Tips voor de kerstvakantie!

Voordelige uitjes

Liesbeth Rox heeft voor de Armoedecoalitie een bonte verzameling tips bijeengebracht om er in de kerstvakantie voordelig (met de kinderen) op uit te gaan! De uitjes zijn ondergebracht in vier rubrieken:

Je kunt onderstaande informatie ook downloaden als pdf-document.

MUZIEK: optredens en concerten

Gedurende de maand december kunt u gratis naar één van de concerten van het kamermuziekfestival. De vrijkaartjes worden in het kader van ‘Geef een toegift’ ter beschikking gesteld. Deze concerten vinden plaats in Tivoli op 27, 29 en 30 december. Voor meer informatie en kaarten: Tonio Bozelie, tel.: 06-29268243; mail: toniobozelie@gmail.com.

De Domkerk organiseert verschillende gratis concerten – van het eigen koor of gastartiesten – op de zaterdagen om 15.30 uur. Een perfecte manier om van deze prachtige omgeving te genieten, terwijl u luistert naar live klassieke muziek! Meer informatie: https://domkerk.nl/zaterdagmiddagmuziek.

Tivoli biedt regelmatig gratis lunchpauzeconcerten aan. Daarnaast houdt RABO er tweemaandelijks een gratis open stage. Meer informatie: https://www.tivolivredenburg.nl/lunchpauzeconcerten/ en https://www.tivolivredenburg.nl/rabo-open-stage/.

Bibliotheek Neude heeft in december eveneens voor jong en oud concerten met gratis inloop op het programma staan. Meer informatie: https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/volwassenen/concerten.html.

Cirkel om de Haard op 21 december in ZIMIHC Stefanus Overvecht
Yalda-nacht of Chelle-nacht is een traditionele ceremonie rond de langste nacht in het Noordelijk halfrond. In het voorprogramma treedt Catching Cultures Orchestra op. Mee informatie: https://www.zimihc.nl/agenda/buurten-over-grenzen-cirkel-om-de-haard-yalda/.

BUITEN: boerderijen en parken

Op de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk zorgen de dierverzorgers iedere dag goed voor de dieren. Ze krijgen lekker eten en schone stallen. Maar er is nog veel meer nodig voor een fijn en gelukkig leven. Tijdens de Boerderij Inspectie kunnen kids in levenden lijve ervaren hoe het er met het welzijn van de dieren voor staat. Ze kunnen dat meten aan de hand van een Inspectieformulier. Meer informatie: https://www.utrechtnatuurlijk.nl/activiteiten/boerderij-inspectie/.

Geertje’s Hoeve laat u kennismaken met het boerenleven. De boerderij met geiten en varkens, eigen kaasmakerij, boerderijwinkel en lunchrestaurant is een bezoek meer dan waard. Kinderen kunnen er verder spelen in de strooibaan of overdekte zandbak. Meer informatie: https://geertjeshoeve.nl/over-ons/dagje-op-de-boerderij/.

Neem eens een kijkje bij Molen de Ster in Lombok. Iedere zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur kunt u een interessante rondleiding volgen, waarin wordt uitgelegd hoe de molen werkt. Als de wind goed staat wordt er zelfs hout gezaagd! Op het erf is ook een leuke kinderboerderij te vinden, waar heerlijk gespeeld kan worden. Meer informatie: https://www.molendester.nu/dagje-bij-de-molen/.

Lekker spelen en ravotten in Speelbos Gagelbos. Op het speelveld staat een groot klimtoestel waar kinderen eindeloos op kunnen klimmen en klauteren. Langs het veld ligt een bos waar alle materialen zijn te vinden om hut te bouwen. Daarnaast mogen zij zelf bepalen hoe zij de sloot oversteken: via de stapstenen, de touwbruggen, de kabelbaan of het vlot! Meer informatie: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/speelbos-gagelbos.

Kerst Inn Nieuw Rotsoord
Op 18 december vanaf 13.00 uur kunt u daar al lekker in de kerststemming komen tijdens de Kerst Inn. Naast muziek en een hapje en een drankje staat een bezoek van een valkenier op het programma. Hij zal laten zien hoe mooi én belangrijk roofvogels zijn. Meer informatie: https://nieuwrotsoord.nl/2022/11/.

TE ZIEN: op straat en in musea

Trajectum Lumen (Utrecht)
Het leukste uitje in het donker is niet de bioscoop maar… Trajectum Lumen. Ga op ontdekkingstocht in het duister. Langs artistieke uitgelichte locaties in de Utrechtse binnenstad. U kan zelf een avondwandeling maken of een groepsrondleiding met gids boeken. Meer informatie: https://www.ontdek-utrecht.nl/lumen?ins_rd=d3d3LnRyYWplY3R1bWx1bWVuLm5s.

Komt dat zien: Nijntje komt naar buiten!
Tot januari 2023, is de projectie ‘hier woont Nijntje’ elke avond te zien op de gevel van het Nijntje museum op Agnietenstraat 2. Elke avond genieten vele voorbijgangers van deze vrolijke, winterse voorstelling. Meer informatie: https://nijntjemuseum.nl/projectie/.

Verlichte Kerst Truck Parade
Deze Truck Parade wordt groter dan ooit: dit ware spektakel mag u zeker niet missen! De trucks arriveren tussen 16:00-18:00 uur op de Slotlaan midden in het centrum van Zeist waar de trucks worden opgesteld. Om 18:00 uur gaat het los en zullen de trucks door het centrum en omgeving rijden. Meer informatie: https://winterwonderlandzeist.nl/verlichte-trucks-parade/.

Kleur de stad
Tot en met 8 januari worden dagelijks tussen 17 en 21 uur meerder gebouwen in het centrum ‘gekleurd’ door middel van projecties. Meer informatie: https://www.kleurdestad.nl/utrecht/.

Begin de kerst op Griftsteede!
Het belooft weer een sfeervolle kerstavond te worden. Luister hoe de kerstkoren de mooiste liederen ten gehore brengen, breng een bezoek aan het Poppentheater Cassiopeia, warm op met een beker warme choco of glühwein en vertel elkaar mooie kerstverhalen rond het kampvuur en breng een bezoek aan de levende kerststal. Meer informatie: https://www.utrechtnatuurlijk.nl/activiteiten/levende-kerststal-2022/.

Kruideniersmuseum (Utrecht)
Verscholen – maar middenin het centrum van Utrecht – ligt het Kruideniersmuseum. Het museum bestaat uit een winkel en tentoonstellingsruimte. Superleuk om weer terug te gaan in de tijd als u dit winkeltje bezoekt. Meer informatie: https://www.kruideniersmuseum.nl/.

Museum Catharijneconvent
Kom kijken naar de mooiste kerststal van Nederland die staat te stralen in Utrecht! Loop gratis binnen en genieten maar! Vanaf zondag 18 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023. Meer informatie: https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/zininkerst/.

Het Spoorwegmuseum
Ook dit jaar verandert het Spoorwegmuseum in de kerstvakantie weer in het sfeervolle Winter Station. Van 24 december tot en met 8 januari jl. brengen kerstbomen, ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel het hele museum in een romantische wintersfeer. Grote publiekstrekker is de ijsbaan: er kan geschaatst worden tussen de treinen!

Bovendien gaan iedere dag om 16.00 uur de discolampen aan en wordt het volume van de muziek hoger gezet voor het discoschaatsen. U-pas houders genieten 50% korting op de toegang. Meer informatie: https://www.spoorwegmuseum.nl/ontdek/nu-in-het-museum/winter-station/.

Bezoek een Intratuin of Ikea
Ga eens naar de Ikea of Intratuin. Kinderen kunnen er spelen, de kerstshow bewonderen of naar de vissen of cavia’s kijken. Oudere kinderen vinden hier natuurlijk niets meer aan, maar vinden het wel leuk om bijvoorbeeld meubels uit te proberen en te fantaseren over hoe zij later hun huis gaan inrichten.

ONDER DE MENSEN

Kersteditie van de grootste buurtrommelmarkt in Overvecht!
Kom helemaal in de kerststemming met deze gezellig versierde markt. Op zoek naar een frisse look voor de kerstboom? Scoor wat versieringen voor weinig. Of misschien loopt u tegen dat ene perfecte meubelstuk aan dat uw huis compleet maakt! Verwacht een keur aan tweedehands én nieuwe spullen op 17 december in Stefanus Overvecht. Meer informatie: https://www.zimihc.nl/agenda/buurtrommelmarkt-overvecht-kersteditie/.

Warme (huis)kamers
Heeft u behoefte aan ‘warmte’ om u heen? Kom dan naar één van de ‘Warme kamers’, die Utrecht rijk is om niet in de kou te zitten, een bakkie te doen of een spelletje te spelen met    uw kinderen. Meer informatie: https://www.legerdesheils.nl/warmekamers.

Eet mee: samen eten tijdens de kerst
Voor veel mensen staat deze tijd van het jaar voor gezellig samen zijn en samen eten. Dat kan traditioneel met familie én dat kan met anderen. Eet Mee faciliteert hier graag in.
Eet Mee maakt al ruim dertien jaar mooie ontmoetingen mogelijk tussen allerlei soorten mensen via gezellige etentjes. Meer informatie: https://nk-utrecht.nl/blog/eet-mee-samen-eten-tijdens-de-feestdagen/.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux