Utrecht blijft afwijken van de Participatiewet

Om te voorkomen dat kwetsbare jongeren onnodig diep in de schulden komen of buiten beeld raken, kent Utrecht sinds december 2021 sneller bijstand toe aan deze groep. Ook mogen jongeren tot 27 jaar vrij iets bijverdienen uit vrijwilligers- of deeltijdwerk. Hiermee wijkt de gemeente af van de Participatiewet. De gemeente blijft hiermee doorgaan tot de wet wordt gewijzigd. Dat heeft wethouder Linda Voortman bekendgemaakt.

De verwachting is dat een wetswijziging van de Participatiewet op zijn vroegst op 1 januari 2025 in werking treedt. Dit maakt dat we nu nog niet weten welke wetswijzigingen in het voorstel van minister Schouten daadwerkelijk in de wet komen. De gemeente blijft daarom tot de gewijzigde Participatiewet lobbyen voor een volledige afschaffing van de zoektermijn en toepassing van de inkomstenvrijlating voor jongeren tot 27 jaar.

Evaluatie: positieve ervaringen op jongeren

De uitvoerende teams van de gemeente Utrecht geven aan dat het afschaffen van de zoektermijn een positief effect heeft op jongeren. Het zorgt voor voorkomen van (grotere) schulden bij jongeren, het verlaagt de stress bij jongeren en zorgt voor een duidelijker proces voor het aanvragen van bijstand. Ook het toepassen van de inkomstenvrijlating had een positief effect op jongeren.

Lees meer >

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux