Incasso: nieuwe regels

Consumenten worden soms heel dwingend onder druk gezet door incassobureaus. Met de Wet Kwaliteit Incassodienstverleners én het Besluit Kwaliteit Incassodienstverleners zijn er sinds 1 april 2024 nieuwe regels, zodat consumenten iets beter worden beschermd. De nieuwe regels gelden voor incassodienstverleners, zoals incassobureaus.

In het kort

 • Incassoregister. Vanaf april 2024 komt er een incassoregister. In dat register wordt bijgehouden welke bedrijven incassowerkzaamheden mogen uitvoeren. Zo kun je als consument controleren of de incassodienstverlener waar je een brief van krijgt, wel om betaling mag vragen.
 • Geen incassokosten betalen. Check het register, als je een incassobrief krijgt van een incassodienstverlener die niet staat ingeschreven, dan mag het geen incasso-activiteiten uitvoeren.
 • Kwaliteitseisen. Om in het register te komen en te blijven, moeten incassodienstverleners zich houden aan kwaliteitseisen.
 • Kosten stapelen. Een ander probleem bij incassokosten was nog weleens dat incassokosten werden gestapeld. Daarom komen er vanaf oktober 2024 regels om het stapelen van incassokosten te beperken. Zo mag er bij maandelijkse rekeningen die lager zijn dan € 266,67:
  – 1 maand € 40 worden gerekend.
  – De andere 5 maanden € 20.
  – Dat betekent in 6 maanden tijd maximaal € 140 buitengerechtelijke incassokosten.
 • Advocaten en deurwaarders. Advocaten en deurwaarders hoeven zich niet te registreren in het incassoregister. En ook moet je voor klachten soms naar een andere instantie. De nieuwe regels gelden alleen voor incassodienstverleners. Dat betekent dat ze niet gelden voor bedrijven die hun eigen rekeningen incasseren. Ook gelden de nieuwe regels niet voor invordering door de overheid.

Meer weten?

Lees de lange versie van dit artikel op de website van de Consumentenbond, ook met tips wanneer je klachten hebt en een voorbeeldbrief.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux