Uit je Dakloos

Utrechters bouwen een huis op de Neude

In de week van 10-17 oktober bouwen verschillende organisaties een huis op de Neude, in het hart van de stad. De start is op Werelddaklozendag 10 oktober. Hiermee vragen we aandacht voor alle Utrechters die op zoek zijn naar een woning. Utrechters met en zonder woning zijn van harte welkom om mee te bouwen aan het huis. Samen met hen gaan we ook het stigma over dakloosheid afbreken. Dat doen we met een gevarieerd programma rondom de bouwplaats en in de Bibliotheek Utrecht.

Utrecht 900 jaar en het woningtekort

Het evenement ‘Uit je Dakloos’ viert het 900 jarig bestaan van de stad Utrecht mee. Het thema ‘Stad zonder muren’ laat zien dat iedereen welkom is in Utrecht. Utrecht blinkt uit in samenwerken! Maar het woningtekort laat ook een kloof zien die saamhorigheid onder druk kan zetten.

Waar moeten de starters van 28 jaar wonen die nog steeds op de wachtlijst staan? Of studenten die veel te ver wonen om elke dag naar de studie in Utrecht te reizen? Of mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang? Of alle nieuwkomers? Met Uit je Dakloos willen we een brug slaan tussen woningbezitters en woningzoekers. Schaarste kan ook verbinden!

Stigma afbreken

Door de wooncrisis wachten er teveel mensen op een huis. Niet iedereen kan als dertiger bij zijn ouders blijven wonen. Of vindt na een scheiding jarenlang een logeerplek bij vrienden. Zonder vangnet, of als het vangnet is uitgeput, kan je dakloos raken. Het dakloos zijn is niet meer iets van ‘de zwerver’ van vroeger. Helaas is dakloosheid iets wat iedereen kan overkomen. Met het evenement ‘Uit je dakloos’ willen we laten zien dat dakloosheid vele gezichten heeft en willen we het stigma afbreken. En dat is belangrijk, omdat mensen zonder vaste woonplek door het heersende stigma, juist nog meer hindernissen tegenkomen om uit hun situatie te komen.

Programma

Met een dagelijks gevarieerd programma gaan we samen op zoek naar mogelijkheden om alle woningzoekenden, of ze nou nog bij hun ouders wonen, ergens logeren of in de daklozenopvang verblijven, te helpen om hun recht op wonen te halen.

Buiten, op de Neude, vind je de werkplaats. Hier gaan we het huis bouwen! Maar ook op het terras is het gezellig. Kom kijken in het winkeltje en help mee in de moestuin. Binnen, in de Bibliotheek Utrecht, vind je een uitgebreid programma van theatervoorstellingen, debat, leuke sprekers en een tentoonstelling. Zo is er onder andere een optreden van Stut theater en Awesome Utrecht.

Ga naar www.uitjedakloos.nl voor het volledige programma.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux