Samen delen – het overzicht

Internationale Armoededag, Ronde van Sint Maarten en meer...

600x800px_banner_bericht_13

In 2020 geven de Armoedecoalitie Utrecht, Sharing Acts Society, bibliotheek, Sint Maarten Parade en Stichting Dialoog samen invulling aan de activiteiten in het kader van Internationale Armoededag. Met elkaar verzorgen wij in Utrecht een programma met een viertal evenementen.

Het centrale thema: de verbinding van arm en rijk, en de zoektocht naar een beter leven. Daarbij onderzoeken we wat arm of rijk zijn in de praktijk nu precies betekent, het belang van delen en omkijken naar elkaar, en hoe uitsluiting kan worden tegengegaan.

De vier evenementen zijn:

  1. Bibliotheek voor een wereld zonder armoede
  2. Het Grote Utrecht Stadsdiner
  3. De Ronde van Sint Maarten
  4. Mooi Meegenomen: een informatie- en weggeefmarkt

1. Wereld zonder armoede

17 oktober

De bibliotheek op de Neude pakt op 17 oktober 2020 groots uit met een speciaal programma rondom het thema arm en rijk, en de zoektocht naar een beter leven. Het programma biedt presentaties, optredens, workshops, muziek en lekkere hapjes. Vanwege corona kunnen hier  een beperkt aantal mensen terecht. Geef je dus snel op!
Via RTV Utrecht kun je vanaf 18.00 uur volgen wat er allemaal gebeurt.

Klik hier om het programma te downloaden.
Klik hier om je aan te melden.

2. Het Grote Stadsdiner

17 oktober

In het kader van dit Stadsdiner nodigen we op zaterdag 17 oktober Utrechters uit als één grote familie aan te schuiven voor een maaltijd. Tijdens dit diner zitten mensen uit verschillende wijken, van alle leeftijden en uit allerlei culturen gebroederlijk aan tafel. Om een maaltijd te delen maar ook hun verhalen. Immers, samen eten verbindt!

De diners vinden verspreid over de stad, op diverse locaties en in groepsverband plaats. Je kunt ook zelf een pakket bestellen en je buren, vrienden, collega’s uitnodigen mee te eten. Thuis kun je – online – aanschuiven door het live programma vanuit de bibliotheek op de Neude te volgen.

Lees meer op de speciale website voor het Stadsdiner.

3. De Ronde van Sint Maarten

6 en 7 november

Vanwege corona kan de Sint Maarten Parade in november niet door de binnenstad van Utrecht trekken. In plaats daarvan komt er een magisch openluchtfeest op 6 en 7 november, 18.00 – 21.00 uur, op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Je moet reserveren voor een tijdvenster. Daarbij zijn de rollen omgedraaid: de Parade staat stil en het publiek loopt erlangs. De route beslaat ongeveer een uur en voert langs lichtsculpturen, orkesten, koren, dansers, clowns en acts. De Parade verbeeldt op een creatieve wijze het thema van dit jaar: de strijd tegen armoede.
Een online-onderdeel van deze activiteit is ‘De Verhalenbank’. Daar kun je jouw verhaal over arm en rijk kwijt en kun je die van anderen lezen.

Lees meer op de website van de ronde van Sint Maarten.
Lees meer over De Verhalenbank.

Behalve de Ronde heeft de Stichting Sint Maarten in november nog meer activiteiten.
Klik hier om er meer over te lezen.

4. Mooi Meegenomen: een weggeef- en informatiemarkt en gezelligheid ineen!

11 november

Net als afgelopen jaren komt er een weggeef- en informatiemarkt. Dit keer staat de markt in de bibliotheek in Kanaleneiland. En wel op 11 november, de dag dat overal in Nederland Sint Maarten wordt gevierd. 

Op de markt zullen kleding, mooie en handige spullen voor thuis worden gedeeld. Ook zijn er lampions voor de kinderen die ’s avonds langs de deuren willen gaan, beschikbaar. Daarnaast geven organisaties als Leergeld, U-pas en Kinderzorg informatie en advies over regelingen en voorzieningen voor mensen met een kleine beurs.

Tot slot biedt het programma verhalen over armoede en een leuke tekenworkshop voor kinderen. Ook vertelt Raymond den Boestert op geheel eigen wijze het verhaal van Sint Maarten. Om de gezelligheid te vergroten is er muziek en worden er hapjes en drankjes geserveerd.

Flyer

Bekijk de flyer met het overzicht.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux