Het verhaal van Linda Voortman

In de Armoedecoalitie zijn diverse grote maatschappelijke organisaties, kleinschalige initiatieven, hulp- en dienstverleners en belangenbehartigers vertegenwoordigd. Ook de gemeente is van de partij. Met Linda Voortman, sinds 2018 wethouder van (o.m.) Werk en Inkomen, vindt regelmatig overleg plaats.

Hiervoor was zij respectievelijk gemeenteraadslid in Groningen, vakbondsbestuurder bij de FNV en lid van de Tweede Kamerlid. Zij groeide op in het Oosten van het land in wat zij noemt ‘een fijn gezin’. Haar ouders wonen nog steeds in het oosten van het land en zijzelf inmiddels alweer heel wat jaren met haar man en dochter in Utrecht.

Wat is jouw relatie met armoede?

“We hadden het thuis vroeger niet breed. Ik kom namelijk uit een arbeidersgezin. Mijn ouders werkten zodoende allebei hard om de eindjes aan elkaar te knopen en mijn broer en zus, en mij een fijne jeugd te bezorgen. Vooral toen mijn vader een tijdlang geen werk had, was het voor mijn ouders echt een worsteling om rond te komen. Ik heb met eigen ogen gezien (en ervaren) wat een stress dat teweeg kan brengen. Deze ervaring heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden in mijn werk. Eerst in mijn functie als Kamerlid, en nu als wethouder zorgt het ervoor dat ik me enigszins weet te verplaatsen in hoe het is om met geldzorgen te leven.”

Wat doe je precies voor de Armoedecoalitie?

“Ik ben als wethouder van de gemeente Utrecht bij de Armoedecoalitie aangesloten. Ik vind de coalitie een waardevol samenwerkingsverband, waar we in de gemeente enorm veel aan hebben. Juist door samen op te trekken en kennis uit te wisselen kun je voor mensen meer betekenen. Daarom ben ik blij dat we de Armoedecoalitie in 2019 hebben kunnen opschalen tot een landelijk initiatief.”

Waar valt jouw mond van open?

“We hebben ons als overheid helemaal dicht georganiseerd met allerlei regelingen en toeslagen, terwijl we eigenlijk dondersgoed weten dat het minimumloon gewoonweg te laag is om van rond te komen. Ik blijf me erover verbazen dat dit in Den Haag niet binnenkomt. Zo blijven we pleisters plakken, en piept en kraakt het systeem.”

Waar geef je veel geld aan uit?

“Ook ik merk dat de boodschappen steeds duurder worden dus ik denk dat dat bij ons thuis één van de grootste kostenposten is. Daarnaast ben ik een echte nieuwsvolger. Daarom hebben wij thuis bijvoorbeeld wel drie krantenabonnementen.”

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Ga nooit alleen af op wat je in de stukken leest die je onder ogen krijgt, maar zorg er altijd voor dat je zelf je oor te luisteren legt bij inwoners. En ga dan vooral op zoek naar de geluiden die de weg naar het stadhuis niet vanzelf bereiken. Dit heb ik als raadslid in Groningen van meerdere ervaren collega’s geleerd en ik volg dit advies telkens zoveel mogelijk op.”

Welke tip zou je iedereen willen meegeven?

“Vraag hulp! Praat over je geldzorgen. We hebben vanuit de gemeente enorm veel regelingen en andere hulpmogelijkheden voor mensen die in de knel zitten. En toch zijn er zelfs nu in deze crisistijd veel Utrechters die ons niet weten te vinden, of de stap naar hulp niet durven te zetten. Ik vind het vreselijk dat mensen nog steeds schroom voelen om naar ons toe te komen. Vaak kan er echt meer dan je denkt. We hebben vanuit de gemeente daarom al een aantal maanden een campagne lopen om juist duidelijk te maken dat je recht hebt op een heleboel regelingen – zonde als je er geen gebruik van maakt!”

Wat is jouw lijfspreuk en waarom?

”Iedereen moet mee kunnen doen en bestaanszekerheid hebben. Voor hen die dat nodig hebben, bieden we een vangnet én perspectief.”

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux