1920x400px_banner_bericht_7

Samen schuldenvrij.

Gemeente Utrecht biedt nu extra hulp om schulden te voorkomen.

In de stressuit angst voor schulden

Stess belemmert het functioneren van een groep mensen, die toch al financieel kwetsbaar zijn. Landelijke maatregelen blijven uit. Gemeente Utrecht biedt nu extra hulp om schulden te voorkomen.

Gevaar zit vaak in een klein hoekje. Aanstormende auto’s, een kokendhete pan. Onze hersenen interpreteren zulke situaties als alarmerend, waardoor de productie van adrenaline onmiddellijk op gang wordt gebracht. Dat zorgt ervoor dat je lichaam in opperste staat van paraatheid verkeert: fight, flight, fright. Net zolang tot het gevaar is geweken. Zoiets gebeurt allemaal binnen enkele seconden. Je springt nét opzij voor een langsrazende auto, trekt je hand snel terug van een hete pan.

Bij financiële problemen ligt dat ingewikkelder. Een groeiende stapel rekeningen, een incassobureau aan de deur – onze hersenen merken ook dat als gevaar aan. Maar anders dan bij een hete pan gaat dit vaak om een langdurige dreiging. Adrenaline en stresshormonen blijven daardoor pieken, het systeem ontspoort. Met geheugenproblemen, concentratieproblemen en hypergevoeligheid voor gevaar tot gevolg.

Iemand met financiële stress blíjft gevaren zien, het stresssysteem blijft actief. En dat beïnvloedt je functioneren op den duur negatief. Niet vechten of vluchten, maar bevriezen.Was ons stresssysteem ooit alleen voor fysieke noodgevallen bedoeld, inmiddels wordt het ook geprikkeld door psychische en sociale omstandigheden, waaronder armoede en schulden. En dat bezorgt veel mensen chronische stress, waar hun opleiding, carrière of gezinsleven weer onder lijden.

Ingewikkeld systeem

Voor de Utrechtse Tamara Verhoef (31) is het herkenbaar. Nadat ze succesvol een schuldhulpverleningstraject afsloot, kreeg ze de financiële touwtjes weer zelf in handen. Maar uit angst opnieuw schulden te maken bleef ze zich permanent onrustig en gestresst voelen. Klik hier door voor het volledige artikel uit het NRC.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux