D’r op uit tijdens de kerstperiode

In de kerstvakantie valt er genoeg te doen voor mensen met een krappe beurs. Hieronder per categorie diverse tips om er voordelig (met de kinderen) op uit te gaan.

N.B.: alle kinderen t/m 11 jaar reizen voortaan gratis met een volwassene mee. Dit geldt voor alle bussen van Syntus Utrecht en de bussen en trams van U-OV. Dus trommel alle vriendjes op, roep de familie bij elkaar en ga er op uit!

Klik hier om onderstaand overzicht te downloaden als pdf-document.

Muziek

Domkerk
Sinds 1971 klinkt er muziek in de Domkerk. Elke zaterdag om 15.30 uur is er een prachtig concert. Om de beurt verzorgen de Domorganist, de Domcantorij, de Cantores Martini, en kleine en grote instrumentale ensembles deze concerten. De concerten op 23 en 30 december staan in het teken van de kerst.
Klik hier voor meer informatie.

Kamermuziekfestival
Ook dit jaar kunnen mensen weer gratis naar een concert van het Kamermuziekfestival. Het gaat om de volgende concerten:

 • Woensdag 27 december, 14.00 – 14.45 uur
  Dauw (6+)
 • Woensdag 27 december, 20.00 – 22.00 uur
  Openingsconcert IKFU 2023 – lustrumeditie
 • Vrijdag 29 december, 20.00 – 22.00 uur 
  Zaterdag 30 december, 14.15 – 15.15 uur 
  Janine Jansen & New Generation Artists in Concert
 • Zaterdag 30 december, 17.00 – 18.00 uur
  Camerata Trajectina – De klank van de stad

De kaartjes worden in het kader van ‘Geef een toegift’ ter beschikking gesteld. Voor meer informatie en kaarten: Tonio Bozelie, mail: toniobozelie@gmail.com.

Rabo Open Winter Stage
Gratis livemuziek in de winter. In een acht dagen vullend programma spelen meer dan 50 talentvolle muzikanten op het kleinste podium van TivoliVredenburg.
Klik hier voor meer informatie.

Bibliotheek
Op 23 december zijn er twee concerten in de bibliotheek op het Neude. ’s Middags brengt de Koninklijke Oratorium Vereniging Utrecht je in Kerststemming met prachtige bekende en minder bekende kerstliederen voor jong en oud. In de avond is het de beurt aan kamerkoor NEXT.
Klik hier voor meer informatie.

Muzikale kerstreis
Ga op 23 december mee op muzikale kerstreis in ZIMIHC theater Zuilen. Tijdens ‘The Greatest Christmas Songs Show’ komen al je favoriete kerstnummers voorbij! Trek je mooiste kleding aan en maak er een magische avond van.
Klik hier voor meer informatie.

Stefanus Appeltaart Concert
Een speciale editie op 21 december: een kerstconcert met meezingmoment! Zanger Michael Bennett zingt o.a. met het Crumble Consort (met leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest) fijnzinnige kerstmuziek. En na de muziek? Dan is er appeltaart! Online reserveren wordt aangeraden. Op 28 december staat het laatste appeltaartconcert op het programma. Het wordt in samenwerking met het IKFU (Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht) georganiseerd.
Klik hier voor meer informatie.

Binnenshuis

Zondagse gezelligheid in de bieb
Uitgebreid door kinderboeken snuffelen is al heerlijk, maar de bibliotheek biedt zoveel meer dan alleen maar boeken. De bibliotheek op het Neude tovert onder de noemer Zondagse gezelligheid in de Bieb iedere zondag in december de Grote hal om tot een levendige plek waar alle Utrechters welkom zijn. Zo staan bijvoorbeeld deze gezellige dingen op het programma:

 • 24 december workshop: Let’s grow flowers not walls. Een Utrechtse community borduurproject met mensen uit alle windstreken
 • 30 december: 2023 UIT-GELUID (Oudejaarsconference)
  Cabaretier Vincent Bijlo en schrijver, columnist en oud-NOS-radioverslaggever Jeroen Wielaert blikken terug op het jaar 2023 als een zeer geaccidenteerd gebied

En voor de jeugd worden er op verschillende locaties activiteiten georganiseerd als:

 • 27, 28, 29 en 30 december: Stiertje Ferdinand, een wonderlijke muzikale reis (4+);
 • 27 en 28 december Kerstfilmverrassing;
 • 28, 29 en 30 december Silent disco theater;
 • 29 december Lampje marathon,
 • 31 december rondleiding in de bieb Neude;
 • 3 januari Sjakie & Jopie (3+);
 • 4 januari: de verrukkelijke kinderbakshow (6+)

Klik hier voor meer informatie.

Best Life Church
Wil jij Kerst in Utrecht op een unieke manier vieren? Grijp dan nu je kans om langs te gaan bij een van de Kerstshows van Best Life Church. Met klassieke Kerstnummers en een boodschap van hoop. Na deze Kerstshows staan er warme chocolademelk, glühwein en veel lekkers klaar. Verder zijn er speciale kinder-Kerstvoorstellingen: gemaakt door kinderen voor kinderen.
Klik hier voor meer informatie.

Buitenboel

Dierenasiels
Wist je dat je in dierenasiels onder bepaalde omstandigheden mag helpen met de honden uitlaten? Extra leuk om vooraf lekkere hondenkoekjes te bakken als traktatie voor de asielhonden.

Kinderboerderij De Vechtse Hoeve
Deze boerderij werkt als enige in heel Nederland met opvangdieren. Het dierenbestand bestaat voor 90% uit afstandsdieren. Van geiten en konijnen, tot papegaaien en katten. Dieren waarvan de vorige eigenaar niet meer kan of wil zorgen. Daarnaast is er een speeltuin waar kinderen zich prima kunnen vermaken.
Klik hier voor meer informatie.

Hoeve Ravenstein
Deze is van 8 december t/m 6 januari omgetoverd tot Winterparadijs! Bezoek de Levende Kerststal. Hang je wens in de Wensboom en vind al het lekkers voor de feestdagen in de Boerderijwinkel. Of maak een winterse wandeling over Landgoed Groeneveld.
Klik hier voor meer informatie.

Griftsteede
Het belooft weer een sfeervolle kerstavond te worden op Griftsteede. Luister hoe de kerstkoren de mooiste liederen ten gehore brengen, breng een bezoek aan het Poppentheater Cassiopeia, warm op met een beker warme choco of glühwein en vertel elkaar mooie kerstverhalen rond het kampvuur. Als kers op de taart kun je dit jaar weer Jozef, Maria, baby Jezus, de herders en de dieren bewonderen in onze levende kerststal.
Klik hier voor meer informatie.

Steede Hoge Woerd
Kom in de kerstvakantie langs op stadsboerderij Steede Hoge Woerd en leef je uit met de ontdek-kist. Boordevol zoekkaarten, doe-dingen en ontdek-dingen.
Klik hier voor meer informatie.

Te zien

De mooiste kerststal
De mooiste kerststal van Nederland staat in het Catharijneconvent. Vol met echte Utrechtse eye-catchers. Wat te denken van de Domtoren, de Winkel van Sinkel als herberg, de bloemenmarkt aan de Utrechtse gracht en sterrenwacht de Sonnenborgh.
Klik hier voor meer informatie.

Hang de avonturier uit 
Tussen 16 december 2023 en 21 januari 2024 nemen levensgrote dinosaurussen de Jaarbeurs in Utrecht over. Niet alleen leuk, maar ook nog een super leerzaam. Met je U-pas krijg je onbeperkt 25% korting.
Klik hier voor meer informatie.

Hang de toerist uit
Speel met de kinderen eens een dagje toerist in eigen stad! Er zijn vast een heleboel mooie straatjes en mooie plekjes die jullie nog niet kennen. En zijn jullie wel eens in de grootste kerk van de stad geweest? Tip: vraag de kinderen om in de kerk alle afbeeldingen van engeltjes te zoeken.

Hier woont Nijntje!
Tot en met 28 januari is iedere avond de projectie op de gevel van het Nijntjemuseum van 17:15 tot 23:00 uur te zien.

Kleur de stad
Van 8 december 2023 tot en met 7 januari 2024 worden zeven gevels in het centrum van Utrecht in het licht gezet door middel van kleurrijke projecties.
Klik hier voor meer informatie.

Winterstation Spoorwegmuseum
Het Utrechtse Spoorwegmuseum verandert in de kerstvakantie, tussen 23 december en 7 januari 2023, in een winters sprookje tijdens Winter Station. Met je U-pas betaal je de helft van de prijs, reserveren verplicht!
Klik hier voor meer informatie.

Onder de mensen

Gezellig samen eten en nieuwe mensen ontmoeten
December is de maand van gezellig samenzijn en dat geldt zeker ook voor de eettafel. Eet Mee nodigt je uit om kerst op een unieke manier te vieren, niet alleen met familie maar ook met mensen die je nog niet kent. Ontmoet nieuwe gezichten terwijl je geniet van een sfeervol kerstdiner.
Klik hier voor meer informatie.

Warme (huis)kamers
Ook deze winter opent het Leger des Heils iedere dag de deuren van ruim honderd buurthuiskamers. Net als vorig jaar willen zij deken van Warme Kamers over Nederland leggen. Een plek voor iedereen die op zoek is naar warmte en gezelligheid.
Klik hier voor meer informatie.

De EngelenTafel
Dit is een gezellige kersttafel. Bij jou thuis nodig je een aantal gasten uit en ontvang je hen om samen kerst te vieren. Op jouw eigen manier. Waarbij enkele gasten aansluiten, die passen in jouw eigen omgeving. Of je doet als gast mee aan een gezellige kersttafel bij iemand thuis.
Klik hier voor meer informatie.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux