Tijdelijk Noodfonds Energie

Steun aan kwetsbare huishoudens

De hoge energierekeningen blijven een probleem voor veel mensen, ook met de compensatie door gemeenten en het prijsplafond. Daarom komt de rijksoverheid met een Tijdelijk Noodfonds Energie. Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen daar vanaf 7 februari 2023 terecht.

Noodfonds betaalt deel van de rekening

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode. Het Noodfonds betaalt het deel van de energierekening dat meer is dan 10% tot 13% van het inkomen.

Doelgroepen

  • Bruto inkomen tot 200% sociaal minimum (incl. vakantiegeld);
  • Huishouden heeft zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte;
  • De rekening is hoger dan 10% tot 13% van het inkomen.

Aanvragen

Rechthebbenden vragen de tegemoetkoming aan met een app via geldfit.nl/energie. Na DigID-inlog worden o.a. inkomensgegevens opgehaald bij de Belastingdienst en uitkeringsinstanties. Kloppen deze gegevens niet, dan kun je de gegevens niet corrigeren, maar wel bezwaar maken. Huishoudens geven zelf de termijnbedragen van hun energierekening door. De aanvraag wordt volledig geautomatiseerd afgehandeld. Het Noodfonds maakt het bedrag over naar de energiemaatschappij, die vervolgens zorgt dat het bij de aanvrager terechtkomt.
Door het verschil in energierekeningen vanwege het prijsplafond per 1 januari 2023, moeten inwoners twee aanvragen indienen: een aanvraag over laatste kwartaal 2022 en eerste kwartaal 2023.

Alle informatie over de aanvraag is te vinden op noodfondsenergie.nl.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux