1920x400px_banner_bericht_10

Op de buis.

De Monitor opnieuw over schulden.

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. Maar hoe succesvol is de aanpak? Helpt die mensen daadwerkelijk uit de schulden of juist niet?

We zoeken uit wat we in Nederland aan dit probleem doen. Veel mensen die eenmaal in de schulden zitten, komen er moeilijk uit, zeker op bijstandsniveau. Kiezen ze wel de beste oplossingen voor hun probleem? Als de gemeente niet kan helpen, dan zijn veel mensen aangewezen op een bewindvoerder. Die kan hulp bieden om sneller uit de schulden te komen. Maar dat werkt niet altijd zoals het hoort. Sommige mensen komen daardoor eerder van de regen in de drup.

In onze uitzending van 24 januari 2016, hebben we aandacht besteed aan dit onderzoek. Die uitzending is hierterug te vinden. Na de uitzending gaat ons onderzoek verder. We verleggen de focus van ons onderzoek naar incassobureaus. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het in die sector mis blijft gaan: te hoge kosten, nepdagvaardingen sturen, zelfs intimidatie. Wat is hiervan de reden en hoe kan het beter?

Ons onderzoek breidt zich uit. We krijgen tips binnen dat er verdiend kan worden aan schulden. En dat de incassobranche het zwaar heeft en dat de zware concurrentie sommigen misschien tot wanpraktijken drijft. Het roept meer vragen bij ons op. Heb je hier ervaring mee? Heeft u vorderingen die zijn doorverkocht? Of heb je misschien incassokosten die niet lijken te kloppen? Laat het ons weten en mail ons op tip insturen.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux