1920x400px_banner_bericht_15

Terugblik jubileumcongres

Hoe pakken we armoede & schulden aan?

Op 4 november jl. vierden we het tien jarig bestaan van de Armoedecoalitie Utrecht met een prachtig symposium. Ruim 150 bezoekers droegen bij aan de inspirerende dag. Drie ervaringsdeskundigen, Farley, Karin en Eugenie, vertelden op indringende wijze hun eigen verhaal. Over de stress die je parten speelt – ook als je al uit de armoede en schulden bent. Over het belang van psychologische begeleiding van mensen in armoede, en financiële educatie op scholen. En over het tekort waar veel mensen met een uitkering of schulden dagelijks mee te maken hebben, omdat de hoogte van de uitkering voor velen te laag is, en zij daardoor nauwelijks rond kunnen komen. Zo heeft een gezin met twee kinderen boven de 12 jaar ruim 180,- per maand tekort, onderstreepte Arjan Vliegenthart van het Nibud.

In zeven verschillende workshops verdiepten mensen zich in de manieren, waarop armoede en schulden kan worden aangepakt. Over sturen op vertrouwen in plaats van wantrouwen; belonen in plaats van straffen en het centraal stellen van de leefwereld in plaats van de systeemwereld. Maar ook over het laveren tussen maatwerk en willekeur, hoe doe je dat? Over het werken met ervaringsdeskundigen, de meerwaarde en vraagstukken die dit kan opleveren. En over laaggeletterdheid en natuurlijk de escaperoom!

Wethouder Linda Voortman lanceerde de Landelijke Armoedecoalitie. Een netwerk van landelijke partijen ,die zich inzetten om armoede en schulden aan te pakken. Tilly Prinsen reikte het boek ‘Licht op armoede’ uit. Een prachtig boek waarin Utrechters die langdurig in armoede leven of hebben geleefd een inkijk geven in hun leven.

Het belangrijkste gevoel na afloop: de noodzaak om armoede beter aan te pakken. We mogen niet met elkaar accepteren dat er bijna een miljoen mensen in Nederland zijn die dagelijks in de overlevingsstand zitten en nauwelijks mee kunnen doen!

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux