Vrije Tijd

Mensen die weinig te besteden hebben, moeten het vaak stellen zonder kunst en cultuur. Laat staan dat er geld overblijft om op vakantie te gaan. Voor minima uit Utrecht is er daarom op het gebied van vrije tijd en ontspanning het een en ander geregeld.

Tuin & park

Puur natuur

In deze wijk kunt u bij verschillende buurtuinen terecht. Daar wordt samen getuinierd, maar in de tuinen zijn ook regelmatig geopend om te wandelen, te zitten en te genieten van de mooie natuur. Vaak is er plek om wat te eten of drinken – en soms mag u meedelen in de oogst.

Utrecht Natuurlijk heeft verspreid over de stad speeltuinen, stadstuinen en -boerderijen. Ideale plekken om kennis te maken met een groene en gezonde stad, de natuur, biodiversiteit en een duurzame voedselproductie. Verder worden er vaak gratis activiteiten georganiseerd.

Kunst & Cultuur

Voor nop!

In de theaters van ZIMIHC in Overvecht, Wittevrouwen of Zuilen worden regelmatig gratis uitjes aangeboden.

Geef een toegift

In het kader van dit initiatief worden bezoekers gevraagd een extra entreekaartje te kopen voor iemand, die het niet breed heeft. Dankzij ‘Geef een toegift’ hebben wij regelmatig gratis entreekaartjes voor mooie voorstellingen in de aanbieding. Zo kunnen mensen met weinig geld toch eens naar theater of schouwburg. Meer informatie: toniobozelie@gmail.com.

Voedselbank Cultuur

Sinds 2012 kunnen cliënten van de Voedselbank bij een groeiend aantal theaters terecht voor de onverkochte plaatsen. Voedselbank Cultuur maakt zodoende kunst en cultuur toegankelijk voor mensen die daar wel interesse in hebben, maar niet de mogelijkheden om er gebruik van te maken. Bijna ieder uitje kost tenslotte geld. Ook hier geldt hetzelfde uitgangspunt als bij de voedselbank namelijk: ‘alles wat over is, wordt gratis ter beschikking gesteld’. Zo lang een voorstelling niet is uitverkocht, kunt u gratis een kaartje krijgen als u uw Cultuurpas laat zien. En bij een museum mag u altijd naar binnen met uw pas! Die dient u wel eerst aan te vragen bij de coördinator van uw voedselbank.

Deze vrijwilligersorganisatie brengt mensen van allerlei statuur bijeen om zonder stigma elkaar te supporten en te prikkelen. In het kader daarvan heeft Zinnenprikkels allerlei initiatieven zoals een redelijk geprijsd driegangen diner, gratis workshops en festivals. Per seizoen wisselt het programma.

De Armoedecoalitie heeft in samenwerking met ‘Samen voor Overvecht’ een handige gids gemaakt boordevol tips voor mensen met een kleine portemonnee. Deze wijkwijzer bevat informatie over allerlei activiteiten, uitjes, regelingen en voorzieningen, en hulp om meer uit het leven en inkomen te halen.

Op vakantie

Effe eruit

Hebt u een laag inkomen en bent u al jaren niet op vakantie geweest met uw kinderen? Met Weekje Weg kunt u met uw kinderen in de zomer een week op vakantie in Nederland. Lees hier het verhaal van Kitty, die de deelnemers selecteert.

De vakantiebank laat mensen die dat nodig hebben, graag even genieten. Om een paar dagen los te zijn van een moeilijke thuissituatie, om nieuwe energie op te doen en er zodoende weer een tijdje tegenaan te kunnen.

Elk jaar gaan buurtbewoners op vakantie in hun eigen park. Drie dagen lang is het park een gezellige camping, bewoond door mensen uit de buurt. Zo vinden mooie ontmoetingen plaats tussen bekenden, maar vooral (ook) onbekenden. In Utrecht worden maar liefst zeven stadsparken omgetoverd tot Buurtcamping. Gezellige vakantieoorden, waar leuke activiteiten voor jong en oud plaatsvinden. Alles voor een fijne kampeervakantie is aanwezig: wc’s, warme douches, eten – en een heleboel leuke buren.

Fraters in Vught

Hebt u geen geld om op vakantie te gaan? Geen paniek: bij de fraters in Vught kunnen in de zomer wekelijks 40 mensen met weinig geld er toch een paar dagen helemaal uit. Naast onderdak worden er diverse workshops zoals sieraden maken en koekjes bakken aangeboden. In de middag zijn er activiteiten buiten het terrein zoals een boottocht door de Binnendieze in Den Bosch. De selectie van de gasten verloopt via organisaties als de voedselbank, Vluchtelingenwerk, Quiet en de Vakantiebank.

Sport & beweging

Bewegen

Ben je op zoek naar een leuke activiteit? Kijk voor het totale aanbod op de website van In-Utrecht. Dans, aikido, basketbal, bootcamp, bewegen op muziek en nog veel meer.

Stichting Leergeld  ondersteunt bij het halen van het A- B- en C- diploma.
In Utrecht is een regeling waarbij uw kind van 7 tot en met 17 jaar gratis zwemles krijgt en zwemdiploma A kan halen. U vindt de voorwaarden hier.
Komt uw kind niet in aanmerking voor deze regeling en lukt het u niet om de zwemles te betalen, doet u dan aanvraag bij Leergeld Utrecht.

Een beweegvriendelijke wijk verleidt bewoners om fysiek, sociaal en geestelijk fit te blijven. Je kunt er gemakkelijk sporten en bewegen. En er zijn gezonde activiteiten waarvoor je graag de deur uit gaat.

Hulpmiddelen

Deze service is bedoeld voor (jong)volwassenen met een motorische beperking. Zij kunnen een hulpmiddel lenen om weer te kunnen sporten en bewegen. Het gaat om meer dan een uitleenservice: het is een mobiliteitsgarantie. De sporter krijgt advies over het hulpmiddel en het gebruik ervan. Bovendien wordt het persoonlijk gepast en afgesteld op diens wensen. Verder is er tijdens de uitleenperiode technische service en onderhoud beschikbaar.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux