meubelboulevard heeft van alles te koop van meubilair, witgoed, electronica tot andere huisraad. Kortom: de leukste spullen voor een mooie prijs.

De zusters helpen gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Dit doen ze vooral met voedselpakketten. Maar ook voor verzorgingsproducten, kleding, meubels, speelgoed en een luisterend oor staan zij voor u klaar.

Buren voor Buren weggeefwinkel in Zuilen heeft gratis spullen voor U-pashouders.

In Weggeefwinkel Mooie Zooi Overvecht mogen buurtbewoners spullen gratis meenemen en uiteraard ook goede spullen inbrengen.

Weggeven in Kanaleneiland

Op diverse plekken in deze wijk worden regelmatig spullen aangeboden. Dat gebeurt o.a. in het Krachtstation, Huis van Vrede en de Doorgeefwinkel.

Deze winkel aan de 2e Daalsedijk werkt via het principe: “Als u iets over heeft, lever het in, als u iets nodig heeft dan neemt u het mee. Openingstijden: elke woensdag en zaterdag geopend van 14:00 tot 17:00 uur.

Op deze site biedt u gratis spullen aan of zoekt u naar bepaalde gratis spullen. Datgene, wat voor de een overbodig is, kan immers een ander juist goed van pas komen.

Tegenwoordig verloopt heel veel digitaal. Mensen met een kleine beurs hebben vaak geen geld voor de aanschaf van een laptop. Onder de noemer ‘Opgelapt’ zamelt de Utrechtse Uitdaging tweedehands exemplaren voor met name studenten en scholieren, sollicitanten en senioren in. Zo nodig wordt er een cursus digitale vaardigheden of een eigen digimaatje bijgeleverd. Kijk op de site voor meer informatie.

Een organisatie die minima door heel Nederland helpt. U moet eerst lid worden, voordat er een oproep voor kleding, spullen en overige steun kan worden geplaatst.

Omduw wil het welzijn van de mensen in de stad Utrecht helpen bevorderen, in het bijzonder van hen die aan de rand van de samenleving zijn terecht gekomen, zoals dak- en thuislozen. Met dat doel houdt Omduw elke vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur een wekelijks spreekuur voor daklozen, in de werfkelders onder het Sint Bonifaciushuis, Nieuwegracht 61.

In het buurtcentrum ’t Strandpaviljoen aan de Noordzeestraat 20 is tevens een weggeefwinkel gevestigd. Wekelijks geopend op maandag van 10.00 tot 13.00 uur.

Samen delen

Besloten groep voor de uitwisseling van spullen. Na aanmelding kunt u een oproep voor een artikel plaatsen.

Sommige spullen zoals een ladder, boormachine etc. zijn te leen in de buurt via initiatieven als Peerby.

In Utrecht bestaan een aantal Repair cafés. Daar kunt u uw kapotte spullen samen met een deskundige vrijwilliger repareren.

Tweewielers

Goedkope deals

Dit leerwerkbedrijf in Zeist recyclet fietsen. Dit doen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt voor mensen met een laag inkomen. Afgedankte fietsen krijgen een tweede leven krijgen of dienen als donorfiets voor onderdelen. De fietsen worden vervolgens tegen een nette prijs verkocht.

Onder de noemer ‘Heel Utrecht Fietst’ hopen diverse partijen het fietsgebruik in de stad te stimuleren. In het kader van de zogenaamde fietsdeal mogen volwassen U-pashouders zodoende een tweedehands fiets uitzoeken voor 30 euro. Hier hoort ook een jaar lang fietsonderhoud bij en een degelijk tweede slot.

Speelgoed

(Bijna) gratis

Speelgoed halen en brengen tegen kleine vergoeding. Bij deze speelotheek leen je kwalitatief goed en uitdagend speelgoed voor een paar weken. Geopend: elke even week van 9.15 tot 11.15 uur; gevestigd in Buurtcentrum De Jager in Overvecht.

Bij speelgoedbank ‘Het Speelkwartier’ in De Meern mogen gezinnen gratis speelgoed halen. Zij hebben daarvoor wel een verwijsbrief – verkrijgbaar via de voedselbank of een hulpverlener – nodig.

Bij de tweedehandswinkels van Emmaus, De A.R.M en bij weggeefwinkels wordt eveneens speelgoed aangeboden.

Totslot

Apps en sites

Een app waarmee buren onderling makkelijk in contact komen. Zo kunnen in de wijk tips worden uitgewisseld, spullen worden verkocht of gekocht, en meer.

Marketplace

Een soort van Marktplaats op Facebook, waar eveneens gratis artikelen op staan.

Een Facebookpagina voor vraag en aanbod van gratis spullen.

Gratis af te halen

Op de websites Gratisafhalenonline.nl, Gratisaftehalen.nl en Gratisoptehalen vindt u huishoudelijke artikelen voor nop.

Een soort van service waarmee u korting scoort op allerlei producten in de supermarkt, bij webshops en winkelketens. Dat kan via hun app of via de website. Na aankoop van een aanbieding of actieproduct krijgt u na het appen van de kassabon uw geld terug. Sinds 2022 wordt er samengewerkt met Woolsocks.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux