AnneMarie: chronisch ziek en problemen met armoede

Chronisch ziek en problemen met armoede

CAMPAGNE BESTAANSZEKERHEID VOOR IEDEREEN

AnneMarie is chronisch ziek en zit in de bijstand. Ze leeft in armoede doordat haar uitkering te laag is. Dat is niet het enige probleem. ‘Als chronisch zieke heb je veel extra kosten naast de al torenhoge energieprijzen en boodschappen. Denk aan extra medicatie, ziekenhuisbezoeken of diëten. Je hebt altijd de kosten van je eigen risico’, zegt AnneMarie. Het is elke maand maar weer de vraag of ze kan rondkomen.

Regime genaamd de Participatiewet

‘Nog een probleem waar ik tegenaanloop, is dat je te maken hebt met het strenge regime van de Participatiewet’. Als je in de Participatiewet zit mag je namelijk geen crowdfunding starten voor medische behandeling of medische hulpmiddelen. ‘Dat is toch belachelijk!’ Je mag ook geen geld aannemen van familie of vrienden om je leven wat gemakkelijker te maken.

Hulp krijgen is bijna onmogelijk

Familie en vrienden willen AnneMarie dus wel helpen, maar dat kan vaak niet. Er zijn strenge en onredelijke controles. Je bankrekening wordt bijvoorbeeld vaak gecontroleerd. Elke gift of cadeau moet je opgeven bij de gemeente.

Gevangen in de bijstand

Samenwonen wil AnneMarie niet vanwege alle strenge regels, maar ook een latrelatie hebben is al een probleem. De gemeente mag alles controleren van je partner. Dit is mens onterend. ‘Alles bij elkaar levert zoveel stress op en geeft vaak veel problemen. Ik zit gevangen in de bijstand.’

AnneMarie vindt dat iedereen met een bijstandsuitkering die een chronische ziekte of beperking heeft niet in de bijstand hoort. Zij zouden een basisinkomen moeten krijgen. ‘Wij hebben er niet voor gekozen om een chronische ziekte/beperking te krijgen.’

Wist je dat?

  • Meer dan de helft van de mensen in de bijstand vanwege gezondheidsproblemen niet kan werken.
  • 90% van de bijstandsgerechtigden leeft onder de Europese armoedegrens
  • Van alle vormen van fraude komt uitkeringsfraude het minste voor. Wel is er de meeste media-aandacht voor.

Fotograaf: Reyer Boxem

Campagne bestaanszekerheid voor iedereen
Nederland staat in de top 5 rijkste landen ter wereld. Hoe kan het dan, dat een steeds grotere groep burgers geen bestaanszekerheid heeft? We roepen de leden van de Tweede Kamer en het kabinet op om bestaanszekerheid voor alle burgers te verankeren in de rijksbegroting voor 2024. Tot Prinsjesdag voeren we campagne voor structurele politieke keuzes.
Lees onze brandbrief.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux