Jeugd

Utrecht telt een hoog aantal gezinnen in armoede. Daardoor groeit 8% van de kinderen in armoede op ofwel 2 à 3 kinderen in een schoolklas. Daarnaast hebben circa 9000 jongeren een problematische schuld van gemiddeld 15.000 euro. Voor deze ouders en jongeren beurs zijn er allerlei voorzieningen en regelingen in het leven geroepen, waar zij hun voordeel mee kunnen doen.

Hulp & Advies

Aanbod

Een wereldwijd programma voor opvoed- en gezinsondersteuning bij lichte, alledaagse opvoedvragen. Ervaren en getrainde vrijwilligers bieden ouders vriendschappelijke en praktische ondersteuning bij het opvoeden van kinderen. Die staan er dus niet alleen voor!

Deze organisatie biedt basishulp via de buurtteams jeugd & gezin in Utrecht. In de stad hebben we 18 buurtteams die hulp bieden binnen specifieke postcodegebieden. Het Buurtteam VO & SO werkt op en met middelbare scholen, en het Buurtteam MBO op diverse locaties van mbo-scholen. De vraag of het probleem van de klant vormt altijd het startpunt.

Voor alle vragen over opvoeden en opgroeien. De JGZ heeft acht locaties verspreid over de stad.

Bij ‘Jeugdhulp in een groep’ leren jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar omgaan met dingen waar zij op school, thuis en in vrije tijd tegenaan lopen. Bijvoorbeeld het hebben van weinig zelfvertrouwen, het erbij willen horen, moeilijkheden met docenten of pestgedrag. In een groep met leeftijdsgenoten gaat hij/zij na schooltijd met zichzelf aan de slag. Samen worden de problemen aangepakt, zodat de jongere weer lekker in zijn/haar vel komt te zitten.

Dit online jongerenplatform wijst de weg naar informatie, handige tips en hulp

Jongerenwerkers van JoU coachen en steunen jongeren op alle leefgebieden. Zij helpen bijvoorbeeld met het vinden van een (bij)baan, stage of het in kaart brengen en aanpakken van schulden. Meer informatie: 06-25050623.

Een non-profit organisatie die streeft naar een meer menselijke omgang met schulden. De aanpak richt zich niet alle op de schuldproblemen, maar ook op ontwikkeling van de jongere zelf. Die wordt door kunst, muziek, sport en theater geholpen te ontdekken wie hij/zij is en wil. Zo ontstaat een gevoel van eigenwaarde en een ander perspectief op het leven.

Veel jongeren hebben schulden, een lening of een betalingsachterstand. Vrijwilliger van Humanitas Get a Grip helpen hen weer zicht op een toekomst zonder schulden te krijgen. Dit doen ze als maatje én op een gelijkwaardige manier. De vrijwilliger komt op huisbezoek of naar een plek naar keuze.

ROC Midden Nederland

Studenten van het ROC Midden Nederland of MBO Utrecht kunnen voor vragen over financiën, studiekosten en hulp bij financiële problemen terecht bij het inloopspreekuur. Aanmelden voor studenten in Utrecht via: fis@rocmn.nl of fmd@ mboutrecht.nl, voor studenten van het ROC MN in Nieuwegein of Amersfoort via: fis.na@rocmn.nl.

Gratis, direct en anonieme ondersteuning voor iedere ouder en opvoeder via telefoon en chat. De deskundige vrijwilligers van de Oudertelefoon bieden een luisterend oor

In Overvecht worden op verschillende plekken bijeenkomsten voor moeders en hun baby georganiseerd. Ze komen elke week bij elkaar in een vaste groep onder deskundige begeleiding om te praten over opvoedthema’s.

Een belangenbehartigingsorganisatie voor en door jongeren die dak- en  thuisloos zijn of dreigen te raken. Dit cliëntenplatform biedt informatie en advies over onder andere woonvoorzieningen, dagbesteding en schulden.

Voor mensen die (bijna) dakloos zijn in de regio Utrecht. Het team Jongvolwassenen helpt jongeren van 18 tot 27 jaar. Er wordt hulp geboden op het gebied van huisvesting, financiën, psychische en verslavingproblematiek en na detentie.

Financiële ondersteuning

Fondsen

Bij diverse fondsen kunt u voor extra geld voor uw kind of puber aankloppen. Hieronder tippen we er een paar. De Utrechtse Geldzoeker biedt een completer overzicht.

MBO Utrecht heeft een fonds voor studenten, die hun leermiddelen niet zelf kunnen betalen. De regeling geldt alleen voor studenten jonger dan 18 jaar en ingeschreven bij ROC Midden Nederland

Het Nationaal fonds Kinderhulp helpt kinderen, die in ons land in armoede opgroeien – met iets groots of kleins. Elk kind verdient immers een jeugd zonder zorgen. Zo springt dit fonds bij als er babyspullen, een laptop, winterjas of studieboeken nodig zijn.

Schoolspullen, sporten, muziek- en zwemles, een verjaardag vieren of een uitje. Het lijkt normaal voor alle kinderen in Nederland, maar niet elke ouder kan het betalen. Ben je een ouder met weinig geld of ken je een kind dat opgroeit in deze situatie? Doe dan een aanvraag!

Stichting FIOM Hendrik Pierson Fonds zet zich in voor alleenstaande ouders en hun kinderen. Het aanbod omvat o.a. individuele hulp, babyspullen en gratis vakanties.

Het fonds vindt het belangrijk dat in de eerste levensbehoeften (voedsel, kleding, huisvesting) wordt voorzien. En, dat mensen de kans krijgen om uit de schuld te raken en bij problemen weer een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Daarom verleent het Dekkers-Fonds bijdragen van maximaal €850,- voor individuele noden.

Financiele steun voor kinderen en jongeren tot 23 jaar in de provincie Utrecht die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Bedoeld voor bijvoorbeeld de kosten voor huiswerkbegeleiding, orthodontie, aanpassing vervoermiddel, (aangepast) vervoer naar school, aanpassing woning bij een handicap en sport en school.

Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Hun ouders kunnen bij deze stichting voor binnen- en buitenschoolse activiteiten, een laptop, een fiets etc. aankloppen. Leergeld Utrecht helpt kinderen in de leeftijd van 0 jaar tot 18 jaar.

Als er thuis geldzorgen zijn, presteren kinderen minder goed op school. Dit fonds draagt bij aan het vergroten hun ontwikkelingskansen. Zo wordt de armoedespiraal van het gezin doorbroken.

Kinderen uit gezinnen met geldzorgen zitten vaak niet op voetbal, streetdance, judo, zwemles of muziekles. Daar is gewoonweg geen geld voor. Dit fonds betaalt de contributie of het lesgeld voor hen. Want elk kind verdient het om mee te doen!

Vervoersvoorzieningen

Openbaar vervoer

Kinderen tot 12 jaar mogen in de provincie Utrecht gratis met bus en trein mee. Er moet wel steeds een volwassene bij zijn. Met de trein reizen kinderen tot 4 jaar gratis. Daarna zijn er verschillende opties voor hen om voordelig te reizen. Kijk onder het kopje Producten op NS.nl.

Eigen fiets

Kinderen tot 18 jaar kunnen met hun U-pas bij een aantal winkels in Utrecht een fiets aanschaffen. Sinds kort mogen reparatie en/of onderhoud aan een fiets, of bepaalde accesoires eveneens worden betaald met het kind en/of gezinstegoed op de pas. Denk aan een extra slot, een verlichtingssetje, een fietsbel, snelbinders, een fietspomp, etc.

Een eigen fiets is niet voor ieder kind vanzelfsprekend en dat in een fietsland als Nederland! De ANWB zamelt gebruikte fietsen in, knapt deze op en zorgt ervoor dat deze terecht komen bij kinderen die in armoede opgroeien.

Speelgoed

(Bijna) gratis

Bij speelgoedbank ‘Het Speelkwartier’ in De Meern mogen gezinnen gratis speelgoed halen. Zij hebben daarvoor wel een verwijsbrief – verkrijgbaar via de voedselbank of een hulpverlener – nodig.

Speelotheek

Utrecht telt een aantal speelotheken t.w.: Hoograven, Podium Oost, Tut-Tuf, De Boemerang en Het Belhameltje. Daar leent u met een abonnement speelgoed en spelletjes. De kosten voor een abonnement verschillen per locatie. U-pashouders ontvangen meestal korting.

Speelgoed halen en brengen tegen kleine vergoeding. Bij deze speelotheek leen je kwalitatief goed en uitdagend speelgoed voor een paar weken. Geopend: elke even week van 9.15 tot 11.15 uur; gevestigd in Buurtcentrum De Jager in Overvecht.

Bij de tweedehandswinkels van Emmaus, De A.R.M en bij weggeefwinkels wordt eveneens speelgoed aangeboden.

Speciale acties

Hartverwarmend

Deze stichting organiseert een geheel verzorgd verjaardagsfeestje voor kinderen van 5 tot 12 jaar van wie de ouders dit niet kunnen betalen. De kinderfeestjes worden buitenshuis georganiseerd. De zorg daarvoor wordt helemaal uit handen van de ouders genomen. Hierdoor beleven ook zij een zorgeloze en fijne middag.

Maakt het mogelijk dat kinderen hun verjaardag thuis en op school kunnen vieren. Deze organisatie zorgt voor een verjaardagsbox met alles erop en eraan. Denk aan slingers, ballonnen, taartmix, traktaties, wat lekkers voor thuis en cadeautjes. Deze boxen worden gegeven aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 19 jaar.

Deze stichting maakt graag mensen en bepaalde groepen blij. Door bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje voor kinderen uit gezinnen met een kleine beurs te organiseren. Verder runt Limoenz ook nog een weggeefwinkel en een pluktuin voor de buurt.

Dankzij deze stichting krijgen kinderen uit gezinnen met weinig geld pakjes met Sinterklaas. Die worden vervolgens samen met wat lekkers thuisbezorgd.

Via dit initiatief krijgen gezinnen met kinderen, die zich in een financieel benarde positie bevinden rond de feestdagen een pakket cadeaubonnen. Die kunnen zij naar eigen keuze bij winkels als Albert Heijn, Hema, Intertoys en C&A en H&M besteden.

School en onderwijs

Raad en daad

Deze stichting zorgt ervoor, dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Vrijwilligers lezen voor, doen taalspelletjes en gaan samen met de ouders aan de slag met taal en leesplezier. Daarvoor ontmoeten de vrijwilligers het gezin thuis, maar ook vindt er via de computer contact plaats.

Het Stadsnetwerk Gelijke Kansen is dé plek voor iedereen op zoek naar ondersteuning en extra leertijd voor leerlingen. Bedoeld voor kinderen en jongeren tussen de 4 en 16 jaar. De ondersteuning kan op school plaatsvinden (onder schooltijd of daarbuiten) of buitenschools, in de vorm van huiswerkmaatjes of taalmentoren.

Buiten schooltijd

Extra leertijd

Deze stichting biedt een unieke formule t.w. begeleiding in schoolwerk én stimulering van talentontwikkeling. Zowel leerlingen van de basis- als van de middelbare school kunnen bij ‘Durf te Dromen’ aankloppen. Het uiteindelijke doel: kinderen aan een betere toekomst helpen.

School’s cool koppelt groep 8 leerlingen aan vrijwillige mentoren. Zo’n mentor helpt de leerling gedurende anderhalf jaar wekelijks met de eerste periode op de middelbare school. De brugklasser leert praktische dingen zoals het werken met een agenda en het maken van huiswerk. Maar hij/zij kan ook rekenen op een luisterend oor of samen met de mentor iets leuks doen zoals naar een museum gaan.

Levert persoonlijke huiswerkbegeleiding tegen een kleine vergoeding. Met de U-pas krijgen leerlingen korting. Bovendien helpt deze stichting ouders het schoolsysteem te begrijpen en hun kinderen te begeleiden bij het huiswerk.

Iedere zaterdag van 12 tot 14 uur verzorgt stichting ASHA huiswerkbegeleiding voor leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs in buurtcentrum Oase.

Bij Petje af ontdekken nieuwsgierige kinderen van 10 tot 15 jaar op zondag de wereld. Het programma zorgt ervoor, dat jongeren kennismaken met verschillende beroepen, een beroep uitproberen en bedrijven bezoeken. Op deze manier ontdekken ze wat ze leuk vinden en ontwikkelen ze hun talenten.

Investeert in de brede ontwikkeling van jongeren vanaf 10 jaar – hand in hand met de maatschappij. In Utrecht is deze weekendschool in Overvecht actief. Op zondag laten gastdocenten met verschillende beroepen hen drie jaar lang ervaren, wat hun werk inhoudt. De leerlingen krijgen onder andere les van journalisten, dokters, advocaten etc. Daarnaast gaan ze op excursie naar allerlei interessante plekken. Zo zien jongeren nu waar ze later toe in staat zijn.

Vakantiemogelijkheden

Weg van huis

Veel kinderen kunnen er om verschillende redenen niet zomaar tussenuit. Omdat daar geen geld voor is, of omdat ze een stoornis of achterstand hebben. Deze organisatie bezorgt kinderen van 6 tot 19 jaar graag een onvergetelijk weekend of vakantie. Naast de ‘gewone’ groepsvakanties worden er ook outdoor- en gezinsvakanties georganiseerd.

De stichting organiseert al jarenlang vakantiekampen voor de jeugd in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Het uitgangspunt: alle deelnemers een fantastische week bezorgen! Ieder jaar kan er gekozen worden uit zomerkampen in Nederland en de Ardennen.

KAC

Het Kinderactiviteiten comité (KAC) regelt ieder jaar een vakantieweek voor zo’n 30 kinderen (vanaf 6 jaar) uit gezinnen met sociale en/of financiële problemen. Ouders betalen 25,- euro per kind; de rest wordt betaald door KAC. De aanmelding verloopt via scholen, buurthuizen, de zusters Augustinessen of de website.

Zomerkampen voor kwetsbare kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar. Deze kampen zijn er eveneens voor kinderen, die extra begeleiding nodig hebben vanwege ziekte, handicap of uit gezinnen met een krappe beurs. De organisatie vindt het belangrijk, dat kinderen niet alleen plezier hebben maar ook groeien op vakantie op het gebied van zelfvertrouwen, algemene ontwikkeling of vaardigheden. Daarom bieden de kampen veel afwisseling met allerlei activiteiten.

Fun2stay Zomerkampen – een onderdeel van YMCA Kampeercentra – organiseert jaarlijks de leukste vakanties voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar. Er zijn kampen voor jonge avonturiers (Minikamp) tot coole gamers (Gamekamp), echte daredevils (Tienerkamp) en enthousiaste musicalfans (Musicalkamp). Door de inzet van vrijwilligers kunnen de prijzen van de kampen laag worden gehouden.

Vrije tijd

Gratis

Voor kinderen bestaat het U-pas Kindpakket. Bedoeld voor sport, cultuur- en schoolactiviteiten of de aanschaf van een fiets of computer. Of u of uw kinderen recht hebben op een U-pas, hangt af van uw inkomen, voor meer info kijk op de www.U-pas.nl.

Jongeren tot 30 jaar krijgen met de CJP-pas korting op tickets voor festivals, favoriete merkkleding, theater, bioscoop, concerten en meer! Deze pas is gratis voor MBO en middelbare scholieren

Op deze site vindt u een overzicht van het vrijetijdsaanbod in de stad Utrecht.

Kinderen af en toe meenemen naar een wereld waarin ze onbezorgd plezier kunnen hebben. Dat is in het kort wat Samen Lachen doet. Er zijn namelijk heel wat kinderen van 4 tot 13 jaar die er door hun thuissituatie nooit even uit kunnen. Deze stichting bezorgt hen eenmaal per maand een ontspannend, creatief en leuk dagje uit.

Zet zich in voor kwetsbare kinderen van 6 tot 18 jaar uit gezinnen met een minimuminkomen. Dit doet zij samen met vrijwilligers. Die vrijwilliger spreekt als big brother of sister wekelijks af met zijn/haar ‘little’ om samen wat leuks na schooltijd of in het weekend te ondernemen. Daarbij kan het om echte uitjes gaan, maar ook om doodnormale dingen als samen koken, gezellig kletsen of knutselen.

Duizenden kinderen in Nederland hebben te maken met een onveilige of instabiele thuissituatie. Ze zijn verwaarloosd, mishandeld of gevlucht. Het Vergeten Kind wil, dat zij zich weer gehoord en gezien voelen. Dat doet deze organisatie door het op touw zetten van activiteiten zoals een bezoek aan een pretpark, museum of dierentuin.

Onder het mom van ‘blijvend actief is ook blijvend in ontwikkeling’ organiseert deze stichting naschoolse (sport)activiteiten voor kinderen. Deze activiteiten worden lokaal aangeboden in de wijken, op scholen en in buurtcentra.

Dit is de plek voor jong talent! BOKS biedt jongeren de gelegenheid om hun talenten te ontwikkelen op het gebied van muziek, dans, film, theater, fotografie, mode, podcasts en meer. Het Jongerencultuurhuis kent een vestiging in Kanaleneiland, Overvecht en Leidsche Rijn.

Wijkcultuurhuis voor kinderen en jongeren in Leidsche Rijn. Met een breed aanbod op het gebied van beeldende kunst, digitale media, theater en muziek. Kinderen en jongeren kunnen zodoende hun talenten op diverse niveaus verkennen en ontwikkelen. In de schoolvakanties is het programma net even anders. ZIMIHC, SportUtrecht en De Vrijstaat organiseren dan samen een Express: een verrassende mix van sport en cultuur.

JoU

Deze stichting organiseert activiteiten voor jongeren van 10 tot 23 jaar. Daartoe legt JoU contact met de jongeren op school, op straat, op social media en in parken etc. De activiteiten omvatten o.a. samen sporten, koken, rappen en chillen.

Deze organisatie gelooft heilig in het effect van sporten. Daarom zorgt ‘On The Move’ ervoor, dat jongeren in beweging komen. Ook als dat niet zo vanzelfsprekend is bijvoorbeeld door geldproblemen. Bovendien wordt een jongere telkens aan een sportmaatje gekoppeld, zodat hij/zij niet alsnog afhaakt.

Dit tuincentrum biedt tal van activiteiten aan. Zo mogen kinderen in de winter gratis schaatsen op de overdekte baan. In de zomer kunnen ze speuren, spelen en (ver)dwalen in het maïsdoolhof met gratis popcorn en limonade tot slot.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux