Vrije Tijd

Mensen die weinig te besteden hebben, moeten het vaak stellen zonder kunst en cultuur. Laat staan dat er geld overblijft om op vakantie te gaan. Voor minima uit Utrecht is er gelukkig op het gebied van vrije tijd en ontspanning het een en ander geregeld.

Kunst & Cultuur

Voor nop!

In de theaters van ZIMIHC in Overvecht, Wittevrouwen of Zuilen worden regelmatig gratis optredens en exposities aangeboden.

Vanaf 1 januari 2023 is het voor iedereen met een U-pas mogelijk om gratis het Centraal Museum, het nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht te bezoeken. Zonder gebruik van het U-pastegoed dus echt helemaal gratis.

Geef een toegift

In het kader van dit initiatief wordt bezoekers gevraagd een extra entreekaartje te kopen voor iemand, die het niet breed heeft. Daardoor heeft de Armoedecoalitie herhaaldelijk gratis entreekaartjes voor mooie voorstellingen in de aanbieding. Zo kunnen mensen met weinig geld toch eens naar theater of schouwburg. Meer informatie: toniobozelie@gmail.com.

Heel wat kinderen kunnen er door hun thuissituatie nooit eens lekker een dagje uit. Omdat er geen geld voor is of omdat er thuis andere problemen zijn. Ook deze kinderen hebben recht op plezier. Deze stichting bezorgt hen een ontspannend, creatief en leuk dagje uit. Ouders kunnen hun kinderen hiervoor zelf aanmelden.

Park & tuin

Puur natuur

In deze wijk kunt u bij verschillende buurtuinen terecht. Daar wordt samen getuinierd, maar de tuinen zijn ook regelmatig geopend om te wandelen, te zitten en te genieten van de mooie natuur. Vaak is er plek om wat te eten of drinken – en soms mag u meedelen in de oogst.

Deze organisatie heeft vijf stadsboerderijen met (natuur)speeltuin en zes stadstuinen verspreid over de stad. Ideale plekken om kennis te maken met een groene en gezonde stad, de natuur, biodiversiteit en een duurzame voedselproductie. Verder worden er vaak gratis activiteiten georganiseerd.

Sport & beweging

Bewegen

Is een initiatief voor bewoners in de wijken Zuilen, Ondiep, Pijlsweerd, Voordorp en Wittevrouwen waarbij plezier, ontmoeten, bewegen en gezelligheid centraal staan. Zo zit u beter in uw vel, blijft u gezonder en voelt u zich beter!

Deze bundeling van organisaties biedt sport op maat voor mensen van 16 jaar en ouder met complexe problematiek. In een samenleving hoeft namelijk niemand buitenspel te staan!

Hulpmiddelen

Bedoeld voor (jong)volwassenen met een motorische beperking. Zij kunnen een hulpmiddel uitproberen voor maximaal vier maanden. Op deze manier komen zij erachter welke sport bij hen past. Het gaat om meer dan een uitleenservice. Want de sporter krijgt eveneens advies over het hulpmiddel en het gebruik ervan. Bovendien wordt het persoonlijk gepast en afgesteld op diens wensen. Verder is er tijdens de uitleenperiode technische service en onderhoud beschikbaar.

Eropuit!

Verzameld

Kidsproof.nl verzamelt leuke uitstapjes voor het gezin in het hele land. Sommige daarvan kosten niets.

Het platform voor sport- en cultuur in Utrecht. Met een uitgebreid aanbod van (gratis) activiteiten voor alle doelgroepen. Het is mogelijk te zoeken op ondermeer leeftijd, sportcategorie en locatie.

Op deze site vindt u per provincie een lijst met de leukste gratis uitstapjes voor het hele gezin. Daarnaast biedt deze site knutsel- en andere tips.

De Armoedecoalitie heeft in samenwerking met ‘Samen voor Overvecht’ een handige gids gemaakt boordevol tips voor mensen met een kleine portemonnee. Deze wijkwijzer bevat informatie over allerlei activiteiten, uitjes, regelingen en voorzieningen, en hulp om meer uit het leven en inkomen te halen.

Op vakantie

Effe eruit

Elk jaar gaan buurtbewoners op vakantie in hun eigen park. Drie dagen lang is het park een gezellige camping bewoond door mensen uit de buurt. Zo ontstaan mooie ontmoetingen tussen bekenden, maar vooral (ook) onbekenden. In Utrecht worden maar liefst zes stadsparken omgetoverd tot camping. Gezellige vakantieoorden met tal van activiteiten voor jong en oud.

Hebt u een laag inkomen en bent u al jaren niet op vakantie geweest met uw kinderen? Met Weekje Weg kunt u met uw kinderen in de zomer een week op vakantie in Nederland. Lees hier het verhaal van Kitty, die de deelnemers selecteert.

De vakantiebank laat mensen die dat nodig hebben, graag even genieten. Om een paar dagen los te zijn van een moeilijke thuissituatie, om nieuwe energie op te doen en er vervolgens weer een tijdje tegenaan te kunnen.

Geen geld om op vakantie te gaan? Geen paniek: de fraters in Vught bieden twee zomerweken onderdak aan mensen met een smalle beurs. In twee groepen van 40 verblijven die vier dagen in een heus hotel, met eten en drinken. Naast onderdak worden er diverse workshops zoals sieraden maken en koekjes bakken aangeboden. In de middag zijn er activiteiten buiten het terrein zoals een boottocht door de Binnendieze in Den Bosch.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux