Buurtmaaltijden: een plek waar tijdens het eten mooie dingen gebeuren!
Buurtmaaltijden gelooft in de kracht van samen eten. Dat levert dikwijls nieuwe contacten, fijne gesprekken, en misschien wel nieuwe vriendschappen dicht in de buurt op. Door het organiseren van gezamenlijke maaltijden waar iedereen kan aanschuiven, wordt er gewerkt aan een samenleving waarin niemand zich alleen hoeft te voelen.

Erwin van Asselt is oprichter van dit platform. Hij groeide op in Apeldoorn en studeerde accountancy. Na zijn studie werkte hij vier jaar lang voor een grote corporate organisatie. In die periode deed hij waardevolle ervaringen op in de wereld van cijfers, structuren en efficiëntie. Toch knaagde er iets. Op een gegeven moment zag hij in dat de huidige individualisering en digitalisering onze samenleving sterk veranderden. Niet alleen in positieve zin: deze ontwikkelingen leidden mede tot meer eenzaamheid en verdeeldheid. Voor hem een wake-upcall om het roer om te gooien en in actie te komen. Hij besloot zijn carrièrepad te verlaten en zich te richten op activiteiten met sociale impact.
Hoe kwam je ertoe om Buurtmaaltijden op te richten?
“Van huis uit heb ik nadrukkelijk meegekregen hoe belangrijk het is om maatschappelijk betrokken te zijn. Mijn moeder werkte in de zorg, mijn vader als militair: allebei hadden ze een duidelijke roeping om iets voor anderen te betekenen. Vanaf jonge leeftijd was ik al actief als vrijwilliger. Bijdragen aan een samenleving waarin we naar elkaar omkijken, zit dus diep in mij verankerd.
Die waarden vormen tot op de dag van vandaag de basis van alles wat ik doe. Ik geloof dat iedereen ertoe doet, en dat niemand structureel alleen zou moeten staan. Vanuit die overtuiging startte ik met Buurtmaaltijden.”
Vertel eens wat meer over Buurtmaaltijden.
“Dit platform ontstond tijdens de coronapandemie. Toen de deuren van buurthuizen dichtgingen en mensen daardoor geïsoleerd raakten, zijn wij maaltijden gaan rondbrengen. We brachten als het ware het buurthuis naar de mensen thuis: een teken van aandacht, verbondenheid en zorg.
Wat echter begon als een noodoplossing, groeide uit tot een blijvende beweging. We organiseren nu op verschillende plekken in de stad gezamenlijke maaltijden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Of je nu komt voor een goed gesprek – omdat je je eenzaam voelt – of gewoon voor een warme hap: iedereen kan binnenvallen! Onze missie is helder: samen bouwen aan een stad waarin niemand alleen hoeft te eten.”
Wat is voor jou de grootste uitdaging wat Buurtmaaltijden betreft?
“Het vinden van een duurzaam financieringsmodel. We willen namelijk niet afhankelijk zijn van losse subsidies of tijdelijke steun, maar streven naar een structureel model waarin we sociaal ondernemerschap, lokale partnerschappen en gemeenschapsbetrokkenheid combineren.
Dat betekent dat we continu blijven zoeken naar een balans tussen financiële continuïteit en het laagdrempelige karakter van onze maaltijden. Onze activiteiten zijn sociaal van aard, maar moeten ook economisch gedragen kunnen worden. Dat vraagt creativiteit, doorzettingsvermogen en samenwerking met anderen die dezelfde waarden delen.”
‘Samen eten, verbindt!’ Hoe denk jij hierover?

“Ik geloof dat samen eten misschien wel de eenvoudigste én krachtigste manier vormt om een band met elkaar te krijgen. Eten verbindt op een niveau voorbij woorden. Je deelt meer dan een maaltijd: je deelt tijd, verhalen, stiltes, en soms zelfs verdriet of vreugde.
In een samenleving waarin de individualisering steeds verder toeneemt, wordt het steeds belangrijker om momenten te creëren waarop mensen elkaar echt ontmoeten. Een maaltijd biedt precies die mogelijkheid – zonder drempels, zonder voorwaarden.”
Wat is de link naar de Armoedecoalitie?
“Buurtmaaltijden sluit naadloos aan op de doelstellingen van de Armoedecoalitie. We zien in de praktijk, dat armoede en eenzaamheid immers vaak samengaan. Mensen met beperkte middelen voelen zich soms letterlijk en figuurlijk buitengesloten.
Onze maaltijden vormen een brug: ze doorbreken het isolement, zorgen voor sociale verbinding en geven mensen weer het gevoel dat ze ertoe doen. We werken samen met organisaties binnen de coalitie om mensen in kwetsbare situaties te bereiken en te ondersteunen. Want armoede bestrijden gaat over meer dan geld: het gaat mede over menselijke waardigheid, erbij horen, en gezien worden. Dit jaar gaan we voor het eerst met de Armoedecoalitie het Grote Utrecht Stadsdiner in oktober organiseren – een fantastische uitdaging. Dit jaar staat Shakshuka op het menu: een paprikatomatenstoof uit het Midden-Oosten.”
Welke maaltijd zul je nooit vergeten?

“Ik heb al veel mooie momenten meegemaakt maar één die ik zeker niet ga vergeten, was toen minister Hugo de Jonge langskwam bij een buurtmaaltijd. Niemand wist ervan af dat hij daar kwam om ons te verrassen met de uitreiking van de Nationale Vrijwilligersprijs.
Het was een magisch moment. De verwondering op de gezichten, de trots bij het team, de energie die toen vrijkwam – het was zó bijzonder. Iedereen die zich met hart en ziel inzet – meestal op de achtergrond en zonder veel erkenning – stond ineens in het volle licht.
Ik krijg er nog steeds kippenvel van als ik eraan terugdenk. Niet alleen vanwege de prijs, maar vooral omdat het voelde alsof de kracht van gemeenschap – van samen iets goeds doen – werd gezien en gevierd. Het herinnerde ons eraan waarom we dit werk ook weer doen én hoe krachtig vrijwilligers kunnen zijn als motor van verandering.”
Wie zou jij graag aan tafel zien aanschuiven en waarom?
“Ik zou graag beleidsmakers en bestuurders aan tafel zien aanschuiven bij de mensen voor wie ze hun beleid bedenken. Geen formele vergaderingen, maar een gezamenlijke maaltijd waar échte gesprekken kunnen ontstaan. Waar iemand durft te zeggen: “Ik red het niet.” En waar dat gehoord wordt zonder oordeel. Want pas als je elkaar leert kennen, ontstaat er begrip. En dan volgen vaak de juiste keuzes. Op een plek waar mensen samen eten, worden muren afgebroken en mooie verbindingen gelegd – en dat is precies waar we met Buurtmaaltijden naar streven!