Groententuin

Samen zorgen voor gezond en betaalbaar eten in Noordwest

Praat mee op 8 december

Het is om verschillende redenen een uitdaging om als gezin met jonge kinderen gezond te eten. Dat blijkt uit interviews die het Louis Bolk Instituut afnam onder inwoners uit Zuilen, Ondiep en Pijlsweerd. De cijfers bevestigen dit beeld. Bijna de helft van de kinderen eet niet elke dag een stuk fruit en 11% heeft op 2-jarige leeftijd al overgewicht. Onder 10-11-jarigen is dit 19% en van de volwassenen heeft 32% overgewicht. Ondertussen zijn er veel mensen die zich in de wijk inzetten om bewoners te helpen die graag gezond en betaalbaar willen eten.

Uitkomsten interviews met bewoners

Uit interviews in de wijk blijkt dat bewoners niet op de hoogte zijn van alle initiatieven in de wijk. Ook weten ze niet bij wie ze om hulp kunnen vragen. Ze geven aan dat ze graag gezond willen eten. Het liefst willen ze zelf koken, gevarieerd eten en vooral verse producten eten. Toch kan dit best lastig zijn. Onder andere doordat er allerlei verleidingen zijn in de omgeving, zoals een snackbar op de hoek, of de vele aantrekkelijke, maar ongezonde aanbiedingen in de supermarkt.

Eén van de geïnterviewde moeders over haar dochter: “Sinds Corona heeft mijn dochtertje van 5 wel wat extra kilo’s gekregen. Dat vind ik erg. Gelukkig was er een moeder op het schoolplein die me vertelde dat er op donderdagmiddag een groepje is op school dat samen gaat bewegen en gezonde snacks maakt. Daar doet zij nu aan mee. Ik zou wel meer van dat soort dingen willen, maar als niemand het mij vertelt dan weet ik ook niet dat het er is.”

Daarnaast speelt geld ook een rol. Het is voor inwoners met weinig geld lastig om gezond te eten. Door geldstress is goed plannen en organiseren lastiger, waardoor dagelijks een maaltijd bereiden een hele opgave is.  Bovendien zorgt stress ervoor dat het lichaam meer verlangt naar vet en zoet eten. En dit zijn de producten die het vaakst in de aanbieding zijn.

Praat mee en meld u aan!

In Noordwest kan ongeveer 13% van de huishoudens niet goed rondkomen (2018). Mensen die moeite hebben met rondkomen hebben ook vaker gezondheidsproblemen (Gezondheidspeiling, 2018). Graag wil de gemeente Utrecht, samen met het Louis Bolk Instituut en Purpose zorgen dat het makkelijker is om gezond en betaalbaar te kunnen eten in Utrecht Noordwest. Heeft u ideeën hoe dit kan of bent u betrokken bij een buurtinitiatief rondom koken, voedsel of een groentetuin? Of wilt u informatie delen? Praat dan mee op 8 december tijdens de gratis online bijeenkomst. Iedereen is welkom, van ouders met jonge kinderen, ouderen, jongeren tot aan betrokken professionals. Aanmelden kan via deze link: https://surveys.enalyzer.com/survey/linkindex?pid=pubn3c8h

Meer informatie over het onderwerp kunt u hier vinden: http://www.louisbolk.org/news/505/164/Geldstress-beinvloedt-gezond-eetgedrag/d,NLactueel

Afbeelding: Volwassenen die moeite hebben met rondkomen (percentage in kleur) hebben veel vaker gezondheidsproblemen vergeleken met volwassenen die geen moeite hebben met rondkomen (percentage in zwart).

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux