Nieuwsbrief 11 april 2020

Nieuws in coronatijd, en meer ...

We brengen weer een aantal initiatieven en regelingen onder de aandacht, een verzoek en twee relevante documenten buiten coronatijd.

I Initiatieven

Stichting Kinderzorg Utrecht

Stichting Kinderzorg Utrecht wil een steuntje in de rug geven aan gezinnen met kinderen en jongeren én aan jongeren t/m 22 jaar niet meer thuiswonend, en die zwaar door de coronacrisis getroffen zijn. Ze bieden waardebonnen voor hobbyspullen, speelgoed voor binnen en buiten, digitale (leer-)spelletjes, bij de volgende winkels: HEMA, Blokker, speelgoedwinkels, bijv. Spellenpoort (http://www.spellenpoort.com), knutselwinkels, bijvoorbeeld Pipoos (https://www.pipoos.com). Bedrag voor speelgoed en knutselen: € 35,00 per kind (max. € 200,- per gezin).
Voor wie:

  • kinderen én jongeren tot en met 22 jaar die wonen in de provincie Utrecht die nu thuiszitten en zich vervelen, niet tot leren komen, die graag wat willen doen, die ……
  • van gezinnen op bijstandsniveau
  • of van gezinnen die door de coronacrisis 60% of meer terugvallen in hun inkomen
  • en voor jongeren t/m 22 jaar die niet meer thuis wonen maar wel die terugval kennen tot 60% of meer van hun inkomsten

Voorwaarden: dat je het naar eer en geweten kunt zeggen dat je het nodig hebt.
Aan te vragen door een mailtje te sturen naar info@kinderzorg-utrecht.nl. We sturen je dan een paar korte vragen over je verzoek en een onderbouwing van de aanvraag (wat wil je / waarom).
Klik hier voor het aanvraagformulier voor financiële hulp van Stichting Kinderzorg Utrecht.
Alle gegevens en het aanvraagformulier zijn ook te vinden op de website www.kinderzorg-utrecht.nl.

Speelgoedbank

Van de Speelgoedbank voor verwijzers! Heeft u binnen uw hulpverleners bestand gezinnen waar echt geen speelgoed is, dan verzoek ik u mij te bellen om te overleggen en te kijken wat we kunnen doen. De voicemail wordt niet afgeluisterd, krijgt u geen contact dan is een app de snelste weg. Op onze facebook pagina zetten we zo vaak als kan tips voor onze doelgroep om zich thuis mee te vermaken. Stichting Speelgoedbank De Meern, info@speelgeodbankdemeern.nl, www.speelgoedbankdemeern.nl.

Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn

De Buurtwerkkamer biedt uitkomst! Voor mensen die zich eenzaam voelen of die met een hulpvraag zitten; wij zijn er voor je, altijd goed bereikbaar (telefonisch en digitaal) en onze deur staat nog steeds voor iedereen open. Waarvoor kun je – ook in tijden van corona – bij ons terecht?

  • We lezen brieven en bellen met instanties
  • We doen klusjes die echt niet kunnen wachten
  • We helpen mensen met de schoolopdrachten van hun kinderen
  • We doen boodschappen
  • We koken en brengen het rond
  • We oefenen de Nederlandse taal met mensen die dat willen. (We help people improve their Dutch language skills)
  • We ontvangen – één op één – mensen voor een praatje en een kopje koffie of thee
  • Of we zetten iets op dat nu heel hard nodig blijkt te zijn

Uiteraard houden we rekening met de richtlijnen van het RIVM! Dat betekent; geen groepsactiviteiten, minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar, nooit meer dan 5 personen in dezelfde ruimte, gebruik van plastic handschoentjes, handgel, schermen en daar waar mogelijk contact via telefoon en mail en op afspraak. En mensen met verkoudheids- en/of griepklachten moeten eerst volledig uitzieken voordat zij binnen kunnen lopen bij de buurtwerkkamer. Bellen en mailen kan natuurlijk altijd!
Heb je iets nodig dat op de voorkant van onze flyer staat beschreven of misschien wel heel iets anders? Bel of mail ons dan:
ruud@buurtwerkkamer.nl (Teamcoördinator), 06-39779045.

Spreekuur
We houden ook twee keer per week spreekuur in de buurtwerkkamer – vooral voor (hulp)vragen die niet kunnen wachten; maandag en donderdag van 11:00 tot 13:00 uur. Waar? Berlijnplein 522, schuin tegenover de rode Pathé-bioscoop en nabij het winkelcentrum van Leidsche Rijn Centrum. Volg ons nu ook op facebook of kijk op www.buuurtwerkkamer.nl

II             Verzoek van Solgu

Solgu, behartigt de belangen van mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte in Utrecht  onderzoekt hoe de belangen van de doelgroep in deze coronatijd het best behartigd kunnen worden. We vragen ons af: Waar lopen mensen met een beperking tegenaan en (hoe) kunnen ze geholpen worden? Zijn ze op de hoogte van de initiatieven die ontwikkeld worden en vragen ze daar ook om hulp? Werken de initiatieven voor hen wel  of juist niet. Heb jij of ken jij iemand met een lichamelijke beperking of chronische ziekte en wil je je ervaring delen hoe het met je gaat op  gebied van Inkomen, werk, zorg, sociale contacten, (informele) hulp en alles waar mensen nog meer over willen vertellen. Neem dan contact met op met Roos Hoelen via mail r.hoelen@solgu.nl of telefoon of app 06-20915820.

III            Energie en kostendelersnorm

Verduurzamen met een smalle beurs

In ‘Verduurzamen met een smalle beurs’ wordt inzichtelijk gemaakt wat het aanbod is voor deze doelgroep, en welke relevante arrangementen in ontwikkeling zijn. Deze publicatie biedt een overzicht van negen financiële arrangementen. Per arrangement wordt ingegaan op de werking, resultaten tot nu toe en het nut voor woningeigenaren met een laag inkomen.

Kostendelersnorm

Vanuit de gemeente is een brief verschenen waarin zij aangeeft hoe vaak de kostendelersnorm is toegepast in Utrecht, wat de ongewenste effecten zijn en wat de beperkte mogelijkheden zijn om hiervan af te wijken. Zij hebben dit aangekaart bij het Rijk.
Klik hier om deze raadsbrief te lezen.

Tot slot

Heb je signalen, een zorg of een goed idee, laat het weten. Dan proberen we om er iets aan te doen of het te agenderen. Stuur een mail aan MarryMos@ArmoedeCoalitie-Utrecht.nl

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux