Uitjes in de zomervakantie voor (bijna) nop!

Leuke (kinder)uitjes die niet zo duur zijn of zelfs gratis? Geloof ‘t of niet: die bestaan! Bekijk onze leuke tips voor kinderuitjes en activiteiten voor (bijna) nop in en om Utrecht, en zelfs daarbuiten. Volg de links voor meer informatie.

Klik hier om onderstaande informatie te downloaden als pdf-document.

Muziek

Achter de muziek an
Iedere vrijdagavond vanaf begin mei tot eind september organiseert stichting Utrecht Skate Parade een gratis skateparade met fijne muziek door en rond Utrecht.

Geef een toegift
Dankzij ‘Geef een toegift’ heeft de Armoedecoalitie regelmatig gratis entreekaartjes voor mooie voorstellingen in de aanbieding. Meer informatie: toniobozelie@gmail.com.

Gratis voorstellingen
Gratis genieten van muziek, dans en andere voorstellingen kan verder bij podium De Klanksteen of tijdens de minifestivals van Lazy Sunday Afternoon.

Buitengebeuren

Zomer Express
Ook dit jaar organiseren ZIMIHC en SportUtrecht de Zomer Express, van 19 juli tot 20 augustus. Je bent van harte welkom in de wijken Kanaleneiland, Zuilen, Leidsche Rijn en Overvecht. De Zomer Express een sport- en cultuurweek speciaal voor kinderen van 6 t/m 10 jaar oud. Gratis met een U-pas en anders 25 euro.
Bekijk de hele agenda.

Verrekijker mee
Van welk voertuig gaat het hart van uw kind(eren) sneller kloppen? Vliegtuigen, treinen, boten of auto’s? Ga eens een middagje voertuigen spotten. Bij veel (lokale) vliegvelden heb je zogenaamde spottersvelden, waar je vliegtuigen ziet opstijgen en landen. Daarnaast ontdek je vanaf bruggen, stations of viaducten de mooiste voertuigen.

Een toren beklimmen
Ga eens een dagje met het gezin naar een uitkijktoren of kerktoren die je mag beklimmen. Vaak zijn deze torens helemaal gratis én je hebt bovendien een prachtig uitzicht. De bekendste in Utrecht is natuurlijk de Domtoren waar kinderen t/m 3 jaar gratis naar binnen kunnen.

Naar het dierenasiel
Wist u dat je in dierenasiels onder bepaalde omstandigheden mag helpen met de honden uitlaten? Extra leuk om vooraf lekkere hondenkoekjes te bakken als traktatie voor de asielhonden.

Op stap met de boswachter
Op veel plekken kunnen gezinnen gratis op stap met de boswachter. De boswachter vertelt onderweg meer over de dieren en planten en laat nesten, holletjes en sporen zien. Als de boswachter even geen tijd heeft, kunt u natuurlijk ook zelf de natuur in. Er zijn op veel plekken gratis speurtochten uitgezet.
Zie: de leukste boswandelingen in regio Utrecht.

Zwemmen in natuurwater
Buiten zwemmen en lekker afkoelen in een meertje of een plas. Dat wil toch iedereen met dit zomerse weer?! Zie deze zes tips.

Pluktuinen
Pluktuinen zijn razend populair! Niets leukers dan zelf je bloemen uitzoeken en plukken. En als je geluk hebt, kun je er zelf een bakje met bessen of wat verse groenten oogsten. 

Klimmen en klauteren
Wat is er nou leuker dan klimmen, klauteren en eindeloos spelen? Op heel veel plekken kan dat gratis in Utrecht bijvoorbeeld in een buurtspeeltuin of een kinderboerderij zoals Nieuw Rotsoord of Speelbos Gagelbos.

Stadsboerderijen
Op de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk is bovendien van alles te beleven! Denk aan: geitjes knuffelen, achter de kippen aan lopen, bij de koeien kijken én de dieren voeren.

Binnenshuis

Musea
Vanaf dit jaar is het voor iedereen met een U-pas mogelijk om gratis het Centraal Museum, het Nijntje Museum en het Rietveld Schröderhuis te bezoeken.
En dat nijntjemuseum is onlangs heropend! Na een grote verbouwing heeft het nu dubbel zoveel ruimte, een museumcafé, een 360 graden filmbeleving en twee themaruimtes gekregen.

Bibliotheken
De verschillende bibliotheken in Utrecht houden tijdens de vakantie de deuren gewoon open. Er worden regelmatig gratis voorleesuurtjes voor de kleintjes of creatieve kinderactiviteiten en workshops georganiseerd. Check hiervoor de agenda.

Kasteel Loenersloot
Kasteel Loenersloot wordt het best bewaarde geheim van de Randstad genoemd. Op verzoek krijg je er een rondleiding, waarbij je prachtige park eromheen bezoekt. Tijdens vakanties geldt er op vrijdag een actieprijs van 15 euro per gezin van vier personen. Let op, het kasteel is alleen tijdens rondleidingen (vrijdag en zaterdag) of op afspraak te bezoeken.

Castellum Hoge Woerd
Ga samen op ontdekkingsreis bij Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn! Achter de hoge muren vind je een museum met een Romeins schip, stallen vol met lieve dieren en een centrum voor natuur- en milieueducatie.

De stad uit

Dagtochtjes
Dankzij de U-Pas wordt een dagtochtje voor u met uw kinderen mogelijk. Zowel SnelleVliet Touringcars als Brabant Expres Reizen bieden namelijk diverse busreizen het land in aan.

Fort Vechten (Utrecht)
In Bunnik staat een groot fort; dat bijna helemaal intact is gebleven. Je vindt er eveneens een Waterliniemuseum. Beklim de Romeinse toren en leer meer over de geschiedenis. Vanaf het fort kun je bovendien het Kids Klompenpad Slagmaatpad wandelen.

Overige tips

De Buurtcamping
Stel je eens voor: een wereld waar je elke dag met verse croissantjes ontbijt, met zijn allen spelletjes speelt en ‘s avonds sterke verhalen deelt bij het kampvuur. Dat is de wereld van De Buurtcamping. Die vindt dit jaar van 7 tot 10 juli in Utrecht plaats.

Dagjeweg
Op de site van Stichting Voor de minima tref je onder het kopje Dagjeweg/vakantie tips voor een gratis of bijna gratis dag of weekje weg.

Aanbiedingen via websites
Sites als Vakantieveilingen, Actievandedag, Kortingdagjeuit, Social Deals en Ticketveiling bieden dagjes uit aan naar een pretpark, dierenpark, waterpark of museum in Nederland en België met vaak flinke kortingen.

Huizenruil
Via huizenruil of door op dieren te passen in andermans huis is het toch mogelijk een soort van vakantie te houden. Je bent dan immers in een andere omgeving in een andere stad.

BlaBlaCar
Met BlaBlaCar ga je voor een lage prijs op reis. Dat kan in Nederland zijn, maar eveneens de grens over – zelfs lastminute. Check de beschikbare ritten op BlaBlaCar, de nummer 1 carpool website in Europa!

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux