Organisaties zien hulpvragen toenemen door inflatie

Onderzoek Armoedefonds

Uit onderzoek van Stichting Armoedefonds blijkt dat bij twee derde van de lokale hulporganisaties in Nederland het aantal hulpvragen toeneemt. Dit wordt met name veroorzaakt doordat een steeds grotere groep door prijsstijgingen niet meer kan rondkomen met het bestaande inkomen. Daarnaast is de stijging ook een gevolg van de ondersteuning die wordt gevraagd bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat komt naar voren in een landelijk onderzoek van Stichting Armoedefonds naar armoedebestrijding onder ruim 1.000 lokale armoedebestrijdingsorganisaties dat periodiek wordt uitgevoerd.

Ook mensen boven de armoedegrens

Het Armoedefonds ziet een trend dat steeds meer mensen die boven de armoedegrens leven financieel in de knel komen. Het aantal hulporganisaties dat het aantal hulpvragen ziet dalen, is verder afgenomen van 21% in november 2021 naar 2%. “Nu steeds meer mensen met een goede baan geldproblemen krijgen, moeten we de standaard armoedegrens zien in een ander licht. Dat vraagt veel van hulporganisaties, maar zeker ook van de overheid”, aldus Irene Verspeek van het Armoedefonds.

Verwachting

Ook voor het komende half jaar verwacht 86% van de hulporganisaties een verdere toename van hulpvragen. Bij deze organisaties dreigen tekorten zowel op het gebied van voedsel, als op kleding en hygiëneproducten. “We krijgen 25% meer aanvragen dan een jaar geleden. Als de stijging doorzet, ben ik bang dat ik straks niet meer iedereen kan helpen”, licht Evelien van Hattum van Stop Armoede 053 toe.

Download het rapport.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux