Stadsdiner

Samen delen

Het Grote Utrecht Stadsdiner en meer...

Op 17 oktober, Wereldarmoededag, bieden de Armoedecoalitie Utrecht, De Bibliotheek, Sharing Arts Society en Stichting Dialoog een prachtig programma onder het motto ‘Deel je maaltijd, deel je verhaal’.
Vanaf 14.00 uur is er een gevarieerd programma in de bibliotheek op de Neude, uitmondend in het Grote Utrechts Stadsdiner. Het middagprogramma biedt o.m. een talkshow, workshops, de verhalenbank, een beeldinstallatie en foto-expositie en een feestprogramma van Theatergasten. Om 18.00 uur begint het Grote Utrechts Stadsdiner.
Dat gebeurt niet alleen in de bibliotheek op de Neude, maar overal in de stad.
Het programma in de bibliotheek is vanaf 18.00 uur ook te volgen op RTV Utrecht.

Het aantal plaatsen in de bibliotheek is beperkt. o.m. door de coronamaatregelen. Reserveren is noodzakelijk. Meld je daarom snel aan! Klik hier om aan te melden.


Klik hier om onderstaand programma te openen als pdf-document.

Programma Bibliotheek Neude

Hal, 14.00 – 20.00: Beeldinstallatie, informatiepunt en inschrijfdesk
Beeldinstallatie Sanne van den Elzen door Fotodok, informatiepunt armoedeproblematiek, inschrijfdesk activiteiten.

Hal, terras 14.00 – 15.30: Talkshow Het Nieuwe Normaal: Arm en rijk en corona
Presentator Teddy Tops gaat met deskundigen én ervaringsdeskundigen in gesprek over nieuwe armoede in tijden van corona. We praten over financiële crisis die op ons afkomt, de toenemende werkloosheid en de armoedeval die dan dichtbij kan komen. Gasten: Arjan Vliegenthart (Nibud), Marlies Timmermans (Ekko), ervaringsdeskundigen, medewerker buurtteams.  

Hal, terras, 15.45 – 17.00: De Verhalenbank
In de verhalenbank vindt je de persoonlijke verhalen van mensen rond het thema armoede en samen delen. Maak een keuze en laat je dit verhaal vertellen door degene die dit persoonlijk heeft meegemaakt. Je kunt meerdere korte verhalen beluisteren.

Hal, terras, 18.00 – 20.00: Het Grote Utrecht Stadsdiner.
Stadsbreed online event met talkshow en diner.
Met medewerking van RTV Utrecht
Terwijl RTV Utrecht een talkshow verzorgt ontmoeten Utrechters elkaar aan de eettafels in de hal van de Neude en in alle wijken van de stad.  Aan de talkshow werken mee: presentator Gabriel Erlach en schrijver Ronald Giphart, Chef-kok Jasper Kaan, wethouder Maarten van Ooijen, volkszanger Herman van Tongerloo, Marry Mos (Armoedecoalitie) en diverse ervaringsdeskundigen. Haak aan bij dit stadsbrede event vanuit je huiskamer via de link op stadsdinerutrecht.nl. Bestel tevoren het feestelijke dinerpakket via stadsdinerutrecht.nl. Het dinerpakket is samengesteld door chef-kok Jasper Kaan van de Klub.  

Tribune, 15.30 – 17.00: Live muziek
Met zang en gedichten door Samen Muziek Maken Utrecht en smartlappen door Herman van Tongerloo & Han Bavink.   

Laboratorium, vanaf 14.00: Doe-workshop: Hoe ziet jouw verhaal over arm en rijk eruit?
In deze workshop maak je je eigen kunst met foto’s, oude ansichtkaarten, teksten. Neem je eigen beeldmateriaal mee, zoals oude foto’s van je huis, familie, etc. om zo aan je eigen verhaal te werken. Er is ook beeldmateriaal aanwezig, zoals oude ansichten, om te gebruiken. Onder begeleiding van theatermaker en beeldend kunstenaar Gerbrand Bos. Vanaf 12 jaar.  

Atelier kinderafdeling, 14.00 – 15.30: Kinderdialoog
Tekenen en praten over rijk en arm, voor kinderen en ouders. Verzorgd door Utrecht in Dialoog.  Voor reserveren volg de link en ga naar de jeugdactiviteiten op 17 oktober: https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/jeugd.html 

Collegezaal,  14.00 – 15.30: Workshop Waargebeurd
Maak van je eigen verhaal over arm en rijk een performance. Begeleiding door coach en professioneel verhalenverteller Raymond den Boestert. Ism de Vertelacademie. Verhalen door: Met verhalen door Fred Smit, Karin El Bouchtoubi e.a. Tilly Prinsen sluit af met ‘Wie steekt het licht aan?’ een verhaal en zaalgesprek n.a.v. het Meisje met de zwavelstokjes. 

Collegezaal, 16.00 – 17.30: Utrecht maakt kennis EXTRA
Lector Innovatieve Maatschappelijk Dienstverlening Lia van Doorn en schrijver en ex-dakloze Wim Eickholt presenteren een onderhoudende doch confronterende spelshow over de impact van schulden en aanverwante problematiek. In samenwerking met Podium Hogeschool Utrecht.   

Theaterzaal, 14.00 – 15.30: Droom je rijk! Workshop Ubuntu
‘De armste mensen zijn niet de mensen zonder geld maar de mensen zonder dromen’. Deze uitspraak van de jonge Ali uit Benin is de inspiratie voor een vrolijke workshop vol muziek en verhalen waarin de grenzen tussen Afrika en Nederland versmelten.  
Onder leiding van theatermaker Bright Richards (New Dutch Connections) en opbouwwerker Annelies Neutel (ATD Vierde Wereld) onderzoeken nieuwe en oude Nederlanders de waarde van het Afrikaanse begrip UBUNTU in hun leven.  
Vrij vertaald betekent Ubuntu ‘Ik ben omdat wij zijn’. Om zelf tot ontplooiing te komen zul je ook anderen moeten helpen zich te ontplooien. Misschien nog wel belangrijker dan geld en voedselbanken is het bestrijden van uitsluiting.  
Nelson Mandela verklaarde Ubuntu met een metafoor: Als een reiziger door een land trekt en bij een dorp stopt dan hoeft deze niet om voedsel of water te vragen. Zodra hij stopt, geven de mensen hem eten en nodigen hem uit. Ubuntu betekent niet dat mensen niet rijk mogen worden. De vraag is alleen: verrijk je jezelf om de gemeenschap om je heen in staat te stellen zich te verbeteren?  
Deze workshop is een samenwerking van New Dutch Connections, Het Ubuntuhuis, De Toekomstacademie, en ATD Vierde Wereld.  

Theaterzaal, 16.00 – 17.45: Theatergasten
Theatergasten speelt een feestprogramma rond de zachte eindknal van het werk van Stichting Dialoog, met een terugblik op de afgelopen 36 jaar. Theatergasten speelt scenes op basis van het levensverhaal van een gast. Op 17 oktober is dat Jan Jaap van Oosterzee, voorzitter van Stichting Dialoog en kleinzoon van oprichter Klaas van Oosterzee. Een van de inspiratiebronnen is de brief die oprichter Klaas van Oosterzee in 1984 schreef. Dertig jaar later is de wereld om ons heen drastisch veranderd. De Berlijnse muur is gevallen. Aan Apartheid kwam een einde. Het internet ontstond. Migratie heeft de Nederlandse samenleving onherroepelijk veranderd. Nederland zal het thuis blijven voor burgers met heel verschillende etnische en religieuze achtergronden. Meer dan ooit is het van belang om samen te leven: om te horen, te luisteren, te spreken. Meer dan ooit is er behoefte aan zinvolle dialoog. 

Tweede verdieping, 14.00 – 20.00: Foto-expositie
Foto-expositie ‘Honger’ door theatergezelschap Dood Paard, i.s.m. Spring.  


Onderdeel van een reeks van activiteiten

Het Grote Utrecht Stadsdiner op 17 oktober is onderdeel van een reeks van activiteiten die de Armoedecoalitie Utrecht, De Bibliotheek, Sharing Arts Society, Stichting Dialoog en Stichting Sint Maarten in 2020 organiseren.
In het kort:

  • 17 oktober: Het Grote Utrecht Stadsdiner. O.a. bibliotheek Neude.
  • 6 en 7 november: De Ronde van Sint Maarten. Berlijnplein.
  • 11 november: Mooi Meegenomen: een weggeef- en informatiemarkt en gezelligheid ineen! Bibliotheek Kanaleneiland.

Meer informatie:

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux