Geldzaken_header

Geldzaken

Voor mensen met een laag inkomen bestaan er allerlei extra's op het gebied van inkomsten en uitgaven. Daarnaast zijn er meerdere organisaties, die hulp bieden om de eindjes aan elkaar te knopen. We proberen hieronder een zo volledig mogelijk overzicht te geven. Kijk ook eens onder de menuknop 'Fondsen' voor meer tips. Mocht u een organisatie of tip missen, laat het ons dan weten.

Extra geld of hulp

Informatievideo's

Video in het Nederlands met informatie over verschillende regelingen en extra’s voor mensen met een laag inkomen.

Video in het Engels met informatie over verschillende regelingen en extra’s voor mensen met een laag inkomen.

Video in het Marokkaans Arabisch met informatie over verschillende regelingen en extra’s voor mensen met een laag inkomen.

Video in het Riffijnse Berbers met informatie over verschillende regelingen en extra’s voor mensen met een laag inkomen.

Video in het Turks met informatie over verschillende regelingen en extra’s voor mensen met een laag inkomen.

Ondersteuningopties

Hebt u moeite met rondkomen? Kunt u belangrijke dingen in uw leven moeilijk betalen? Dan heeft de gemeente en ondersteuningspakket met allerlei regelingen en extraatjes. Zo is er o.a. extra geld of hulp voor onverwachte en bijzondere kosten, voor wonen en een hoge energierekening.

Met een U-pas beschikt u over een persoonlijk budget voor sport en cultuur, verzorging, vervoer en bepaalde artikelen. Kijk daarvoor naar het aanbod van de aangesloten organisaties. Voor kinderen bestaat het U-pas Kindpakket. Of u of uw kinderen recht hebben op een U-pas, hangt af van uw inkomen.

De U-pas kan eveneens worden gebruikt voor (een deel van de) zwemlessen voor kinderen en volwassenen.

Bovendien mogen U-pashouders van 18 jaar en ouder jaarlijks een reissaldo van maximaal € 75,- van het pastegoed op hun OV-chipkaart laden. Zo reizen zij gratis met met bus en trein reizen in Utrecht en daarbuiten.

De U Gids is een website waar u informatie kunt vinden over inkomensondersteuning, budgettering, schulden en uitkeringen.

Woningbouwcorporaties zoals Woonin en Portaal checken jaarlijks bij de Belastingdienst of huurders in de categorie lagere inkomens vallen en passen daar de jaarlijkse huurverhoging op aan. Bent u van mening, dat u met uw inkomen toch nog teveel huur betaald dan kunt u huurverlaging aanvragen.

Stichting Cash2Grow promoot spaarkringen voor mensen met een krappe beurs, zodat ze sociaal en financieel weerbaarder worden. Sparen valt niet mee, maar samen gaat het beter. Deze spaarkringen helpen mensen meer grip op hun geld te krijgen, én zijn gezellig en inspirerend.

Geldproblemen

Hulp en begeleiding

Heeft u vragen of zorgen over geld, belastingen of toeslagen? Bij de Geldzaak werken deskundige beroepskrachten en vrijwilligers, die u hierbij graag helpen. Tijdens het inloopspreekuur kijkt een medewerker bijvoorbeeld of u toeslagen of een andere extraatje misloopt. Of juist teveel toeslagen ontvangt en naderhand moet terugbetalen. Ook jongeren kunnen hier met hun vragen over geldzaken terecht.

Weet u geen raad met al die formulieren, onbegrijpelijke brieven of mailtjes? Papiercafés helpen mensen, die per post of online lastig te begrijpen berichten of formulieren ontvangen. Zo nodig begeleidt een medewerker u met het invullen van formulieren. Met acht papiercafés in de stad is er vast één bij u in de buurt te vinden.

Deze dienst helpt mensen met het indienen van een bezwaarschrift, het doen van belastingaangifte. het aanvragen van een uitkering, of helpt met pensioenen, IND-zaken etc. Het spreekuur vindt op een locatie van de Tussenvoorziening plaats. De openingstijden van het Financieel Spreekuur zijn van maandag tot en met donderdag van 10 tot 15 uur.

Praten over geldzorgen helpt. Er zijn in Utrecht nog steeds te veel inwoners met financiële zorgen. Hebt u geldproblemen? Of maakt u zich zorgen over geld? Samen komen we eruit!

Bij scheiding of ontslag of een andere levensgebeurtenis is het mogelijk een workshop te volgen, waarin u informatie krijgt over uw nieuwe financiële situatie. Meer informatie over deze workshops vindt u op www.u-centraal.nl/levensgebeurtenissen.

Kampt u met schulden? Neem dan contact op met Humanitas, Schuldhulpmaatje of U Centraal. Hun deskundige vrijwilligers bieden u graag een helpende hand om uw financiën en administratie weer op orde te krijgen.

Bij ieder buurtteam zijn sociaal raadslieden werkzaam. Zij staan u graag bij vragen of problemen over wetten en regelingen te woord.

Deze afdeling van de Tussenvoorziening ondersteunt mensen om uit de schulden te komen en te blijven. Dat doet Stadsgeldbeheer door schuldhulpverlening en budgetbeheer.

Stichting Noodhulp Utrecht verleent financiële steun aan inwoners van Utrecht, die in geldnood zitten en met spoed hulp nodig hebben.

De Protestantse Diaconie biedt in bepaalde situaties financiële ondersteuning, als u nergens anders terecht kunt.

Deze vrijwilligersorganisatie begeleidt en ondersteunt ondernemers bij een (door)start, schulden, administratieve achterstanden en bedrijfsbeëindiging. Over Rood heeft daarbij geen winstoogmerk.

Hoe maak je armoede bespreekbaar? Hoe herken je signalen? En hoe ga je dan het gesprek aan? Om zoveel mogelijk informatie te bundelen heeft Lokalis een ‘schoolkrant’ gemaakt. Hierin staan tal van voorbeelden en handvatten.

Check uw recht

Rekenhulp

Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen van de overheid voor de kosten van zorg, wonen of kinderen. Het kan om aardig wat geld gaan. Of u hier op heeft, is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden. De Consumentenbond zet de mogelijkheden op een rij.

Is uw huur, zorgpremie of bijdrage voor kinderopvang te hoog om van uw inkomen te betalen? Dan komt u, als u 18 jaar of ouder bent, misschien wel in aanmerking voor een toeslag. 

Op welke tegemoetkomingen heeft u recht? Er bestaan allerlei tegemoetkomingen. Soms meer dan u denkt. Bereken op de site van Nibud en Stimulansz in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om financiële fitheid in Nederland te bevorderen.

Overige webtips

Online tips

Door te budgetteren houdt u zicht op uw geldzaken. Wilt u meer overhouden en zelfs sparen of moet u besparen? Om dit te bereiken heeft het Nibud een stappenplan ontwikkeld. Volg de vier stappen en krijg meer grip op uw geld

Geldfit helpt u om grip op uw geld te houden of te krijgen. Doe de gratis test en ontvang direct een praktisch advies voor uw situatie.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux