Zonder drijfveer drijf je maar wat

Een vertrouwd persoon stapt op bij Stichting Leergeld Utrecht: coörinator Harmen van de Kamp heeft een baan bij het UW gevonden. Als coördinator vormt hij een spin in het web en is zodoende verantwoordelijk voor veel taken. Zo onderhoudt hij contacten met diverse partijen in de stad, en draagt hij zorg voor fondsenwerving, financiën en facilitaire zaken.

Daarnaast heeft hij regelmatig overleg met de gemeente over ontwikkelingen in de stad op het gebied van armoede, gezondheid, jeugd en onderwijs. En uiteraard over de eigen ontwikkelingen en subsidies. Voorts is hij belast met de financiële kant van de stichting: jaarlijks werkt hij mee aan het opmaken van de jaarrekening en de begroting, en stuurt hij het team van de boekhouding aan. De begroting moet immers kloppen en worden gedekt door de subsidies, donaties van Utrechters, fondsen en de bijdragen van bedrijven – een tijdrovende klus. Tot slot regelt hij van alles op facilitair gebied met name de IT, laptops, printers en telefonie. Hieronder vertelt hij meer over zijn vertrek.

Je gaat weg: wat ga je doen?

“Per 1 mei ben ik inderdaad niet meer werkzaam voor Leergeld Utrecht: Ik ga aan de slag als projectleider bij UW.
UW helpt en begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar passend werk. In mijn werk bouw ik aan de samenwerking met onderwijs, bedrijven en gemeente met als doel zoveel mogelijk goede werkplekken te inventariseren, waar mensen een mooie passende baan kunnen vinden en zich door kunnen ontwikkelen.”

Hoe kom je tot deze stap?

Harmen licht toe: “Deze nieuwe functie geeft mij de kans om mezelf verder te ontplooien – weliswaar in een ietwat andere branche en binnen een andere organisatie. Beide banen hebben bovendien iets gemeen: het streven een ander vooruit te helpen. Dat is namelijk een belangrijke drijfveer in mijn werk: een samenleving, waarin iedereen kan meedoen. Die drive ligt ook aan de basis van mijn huidige baan bij Leergeld. En nu krijg ik opnieuw de kans om dat bij een andere organisatie te bewerkstelligen.”

Betekent dit dat je niet meer bij de Armoedecoalitie betrokken zal zijn?

“Mijn vertrek bij Leergeld betekent inderdaad dat ik helaas niet meer betrokken zal zijn bij de Armoedecoalitie. Ik verwacht echter in mijn nieuwe werk nog steeds verschillende coalitie-vrienden tegen te komen.”

Wat maakte het werken bij Leergeld voor jou aantrekkelijk?

“Het is gewoon een fantastisch club met mooie en gedreven mensen. Waar je elke dag een verschil kan maken voor een kind, ouder, het hele gezin. Ik krijg er zoveel energie van om andere mensen te helpen. Daar bovenop komt nog de vrijheid, die deze baan met zich meebrengt qua werkzaamheden, de uiteenlopende niveaus waarop je actief bent en de diverse samenwerkingsvormen in de zoektocht naar oplossingen voor actuele problemen.”

Wat/welk voorval zal je nooit vergeten?

Daar hoeft de vertrekkende projectleider niet lang over na te denken: “Allereerst de blije reactie van kinderen en gezinnen vanwege de ondersteuning die we hen boden. Ten tweede de 100 spelende kinderen op de landelijke Leergelddag – met allerlei spelletjes rondom de fiets. Verder, dat het ons lukte om in zeven jaar tijd als stichting die in eerste instantie minder dan 400 kinderen steunde, zodanig te groeien, dat we het afgelopen jaar bijna 8.000 kinderen konden helpen(!). Tot slot, dat een aantal van onze vrijwilligers een betaalde baan hebben gevonden en dat sommige zelfs bij Leergeld Utrecht in dienst konden komen.”

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux