Martin en Jenny naar de FUIF

Armoede kan er voor zorgen dat iemand in een maatschappelijk isolement raakt. Als je rond moet komen van (te) weinig geld, is er simpelweg geen ruimte voor extra’s, zoals een feestje. Maar geld is niet de enige drempel. Daarover gaan we in gesprek met Jenny en Martin, die samen naar de FUIF gingen. FUIF staat voor Fantastisch Utrechts Inclusief Festival.

Jenny werkt als persoonlijk begeleider op de Noordzeestraat, een 24-uurs beschermd wonen locatie van Lister, waar Martin een van de bewoners is. Jenny: “Toen de FUIF in beeld kwam, heb ik er een missie van gemaakt om onze bewoners mee te krijgen. Met succes: we zijn met 8 bewoners gegaan.”

Het was voor mij jaren geleden dat ik een feestje had.

Waarom is zo’n FUIF zo belangrijk?

“Ik vind het belangrijk omdat onze bewoners niet vaak leuke dingen hebben. Dat komt door het financiële aspect, maar ook doordat de meeste mensen niet zo’n groot netwerk hebben. Als ik zelf naar een feestje ga, dan vind ik het ook leuk om samen met een vriendin te gaan. Maar dan moet je die natuurlijk wel hebben.”
Martin beaamt dit: “In mijn eentje zou ik niet zijn gegaan. Het was voor mij jaren geleden dat ik een feestje had. Dat komt vooral door mijn lichamelijke problemen. Ik ga niet zo gauw ergens naartoe in mijn elektrische rolstoel.”

Wat heeft het jullie opgeleverd?

De FUIF zelf vonden Jenny en Martin super leuk. Martin: “Het was een heel leuke dag; ik wil nog wel een tweede keer! We konden boksen, dansen naar de kapper en het was lekker druk.” Het hoogtepunt voor Jenny was de silent disco: “We hebben met z’n allen staan dansen en echt lol gehad. Het deed er even niet toe dat we een werkrelatie hebben. Het was gewoon gezellig!

De dagen na de FUIF zaten ze op de Noordzeekade op een roze wolk. Jenny: “Omdat we met een flinke groep waren, werd er nog veel over nagesproken. De FUIF heeft het saamhorigheidsgevoel in de groep vergroot en de gezelligheid een boost gegeven. Ik hoop dat mensen nu makkelijker de stap maken om naar andere activiteiten te gaan. Ik zal me er in ieder geval hard voor blijven maken!”

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux