Hoe wordt Utrecht een gezonde stad?

Op 2 juni jl. werd het startsein gegeven voor de viering van Utrecht 900 jaar stad(srechten). In het kader van dit jubileum vinden er tussen 2 juni en 11 november 200 feestjes door de hele stad plaats. Daarbij wordt voor het merendeel als invalshoek ‘Een gezond stedelijk leven door de eeuwen heen’ genomen. Want de zoektocht naar een gezonde leefomgeving is van alle tijden.

(Over)leven in de stad

De gezondheid van de mens verandert door de eeuwen heen. Zo waren ‘Nederlanders’ vroeger veel kleiner dan vandaag de dag. Dat had onder meer met de ongelijkheid tussen arm en rijk te maken.  In de 17de eeuw nam het verschil tussen arm en rijk opvallend toe. Dat was terug te zien in de huizen en kleding, maar natuurlijk ook in wat mensen aten. Vlees, wild, bepaalde vis, wijn, boter en suiker waren voor veel stedelingen onbetaalbaar.

Qua gezond stedelijk leven was de vroege 19de eeuw een dieptepunt: infectieziektes als pokken en mazelen zaaiden dood en verderf. Overheid, burgers en specialisten moesten intensief samenwerken om dit probleem op te lossen. Dit speelt natuurlijk ook in onze huidige maatschappij, waar vooral steden te kampen hebben met o.a. fijnstof.

Utrecht onder het mes

Nu zijn wij aan de beurt. Wat kunnen wij doen om Utrecht gezonder en veiliger te maken, thuis, in de wijk en in de stad als geheel? En wat moet er gebeuren op landelijk niveau of op wereldschaal? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de activiteiten, die rondom Internationale armoededag worden georganiseerd:

  • 10 -18 oktober Dak- en thuislozenfestival
  • 16 oktober Wereldvoedseldag. Thema: Een gezonde stad
  • 17 oktober Wereldarmoededag en Groot Utrecht Stadsdiner
  • 5 – 8 november Vuur van Sint Maarten in Leidsche Rijn, Kanaleneiland en Overvecht. Tevens Mooi meegenomen-markt in Kanaleneiland en Overvecht
  • 11 november Sint Maarten Parade
Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux