Ab Harrewijn Prijs 2024 uitgereikt

In een mooie bijeenkomst in de Pauluskerk in Rotterdam werd op 11 mei de Ab Harrewijn Prijs uitgereikt. Nancy Nijsten uit Heerlerheide is de winnaar van 2024 voor haar initiatief van een voedselbank op basis van vertrouwen. Zij ontving hiervoor 5000 euro, te besteden aan het project.
Saskia Brandewijn, bekend vrijwilliger bij de Armoedecoalitie Utrecht en voorgedragen door de LCR voor haar werk voor de cliëntenraad, ontving als genomineerde ook een certificaat en een bedrag van 1500 euro. Die gaat ze besteden aan het schrijven en drukken van een boek.

Het juryrapport: “De jury waardeert het werk van Nancy Nijsten omdat ze, na hulp te hebben ontvangen in een periode van armoede, besloot om zelf ook hulp te bieden. Ze wachtte niet op toestemming en begon gewoon met het uitdelen van brood uit haar achterbak. Inmiddels is zij de voedselbank van zo’n honderd gezinnen in Parkstad. Niet op basis van pasjes – zoals bij veel voedselbanken in Nederland inmiddels gebruikelijk is – maar op basis van vertrouwen.”

De diversiteit van de genomineerde initiatieven is groot. Maar de jury kijkt altijd naar de elementen die Ab Harrewijn altijd waardeerde in een initiatief: persoonlijke betrokkenheid, aansluiting bij de doelgroep, en als het even kan ook een politiek statement: laten zien dat het ook anders kan. Dat geldt voor alle genomineerden van 2024, zeker ook voor Saskia Brandewijn. Ze heeft weer iets om trots op te zijn!

Lees meer over Ab Harrewijn, de prijs en de uitreiking van 2024.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux