1920x400px_banner_bericht_16

Menstruatie-armoede

Ook in Nederland zijn er vrouwen, die geen tampons of maandverband kunnen betalen. Vandaar, dat zij zich moeten behelpen met wc-papier, oude doeken of kranten of tijdens hun menstruatie bezuinigen op gezonde voeding; of niet of nauwelijks naar hun werk of school gaan.
Dit komt o.a. naar voren uit het onderzoek ‘Bloedserieus’ van Plan International als uit onderzoek van het feministisch platform De Bovengrondse. ​Om die reden werd de ‘Period Poverty Pakketactie’ gestart. Daarbij worden producten, die vrouwen niet meer gebruiken (bijvoorbeeld omdat ze niet meer menstrueren of zijn overgestapt op een ander menstruatie product/merk) ingezameld.

​Deze producten komen vervolgens terecht in pakketten voor de 24-uurs dak- en thuislozenopvang en crisisopvang Perspectief van het Leger des Heils, de Voedselbank in Almere, en vrouwenopvang BlijfGroep in Almere.
Verder wordt er gewerkt aan een voorlichtingscampagne over menstruatiehygiene voor vluchtelingen inclusief de éénmalige donatie van een menstruatiecup en wasbaar maandverband. Deze groepen hebben namelijk last van een dubbel taboe: menstruatie én armoede. Bovendien ontbreekt hen vaak ook aan kennis over menstruatie en hygiënisch menstrueren. Door een herbruikbaar product te doneren inclusief de benodigde voorlichting over het gebruik ervan, kunnen zij maandelijks op uitgaven besparen.

Wil jij meedoen aan deze actie of er meer over lezen? Klik dan hier door.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux