Sint Maarten 2023

De viering van Sint Maarten komt er weer aan! Dit feest van delen en van licht, gewijd aan de beschermheilige van de stad Utrecht, is altijd weer een groot evenement in onze stad. Het hoogtepunt is de Sint Maarten Parade Boven Water op 10 november, maar er is nog veel meer…

Verhalen van Licht

Al ruim vóór de week van Sint Maarten worden onder de noemer Verhalen van Licht drie weken lang een aantal lichtsculpturen uit de Parade in de Catharinakathedraal tentoongesteld. Bij de lichtsculpturen is er een prominente plek voor de achtergrondverhalen uit de Verhalenbank van Sharing Arts Society die tot deze sculpturen aanleiding gaven.
Bezoek de expo tussen 14 oktober en 8 november in de Sint-Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36 in Utrecht. De expo is gratis te bezoeken, reserveren is niet nodig.

Workshops lampionnen maken

Er zijn nog een paar workshops waar je lampionnen kunt maken voor de Parade.

  • 3 november 15.00-18.00 uur, Buurtwerkkamer Top
  • 4 november, 9.30-12.30 uur, ZIMIHC theater Zuilen (8+)
  • 4 november 14.00 – 17.00 uur, Nieuwe Kerk Wittevrouwen

Meer informatie en aanmelden

Vuren van Sint Maarten

In 2023 zijn er twee Vuren van Sint Maarten.

Vrijdag 3 november
17.00 – 20.00 uur op  het Berlijnplein, Leidsche Rijn. Om 17.00 start de miniparade met sculpturen vanuit de wijk richting het Berlijnplein. Met performances van o.a.: BeatRoots Muzieklab met live (drumloop) sessies, frisse Jazz van Vierus en Caribische feeling van de Sranang Jam Band. Utcast opent de deuren van hun studio en presenteert Utrechts talent.
De Vuurrede is in handen van Sabiet Balwant-gir. De vuursculptuur wordt om 19.00 uur aangestoken.
Er is ook een Mooi Meegenomen Markt, met o.m. winterkleding, gratis energiedozen en informatie over regelingen.

Zaterdag 4 november
17.00 – 20.00 uur, Winkelcentrum Overvecht, parkeerplaats Gloriantdreef. Om 17.00 start de miniparade met lichtsculpturen en lampions vanaf ZIMIHC theater Stefanus richting de Gloriantdreef, onder begeleiding van de Fanfare van het Vuur en de Rijsmasjien van Rosa Ensemble. Er is lichtkunst door Light-Up collective, acrobatiek door Wietske, een vurige dansact door L.O.F. DanceCrew, verschillende live optredens en je kunt dansen in de silent disco. Cybille Latour spreekt de vuurrede uit, waarna de vuursculptuur om 19.15 uur wordt aangestoken.
Ook hier een Mooi Meegenomen Markt, met o.m. winterkleding, gratis energiedozen en informatie over regelingen.

Sint Maarten Parade Boven Water

De Sint Maarten Parade 2023 zal in het teken staan van water. Op vrijdagavond 10 november 2023 gaat klokslag 18.00 uur de ‘Parade boven water’ van start bij de Maliebrug bij Park Lepelenburg, met een lopend en een varend onderdeel. Voor beide onderdelen worden vanaf de zomer in workshops in de hele stad lichtsculpturen gemaakt in buurthuizen, scholen en AZC’s.

Rolstoeltribune
Iedereen moet mee kunnen doen en kunnen genieten van de Sint Maarten Parade. Daarom is er een rolstoeltribune, voor mensen die gebruik maken van een rolstoel en voor hun begeleider(s). Wil jij graag een plekje op de tribune? Neem dan contact op met Kim via: kim@sharingartssociety.com.

De hele agenda

Er zijn nog veel meer activiteiten in de Week van Sint Maarten, zoals een kinderfeest in de Domkerk, stadswandelingen en de uitreiking van de Mantel van Sint Maarten.

Bekijk de hele agenda.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux