Tandzorgen

Film van Marcel Ouddeken voor HUMAN

Anderhalf miljoen Nederlanders gaan nooit naar de tandarts, een aantal dat sterk is gegroeid sinds tandzorg sinds 2006 niet meer in het basispakket zit. Welke gevolgen heeft het in het dagelijks leven? Het gevolg van slechte mondzorg is niet alleen een slecht gebit, maar totale achteruitgang van de gezondheid en vaak gevoelens van schaamte. Op 11 augustus zond omroep HUMAN een documentaire uit over dit probleem.

Didi Landman is straattandarts in Rotterdam. Naast haar reguliere praktijk heeft ze een middag per week een spreekuur voor daklozen en mensen die het geld niet hebben voor een behandeling bij de tandarts. Regisseur Marcel Ouddeken volgt Didi Landman en een aantal van haar patiënten gedurende enkele weken.
Tandzorg is voor veel mensen met een laag inkomen te duur. Bijvoorbeeld voor mensen die dakloos zijn, een van de kwetsbaarste groepen in de samenleving. Didi Landman trekt zich al jaren het lot aan van deze groep. Ze krijgt de zwaarste gevallen in haar stoel. Ze vecht ervoor de tandzorg weer in het basispakket te krijgen. Een groot deel van haar tijd is ze kwijt aan de administratieve rompslomp, om de kosten vergoed te krijgen en aan het traceren van de mensen die ze helpt voor een vervolgbehandeling, soms verdwijnen zij ineens uit het zicht. Toch weerhoudt niets haar van haar strijd omdat ze vindt dat mondzorg in een rijk land als Nederland hoort bij de basisrechten.

Klik hier om de documentaire te bekijken op NPO Start.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux