De topper van het grote stadsdiner 2025: shakshouka
Salah (Algerije) is dit jaar de (hoofd)kok van het Grote Stadsdiner in oktober. Dit voelt voor hem als een mooi moment in zijn leven en als een cadeau aan de stad. Hij koos voor een recept uit het Midden-Oosten.
In Algerije volgde hij in eerste instantie een opleiding tot kok, maar hij stopte ermee na een tegenvallende stage. Vervolgens handelde hij in koper.
Zo’n acht jaar geleden kwam Salah naar Nederland en sindsdien heeft hij een lange en soms zware weg moeten gaan. Toch hield hij vol en zette door. Lange tijd leefde hij hier als illegaal, maar gelukkig had hij dankzij aardige mensen toch een dak boven zijn hoofd. Om de dagen door te komen, maar ook omdat hij Nederlands wilde leren, begon hij als vrijwilliger bij Buurtmaaltijden in De Boog. Viereneenhalf jaar stond hij als kok in de keuken en deelde hij zijn kookkunsten met de hongerige bezoekers. Naast die kookkunsten bracht hij warmte en gastvrijheid mee.
Nadat hij een verblijfsvergunning had weten te bemachtigen, startte hij in eerste instantie in de horeca. Een paar jaar geleden maakte hij een carrière switch: hij wilde liever als loodgieter de kost verdienen. Daarvoor volgt hij momenteel een opleiding.
Je gaat koken voor het Grote Utrechts Stadsdiner?
“Ja, Erwin, oprichter van Buurtmaaltijden, vroeg me hiervoor. We werkten ooit samen in coronatijd, toen hij net dit initiatief opstartte. Toen hij later hiervoor een prijs in ontvangst mocht nemen, was ik erbij. Naar aanleiding van mijn werk als kok bij Buurtmaaltijden ben ik al eerder geïnterviewd – zelfs door de BBC!”
Wat ga je maken?
“Shakshouka: een van oorsprong Palestijns eenpansgerecht met tomaten, paprika, kruiden als komijn en peper, en eieren. Iedereen vindt dit een lekker gerecht. (En niemand kan het zo lekker maken als ik!).”
Erwin juicht de keuze voor dit gerecht toe: ”Salah wist met zijn versie van shakshouka al eerder de harten van veel buurtbewoners te verwarmen. Omdat het gerecht bijzonder smaakvol is en er aantrekkelijk uitziet, maar vooral omdat je proeft dat er liefde en aandacht in zit. Bovendien draait het bij hem nooit alleen om wat er in de pan zit, maar om het gevoel dat hij ermee op kan roepen: een gevoel van thuis, van verbinding en van samen zijn.”
Wat verwacht je van het Stadsdiner?
“Ik hoop dat mensen een goed gevoel krijgen van het eten, de verhalen uit verschillende culturen, en elkaar wat beter leren kennen. Ik ga trouwens zelf eveneens iets vertellen over mijn cultuur.”
Wanneer is dit evenement voor jou geslaagd?
“Als ik merk dat mensen plezier hebben en mijn eten lekker vinden. Dat geeft me een goed gevoel. Verder vind ik het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.”
Voor welk gerecht kunnen ze jou midden in de nacht voor wakker maken?
“Alle soorten loempia’s, hoewel ik die Aziatisch minder waardeer. Ik houd vooral van loempia’s met kipgehakt en kaas. O ja: pompoensoep is ook een lievelingsgerecht.”
Wat de boer niet kent, eet hij niet. En jij?
“Ik heb allerlei typisch Nederlandse gerechten geprobeerd zoals stamppotten. Ik vind de smaak maar niks. Bovendien wordt hier alles snel snel bereid. Mijn moeder stond soms uren in de keuken. Nasi en bami daarentegen met madame Jeanet vind ik wel lekker.”
Wat is jouw relatie met armoede?
“In de tijd dat ik in De Boog werkte, was er een voedselbank gehuisvest. Ik zag toen met eigen ogen, dat mensen die moeite hadden met rondkomen en te weinig geld hadden om eten te kopen, bij de voedselbank moesten aankloppen.
Zelf had ik heel lang geen cent te makken, Dankzij het gezin waar ik bivakkeerde, had ik weliswaar een dak boven mijn hoofd en kreeg ik genoeg te eten, maar geld op zak had ik niet. Ja, af en toe kon ik een klusje doen, maar dat was het. Pure armoe dus.”
Het thema van dit jaar is THUIS. Welk gerecht doet jou thuis voelen of doet je denken aan thuis?
“Het klinkt misschien raar, maar ik voel me thuis in dit land en totaal geen buitenstaander. Bovendien is er helemaal niets dat me aan Algerije doet denken of herinneringen naar boven brengt.”