Op diverse plekken in Utrecht worden (tweedehands) kleren, huishoudelijke artikelen, fietsen en speelgoed aangeboden. Die spullen kunt u soms gratis krijgen of anders voor weinig kopen, of lenen.
Deze kringloopwinkels van het Leger des Heils verkopen tegen een kleine prijs tweedehands kleding. In Utrecht wordt deze kleding op drie plekken verkocht t.w.: Prinses Margrietstraat 22 in Zuilen, Tiberdreef 28 in Overvecht en Marco Pololaan 115-117 in Kanaleneiland.
Stichting Kringloop Centrum Utrecht De A.R.M. heeft meerdere winkels in Utrecht, aan de Oude Gracht in het Centrum en in Hoograven.
Dit humanitaire vrijwilligersinitiatief verstrekt aan de groep ‘stille armen’ gratis basisvoorzieningen zoals kleding en schoeisel. Die artikelen worden geworven bij bedrijven en particulieren. Om in aanmerking te komen moet u uit Utrecht komen en via een hulpverlener zijn aangemeld.
Terre Des Hommes runt een kringloopwinkel in Ondiep. Daar treft u o.a. (kinder)kleding, huisraad, speelgoed, sieraden aan.
De winkels van Emmaus hebben eveneens kleding in hun vier vestigingen in en rondom Utrecht in de aanbieding. Die vindt u in het centrum van Utrecht, Lombok, Overvecht en Parkwijk.
Via deze site kunt u kleding voor (kleine) kinderen ruilen. Kijk voor nieuws en ruilmiddagen op de Facebookpagina KrijgdeKleertjes Utrecht.
De stichting verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen en maakt daar babystartpakketten van. Zo’n pakket bevat o.a. ook verzorgingsproducten, speelgoed en beddengoed. De pakketten worden via diverse instanties (voedselbank, gemeenten,etc.) gratis verstrekt aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Voor de aanvraag van een pakket kunt u aankloppen bij een (hulpverlenende) instantie, verloskundige of kraamzorgorganisatie.
Sinds 2021 is een groep vrijwilligers in Utrecht Zuid-West dit kinderkledingruilpunt gestart. Ouders kunnen er kosteloos te klein geworden kinderkleding ruilen voor een grotere maat. Mensen met U-pas kunnen er zonder tegenruil kleertjes halen. Het ruilpunt loopt als een trein: er zijn zestien kasten met kleding in alle soorten en maten.
Bij deze kringloop op de meubelboulevard vindt u kleding voor een mooie prijs.
Iedere zaterdagmiddag vindt hier vanaf 12 uur een kledingbeurs plaats. Mensen die weinig of geen geld hebben, kunnen er gratis kleding vandaan halen.
Dress for Success zorgt voor een gratis en nette sollicitatie-outfit. U komt in aanmerking als u geen inkomen, een uitkering of minimuminkomen heeft en op zoek bent naar een baan.
Tweedehandswinkels van o.a. Emmaus, De A.R.M. en De Waarde verkopen eveneens huishoudelijke artikelen. Daarnaast houdt Emmaus Haarzuilens een wekelijkse kringloopmarkt.
Deze gezellige kringloop op de meubelboulevard heeft van alles te koop van meubilair, witgoed, electronica tot andere huisraad. Kortom: de leukste spullen voor een mooie prijs.
In Weggeefwinkel Mooie Zooi Overvecht mogen buurtbewoners spullen gratis meenemen en uiteraard ook goede spullen inbrengen.
Buren voor Buren weggeefwinkel in Zuilen heeft gratis spullen voor U-pashouders.
Deze winkel aan de 2e Daalsedijk werkt via het principe: “Als u iets over heeft, lever het in, als u iets nodig heeft dan neemt u het mee. Openingstijden: elke woensdag en zaterdag geopend van 14:00 tot 17:00 uur.
Op deze site biedt u gratis spullen aan of zoekt u naar bepaalde gratis spullen. Datgene, wat voor de een overbodig is, kan immers een ander juist goed van pas komen.
Een Facebookpagina voor vraag en aanbod van gratis spullen.
Op de websites Gratisafhalenonline.nl, Gratisaftehalen.nl en Gratisoptehalen vindt u huishoudelijke artikelen voor nop.
Deze stichting helpt daklozen en ex-gedetineerden met het inrichten van een kamer of woning, door hulp te bieden bij de aanschaf van de inboedel bij Emmaüs. Zo probeert Omduw om mensen weer recht te zetten.
In Utrecht bestaan een aantal Repair cafés. Daar kunt u uw kapotte spullen samen met een deskundige vrijwilliger repareren.
Leven zonder laptop is vrijwel onmogelijk: heel veel verloopt digitaal. Mensen met een kleine beurs hebben vaak geen geld voor zo’n dure aanschaf. Daarom zetten een aantal organisaties zich ervoor in, dat Utrechters met een kleine beurs een laptop krijgen. Zo nodig met een cursus digitale vaardigheden en een eigen digimaatje erbij. De laptops zijn bedoeld voor cliënten van o.a. de Voedselbank en Steunpunt GGZ Utrecht. Zij krijgen een tweedehands laptop ingezameld via de Utrechtse Uitdaging.
Een organisatie die minima door heel Nederland helpt. U moet eerst lid worden, voordat er een oproep voor kleding, spullen en overige steun kan worden geplaatst.
Besloten groep voor de uitwisseling van spullen. Na aanmelding kunt u een oproep voor een artikel plaatsen.
Sommige spullen zoals een ladder, boormachine etc. zijn te leen in de buurt via initiatieven als Peerby.
Een app waarmee buren onderling makkelijk in contact komen. Zo kunnen in de wijk tips worden uitgewisseld, spullen worden verkocht of gekocht, en meer.
Dit leerwerkbedrijf in Zeist recyclet fietsen. Dit doen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt voor mensen met een laag inkomen. Afgedankte fietsen krijgen een tweede leven krijgen of dienen als donorfiets voor onderdelen. De fietsen worden vervolgens tegen een nette prijs verkocht.
Onder de noemer ‘Heel Utrecht Fietst’ hopen diverse partijen het fietsgebruik in de stad te stimuleren. In het kader van de zogenaamde fietsdeal mogen volwassen U-pashouders zodoende een tweedehands fiets uitzoeken voor 30 euro. Hier hoort ook een jaar lang fietsonderhoud bij en een degelijk tweede slot.