Weg met de wooncrisis

Teken de petiie

De woonbond en DeGoedeZaak zijn een petitie gestart: ‘Weg met de wooncrisis – een huis voor iedereen!’ Een goede, betaalbare woning in een leefbare buurt moet inzet zijn voor het komende kabinetsbeleid. De petitie roept de aankomend minister van Volkshuisvesting op om mens boven markt te plaatsen en te investeren in brede volkshuisvesting. Dit zijn de hoofdpunten:

  1. Meer sociale huurwoningen
  2. Maak huren weer betaalbaar
  3. Meer zekerheid en een sterkere positie voor huurders
  4. Betere kwaliteit van huurwoningen

Waarom is het belangrijk?

De wooncrisis is onrechtvaardig. Voornamelijk mensen die geen woning bezitten of kunnen kopen worden er door geraakt. Huurders zijn gemiddeld 38 procent van hun inkomen kwijt aan wonen. In 2019 konden 800.000 hurende huishoudens door de hoge woonlasten niet rondkomen. Door de verwachte inkomensdalingen vanwege de coronacrisis dreigt dit aantal zelfs verder op te lopen. Wonen is voor veel huurders, zowel in de sociale als de vrije sector, te duur.
Voor veel starters, spoedzoekers en andere woningzoekenden is het onmogelijk een betaalbare huurwoning te vinden. De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn ellenlang. De huurprijzen in de commerciƫle sector onbetaalbaar.
Huurders wonen te vaak in slecht onderhouden woningen, lopen tegen huisjesmelkers aan of zitten door een tijdelijk huurcontract in grote onzekerheid.
De problemen op de woningmarkt zijn geen natuurverschijnselen, maar de uitkomst van beleid. Het roer moet nu echt om. En dat kan ook. Weg met de wooncrisis, een huis voor iedereen!

Lees meer >

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux