Nibud ziet koopkrachtdalingen tot ruim 100 euro per maand

Gemiddeld gaan we er dit jaar zo’n 40 euro per maand op achteruit. Dit blijkt uit nieuwe koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Huishoudens die hun loon niet zien stijgen, moeten rekening houden met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim 200 euro per maand. De grootste boosdoener is de hoge inflatie, met als belangrijkste onderdeel de sterk gestegen energieprijzen. Het Nibud heeft gerekend met een inflatiecijfer van 3 procent. Als de inflatie nog verder oploopt, zullen mensen nog minder in de portemonnee overhouden.
Vooral mensen met een uitkering rond het minimum en AOW’ers met slechts een klein pensioentje kunnen nu al niet rondkomen. Voor hen is deze koopkrachtdaling desastreus.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: “We zien dat grote groepen huishoudens iedere maand tientallen euro’s minder te besteden hebben. Dat is des te nijpender voor de meer dan twee miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren om alle rekeningen betaald te krijgen. Deze koopkrachtdaling maakt het voor hen nog veel lastiger. Velen krijgen deze week een loonstrookje waarbij het netto salaris hoger is dan wat ze vorig jaar kregen, en toch vliegt het geld sneller de portemonnee uit.”

Dennis van Elten en Marry Mos bij RTV Utrecht

RTV Utrecht interviewde Dennis van Elten, voorzitter van het platform van de Armoedecoalitie en Marry Mos, secretaris van de Armoedecoalitie, over de gevolgen van de prijsstijgingen.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux