Het tekort van de bijstand

Onderzoek en talkshow

Mensen met een inkomen tot maximaal 120 procent van het sociaal minimum krijgen een energietoeslag van 800 euro. Daarmee wil het kabinet de mensen die gebukt gaan onder de stijgende energielasten tegemoet komen. De toeslag is eenmalig. Al langer pleiten organisaties zoals verenigd in de Landelijke Armoedecoalitie voor een structurele verhoging van de uitkeringen en laagste inkomens. Maar hoeveel moet er dan bij komen? Om dat te bepalen kun je kijken naar de bijstandsuitkeringen. Hoeveel schieten die nu tekort voor een fatsoenlijk bestaan?

Bijstand ontoereikend

De hoogte van een bijstandsuitkering voor een alleenstaande was in 2017 945 euro, in 2018 992 euro. Zelfs om de minimaal noodzakelijke kosten op te brengen was dat niet genoeg. Laat staan als iemand ook nog aan participatie of ontspanning zou willen doen.
Voor de jaren erna zijn er geen kant en klare cijfers beschikbaar maar het is er sindsdien niet ruimer op geworden. De bijstandsuitkering steeg tot 1091 euro in 2022, maar de prijzen stegen mee, zeker de laatste maanden.

Lees het artikel bij Movisie

Talkshow

Er lijkt dus reden de hoogte van de bijstandsuitkering tegen het licht te houden. Dit deed Movisie tijdens de talkshow 360 graden Movisie Talk op 21 april. Marcel Ham ging in gesprek met Tilburgse bijstandsgerechtigde Hanny Heuvelink, Nibud-directeur Arjan Vliegenthart, hoogleraar economie Pierre Koning en Movisie-expert Marjet van Houten.

Kijk deze aflevering nu terug

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux