Betaalpas voor gezond eten in Rotterdam

Beter dan de voedselbank?

Honderd Rotterdamse huishoudens met lage inkomens kregen 12 weken lang extra budget om gezond eten van te kopen. Deelnemers vinden geld uitgeven in een gewone winkel prettiger dan naar de voedselbank gaan. Voor de gemeente biedt het kansen om inwoners te bereiken die normaal gesproken niet bij de gemeente aankloppen voor hulp.
Ook een idee voor Utrecht?

Betaalpas

De honderd deelnemende huishoudens worden voorzien van een betaalpas waarmee ze bij een aantal lokale winkels terecht kunnen. Op de pas wordt elke week een bedrag van 20 euro (voor een alleenstaande) tot 50 euro (voor twee ouders met kinderen) gestort. Na afloop van de aankoop worden de bonnetjes gecheckt: gezond eten wordt goedgekeurd, andere producten, zoals sigaretten, afwasmiddel of plastic tasjes, worden niet vergoed.

Schaamte

Omdat de betaalpas te gebruiken is in een gewone winkel, zijn de deelnemers niet herkenbaar als hulpvrager. De Rotterdammers ervaren daarom minder schaamte. Ook hebben ze meer keuzevrijheid in waar, wanneer en welke boodschappen ze doen. ‘Beter dan een voedselbank’, vat een van de deelnemers samen.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux