Utrecht past regels bijstand jongeren aan

Voor jongeren tot 27 jaar gelden andere regels in de bijstand dan voor oudere bijstandsaanvragers. Zo moeten jongeren eerst vier weken wachten en zelf zoeken naar werk voordat een bijstandsaanvraag in behandeling wordt genomen (en dan nog gemiddeld acht weken voor de toekenning). Ook mogen jongeren niets bijverdienen in de bijstand. De gemeente Utrecht heeft besloten deze regels te schrappen. Aanvragen van jongeren worden voortaan direct in behandeling genomen en ze mogen net als andere bijstandsgerechtigden een half jaar een deel van evt. bijverdiensten houden. De gemeente gaat met deze besluiten in tegen de Participatiewet, maar ziet het als een ‘noodzakelijk kwaad’. “
Jongeren die een aanvraag voor een bijstandsuitkering doen zijn vaak kwetsbaar met problemen op meerdere gebieden, zoals wonen, financiën of psychische gezondheid”, zegt wethouder Linda Voortman.

Contraproductief

Wethouder Linda Voortman: “We hebben voorbeelden gezien dat jongeren later alsnog bij ons komen en dan grotere problemen hebben gekregen op het gebied van schulden: dat ze hun woning niet meer konden betalen of dat hun psychische problemen erger geworden zijn. Dat willen we voorkomen, dus we willen alle jongeren meteen zien zodat we meteen kunnen kijken hoe we ze het beste kunnen helpen.” Volgens Voortman kunnen schulden zelfs tot dakloosheid leiden.

Staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt in zijn reactie dat juist nu jongeren die nog zonder werk zitten, de wind mee hebben. “Er zijn banen genoeg en iedereen is nodig. Het lijkt me dat je als gemeente er dan alles aan wil doen mensen aan het werk te krijgen in plaats van juist in de bijstand thuis op de bank.”

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor af te wijken van de huidige Participatiewet, waaronder Amsterdam en Rotterdam. De gemeente Utrecht doet dan ook een dringende oproep aan het Rijk om deze wet snel te herzien.

Lees ook artikelen over deze ontwikkelingen:

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux