Diana: “Ik besloot mijn kind bij anderen op te laten groeien”

CAMPAGNE BESTAANSZEKERHEID VOOR IEDEREEN

Diana is alleenstaande moeder van een 15-jarige dochter die niet thuis woont. Diana leeft van een bijstandsuitkering. Haar eigen moeder is in een tehuis grootgebracht. Haar vader was schilder, maar kwam uiteindelijk in de bijstand. Het was thuis geen vetpot en de voedselbank bestond nog niet: “Maar in de wijk werd af en toe eten uitgedeeld.”

Diana was getrouwd met een gokverslaafde man: “Elektriciteit en zelfs het water waren hele periodes afgesloten en ik bracht veel tijd buitenshuis door. Toen er ook huiselijk geweld aan te pas kwam, ben ik uiteindelijk met onze dochter bij mijn man weggegaan en woonden we een tijd in een Blijf van mijn lijf-huis.”

“Ik heb zelfstandig gezorgd dat ik weer schuldenvrij verder kon. Ik heb nooit alimentatie van mijn ex willen krijgen en me ook niet laten uitkopen, mijn ex betaalde lange tijd niks voor het levensonderhoud van onze dochter. Ik kan aardig rondkomen van de bijstandsuitkering, maar koop dan kleren bij de kringloop en geef weinig om materiële zaken.”

50% van de uithuisplaatsingen van kinderen vindt plaats in gezinnen in armoede. Ook Diana’s dochter werd uit huis geplaatst: “Mijn dochter kon niet aarden op school en reageerde opgelopen trauma’s op mij of binnenshuis af. Op advies van anderen besloot ik haar op vrijwillige basis bij anderen te laten opgroeien, gelukkig kon dat wel vlak in de buurt.”

“Ik heb vrijwel dagelijks te maken met de hulpverlening rond mijn dochter en eigen ondersteuning. Maar ik ervaar het niet als echte hulp. Moet ik op gesprek komen over werk omdat de consulente haar target moet halen of omdat ze echt geïnteresseerd is in mij en wat ik wil en kan? Waarom moet ik aan hun kaders voldoen? Wie kan ik vertrouwen? En mensen met wie het klikt gaan soms weer iets anders doen.”

Ik heb een mbo-opleiding voor de zorg afgerond en werkte een poosje in de thuiszorg. Ik ben hooggevoelig en een diepe (beeld)denkster, waardoor het vaak moeilijk was op een oppervlakkige manier met mensen om te moeten gaan in het werk. Ik zou graag part-time werken, maar dat is in de bijstand niet lonend en qua toeslagen en regelingen erg ingewikkeld, dat kan ik er allemaal niet ook bij hebben.

Campagne bestaanszekerheid voor iedereen
Nederland staat in de top 5 rijkste landen ter wereld. Hoe kan het dan, dat een steeds grotere groep burgers geen bestaanszekerheid heeft? We roepen de leden van de Tweede Kamer en het kabinet op om bestaanszekerheid voor alle burgers te verankeren in de rijksbegroting voor 2024. Tot Prinsjesdag voeren we campagne voor structurele politieke keuzes.
Lees onze brandbrief.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux