Maatregelen en initiatieven i.v.m. coronavirus Utrecht

Een overzicht

Iedereen zet zijn beste been voort in deze tijd van coronavirus. Hieronder geven we een overzicht van een aantal maatregelen en initiatieven uit de stad, die relevant zijn voor mensen met een laag inkomen, of mensen die opeens in een heel andere situatie terecht zijn gekomen.
Heb je hulp nodig, wil je signalen geven dat er dingen mis gaan of een goed idee delen, stuur een mail naar info@ArmoedeCoalitie-utrecht.nl. Dan kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we deze crisis zo goed mogelijk doorkomen.

Regelingen inkomen en huur

 • De gemeente garandeert de uitbetaling van de diverse uitkeringen, maar ook bijvoorbeeld spoedbetalingen en broodnood.
 • De gemeente gaat tijdelijk coulant om en voert maatwerk uit als het gaat om het beëindigen en het blokkeren van uitkeringen. Dit is ook van toepassing bij alle incasso- en invorderingsactiviteiten.
 • Voor de reeds bestaande huur- en hypotheekachterstanden zet de gemeente zoveel mogelijk de (crisis)dienstverlening van de afdeling schulddienstverlening door. Dat gebeurt waar mogelijk digitaal en telefonisch.
 • De huurkortingsregeling voor huurders met een U-pas die een relatief hoge huur hebben wordt per 1 januari definitief. Ben je huurder met U-pas en relatief hoge huur en krijg je nog geen korting, vraag dan vóór 30 november de korting aan bij je woningcorporatie. Die controleert dan of er recht is op huurkorting. Op dit moment nemen ongeveer 1.100 huurders deel aan de regeling. Gemiddeld krijgen zij zo’n € 60 korting per maand.
 • De gemeente heeft de regelingen waar je voor in aanmerking kunt komen als je een laag inkomen hebt overzichtelijk op een scheurblok geplaatst
 • En deze regelingen en plekken voor advies en hulp helder opgeschreven in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks!

Vraag en aanbod in de wijk en in de stad

 • Op de website https://www.nizu.nl/corona/ van het NIZU, Netwerk Informele Zorg Utrecht, staat heel overzichtelijk welke hulp er is in de wijk en de stad. Speciaal bedoeld om het aanbod aan alle vrijwillige ondersteuning zo snel mogelijk bij hulpbehoevenden te brengen. Heb je vragen over het aanbod aan Informele ondersteuning en wil je dat iemand meedenkt of adviseert? Bel dan het Infopunt Informele Zorg via 030-2361745  (ma t/m vrij 9.00 – 17.00 uur). Hier staan ook burenhulp, mantelzorg en telefonische hulp- en steunlijnen op.
 • Dock denkt mee met bewoners en initiatieven over hoe ze elkaar hulp kunnen bieden. Neem contact op met een sociaal makelaar. Ze zijn te vinden op https://www.dock.nl/buurten/utrecht/ met alle contactinformatie.
 • Burenhulp ondersteunen. Dock verspreidt in elk geval In Overvecht de flyer in de bijlage waarin ze delen met bewoners hoe ze een hulpvraag kunnen stellen, waar ze zich kunnen melden en hoe ze iets kunnen beteken voor hun eigen buren.
 • Printen? Heb je geen printer en moet je echt iets printen. In Overvecht kan dat via overvecht@dock.nl. Zij kijken dan samen met jou wat mogelijk is.
 • Vraag en aanbod. Ook zijn er diverse Whatsapp groepen en facebook pagina’s gestart, zoals:
  – Een Whatsapp groep in de wijk: Hart voor Overvechters – https://chat.whatsapp.com/IvD2SZYa8kI7zs8EkV9T9f.
  – De Facebook-groep van Hart voor Overvechters. https://www.facebook.com/Hart-voor-Overvechters-106064391029290/

Voor ouders en kinderen

Voor ouderen

ANBO een speciale lijn geopend voor eenzame ouderen (0348466666) en uiteraard kunnen mensen bellen met de Luisterlijn (0900-0767) voor een praatje of een luisterend oor.

Voedselbank

De voedselbank kan zeker hulp gebruiken, zowel vrijwilligers als lang houdbare producten. Wil je iets doen? Neem contact op met i.verkerk@voedselbankutrecht.nl.

Stichting Goud

Stichting Goud is van maandag t/m donderdag telefonisch bereikbaar op nummer : 06-10637343 of eventueel per mail: mail@stichtinggoud.nl

Oproep Beperk financiële gevolgen Corona-virus kwetsbare burgers

De Landelijke Armoedecoalitie stuurde afgelopen dinsdag een Oproep het land in ‘Beperk de financiële gevolgen van het corona-virus voor kwetsbare burgers. Dus: leg geen beslag, verreken geen toeslagen, zet geen mensen uit hun huis, sluit ze niet af van energie, wees coulant in deze bizarre tijd om onomkeerbare en snel escalerende situaties te voorkomen. De oproep was gericht aan kabinet, Tweede Kamerleden, g/l/w, zorgverzekeraar, woningbouwcorporaties, commerciele verhuurders, schuldverleners en incasso. De SP stelde hierover schriftelijke vragen. Inmiddels hebben diverse partijen laten weten om coulant te handelen! Zoals Portaal, gemeente Utrecht, Vitens.

Het Voorkom Erger Potje

In de stad gaan gemeente en buurtteam in drie wijken experimenteren met het “Voorkom Erger Potje”. Met dit potje kunnen buurtteammedewerkers samen met partners in de wijk snel en met minimale verantwoording, kleine problemen ‘klein’ te houden. De teams krijgen een budget van €2000,- waarbij zij maximaal €500,- euro aan 1 huishouden mogen uitgeven. De enige harde eis die gesteld wordt, is het feit dat er een teambesluit moet worden genomen. De teams gebruiken voor het groepsbesluit Whatsapp. Een teamlid brengt een casus zonder persoonsgegevens in in de groepsapp. De andere teamleden kunnen het teamlid bevragen, tips geven, alternatieve oplossingen aandragen, of aangeven dat een aanvraag wel of niet akkoord is. We werken met een 6 ogen principe, waarbij minimaal 3 hulpverleners akkoord moeten geven. Op het moment dat 1 hulpverlener niet akkoord is, geldt de meeste stemmen gelden.
In Amsterdam hebben ze goede ervaringen met deze werkwijze. Ze noemen het daar het Teambudget.
De kick-of fbijeenkomst in maart hebben ze door de huidige situatie helaas af moeten zeggen.

Hartelijke groet, Marry Mos
Secretaris Armoedecoalitie Utrecht

De Armoedecoalitie Utrecht is een bundeling van maatschappelijke organisaties, initiatieven en betrokkenen  (zoals Tussenvoorziening, Leger des Heils, Stichting Utrechtse Woningcorporaties, U Centraal, JoU, Lister, Buurtteams, DOCK, Emmaus, Al Amal, Solgu, Ubuntu-huis, U2B Heard!, Cosbo en vele anderen).

T 030 – 234 0819
E marrymos@tussenvoorziening.nl
Website: http://armoedecoalitie-utrecht.nl
Adres: Groeneweg 2, 3531 VE Utrecht

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux