Meldpunt Energiealarm

Tweede rapportage, mei 2022

Bij de Woonbond zijn in het najaar signalen binnengekomen dat veel huurders in grote problemen komen door de grote stijging van de energieprijzen. 7% van de Nederlanders (ruim een half miljoen huishoudens) leefde in 2020 al in energiearmoede. Dit is gebleken uit onderzoek van TNO (september 2021). Het overgrote deel van hen (87%) is huurder.
Het aantal mensen dat in energiearmoede leeft, neemt doe door de hoge prijs van gas, warmte en stroom. TNO verwacht dat het aantal huishoudens in energiearmoede zal oplopen naar 9% van de bevolking.
De Woonbond heeft eind oktober 2021 het Meldpunt Energiealarm geopend om het probleem onder huurders verder in kaart te brengen.

Resultaten stookseizoen 2021/2022

Gedurende het gehele ‘stookseizoen’ heeft het meldpunt Energiealarm open gestaan. De Woonbond heeft in de periode eind oktober 2021- eind april in totaal 1310 (unieke) meldingen ontvangen. Al deze meldingen zijn geanalyseerd en verwerkt. De resultaten hiervan staan in dit rapport.

Meest opvallende resultaten

De meeste meldingen zijn ‘last van kou en/of tocht in de woning’ en ‘slechte isolatie van de woning’. Bijna alle melders geven aan zuinig te leven om de energierekening te verlagen (verwarming laag, warme kleding aan etc.). De helft van de melders heeft de verhuurder gevraagd om de woning te verbeteren. Ruim 8 op de 10 melders (86%) heeft de gevraagde verbeteringen niet gekregen. Huishoudens die huurtoeslag ontvangen besteden gemiddeld 42% van hun inkomen aan wonen. Onder de huishoudens zonder huurtoeslag is dit 39%.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux