Frouke betaalt torenhoge energierekening maar staat in de kou

Campagne Bestaanszekerheid voor iedereen

Als parttime werkende alleenstaande moeder had Frouke het niet breed, maar kon ze het altijd nog redden. Nu niet meer. Geconfronteerd met een energierekening van meer dan € 600,- per maand, een huurverhoging en de dure boodschappen staat ze met de rug tegen de muur. “Dit kan zo niet langer. Ik wil mijn kinderen een fatsoenlijk bord eten geven, maar zo is het niet meer te doen.”

“Omdat mijn verhuurder tot nu toe niets geïsoleerd heeft aan het huis, betaal ik torenhoge stookkosten”, vertelt Frouke. “De onzuinige CV-ketel is meer dan 20 jaar oud, de tochtige ramen zijn voor het laatst in 1982 vervangen. Het is te gek voor woorden dat mijn particuliere verhuurder geen verplichting heeft om te verduurzamen. Hij wil alleen iets opknappen als ik daarvoor € 150,- per maand extra gaan betalen. Onder aan de streep ga ik er dan op achteruit.”

Naast de zorg voor haar kinderen werkt Frouke in een verpleeghuis. “Dat is zwaar werk en verdient niet veel. Maar wel net te veel om in aanmerking te komen voor die energietoeslag. En dat steekt enorm, dat ik in mijn situatie die steun misloop. Daarom moet er echt iets grondig veranderen.”

Campagne bestaanszekerheid voor iedereen
Nederland staat in de top 5 rijkste landen ter wereld. Hoe kan het dan, dat een steeds grotere groep burgers geen bestaanszekerheid heeft? We roepen de leden van de Tweede Kamer en het kabinet op om bestaanszekerheid voor alle burgers te verankeren in de rijksbegroting voor 2024. Tot Prinsjesdag voeren we campagne voor structurele politieke keuzes.
Lees onze brandbrief.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux