Vrije Tijd

Mensen die weinig te besteden hebben, moeten het vaak stellen zonder kunst en cultuur. Laat staan dat er geld overblijft om op vakantie te gaan. Sinds 2016 is er voor minima uit Utrecht ook op het gebied van vrije tijd en ontspanning het een en ander geregeld.

Kunst & Cultuur

Voor nop!

In de theaters van ZIMIHC in Overvecht, Wittevrouwen of Zuilen worden regelmatig gratis uitjes aangeboden.

Geef een toegift

Dankzij Geef een toegift’ heeft de Armoedecoalitie regelmatig gratis kaartjes in de aanbieding. In  het kader van dit initiatief wordt publiek gevraagd een extra entreekaartje te kopen voor iemand die daarvoor zelf niet de financiële mogelijkheden heeft. Zo kunnen bijvoorbeeld dit jaar 300 mensen naar een voorstelling van het festival Oude Muziek. Meer informatie: toniobozelie@gmail.com.

Voedselbank Cultuur

Voedselbank Cultuur maakt kunst en cultuur toegankelijk voor mensen die daar wel interesse in hebben, maar niet de mogelijkheden om er gebruik van te maken. Bijna ieder uitje kost tenslotte geld. Ook hier geldt hetzelfde uitgangspunt als bij de voedselbank, namelijk ‘alles wat over is, wordt gratis ter beschikking gesteld’. Zo lang een voorstelling niet is uitverkocht, kunt u gratis een kaartje krijgen als u uw Cultuurpas laat zien. En bij een museum mag u altijd naar binnen met uw pas! Die dient u wel eerst aan te vragen bij de coördinator van uw voedselbank.

Op vakantie

Effe eruit

Hebt u een laag inkomen en bent u al jaren niet op vakantie geweest met uw kinderen? Met Weekje Weg kunt u met uw kinderen in de zomer een week op vakantie in Nederland.

De vakantiebank laat mensen die dat nodig hebben, graag even genieten. Om een paar dagen los te zijn van een moeilijke thuissituatie, om nieuwe energie op te doen en er zodoende weer een tijdje tegenaan te kunnen.

Niet voor ieder kind is op vakantie gaan vanzelfsprekend. Er leven veel kinderen in een situatie waarin op vakantie gaan niet mogelijk is. Stichting VakantieKind is een non-profit organisatie die volledig draait op vrijwilligers. Ons doel is om kinderen uit alle lagen van de samenleving samen van een betaalbare vakantie te laten genieten op een andere locatie dan hun woonplaats. Ieder kind moet op vakantie kunnen.

Op vakantie in eigen park: in de zomer toveren buurtbewoners in Utrecht stadsparken om tot Buurtcampings. Zo worden het Noordse Park, het Majellapark en Park de Gagel gezellige vakantieoorden met activiteiten voor jong en oud. Alles voor een fijne kampeervakantie is aanwezig: wc’s, warme douches, eten en een heleboel leuke buren.

Fraters in Vught

Hebt u geen geld om op vakantie te gaan? Geen paniek: bij de fraters in Vught kunnen in de zomer wekelijks 40 mensen met weinig geld er toch een paar dagen helemaal uit. Naast onderdak worden er workshops sieraden maken en koekjes bakken aangeboden. In de middag zijn er activiteiten buiten het terrein zoals een boottocht door de Binnendieze in Den Bosch. De selectie van de gasten verloopt via organisaties o.a. de voedselbank, Vluchtelingenwerk, Quiet en de Vakantiebank.

Sport

Gratis voorzieningen

Via de Uniek Sporten Uitleen kunnen mensen met een beperking gratis 6 maanden een sportmiddel huren. Bijvoorbeeld een rolstoel, handbike of loophulpmiddel. De uitleen is bedoeld voor (jong)volwassenen die om te kunnen sporten zijn aangewezen op een rolstoel, handbike of loophulpmiddel. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux