Landelijke maatregelen om energiekosten te beperken

Het kabinet heeft een aantal maatregelen genomen om de gevolgen van de enorme stijging van energieprijzen te compenseren. Die compensatie geldt voor alle kleinverbruikers. Dat zijn alle huishoudens én zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb.

2022

Voor november en december van dit jaar ontvangen alle huishoudens en kelinverbruikers een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand. Dat bedrag wordt niet aan huishoudens overgemaakt, maar door de energiebedrijven verrekend.

2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers.
Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub, tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief € 0,40 per Kwh tot een maximaal verbruik van 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract.

Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en wordt € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Lees meer >

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux