Energieprijscompensatie

Huishoudens met een eigen (kleinverbruik) aansluiting op gas of warmte, en stroom helpt de overheid met de volgende maatregelen:

  1. In 2022 betaal je minder belasting op elektriciteit en krijg je een hogere teruggave van de energiebelasting. Bovendien betaal je van juli tot en met december 6% in plaats van 21% btw op gas, warmte en stroom.
  2. In november en december 2022 krijgt ieder huishouden met een eigen stroomaansluiting € 190 korting op de energierekening. In totaal dus € 380 korting.
  3. In 2023 geldt een energieprijsplafond: je betaalt een vaste lage prijs voor gas en stroom (en warmte) tot een verbruik van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Als je nog een vast contract hebt met lagere prijzen, betaal je de afgesproken lagere prijs.

Aparte regeling voor blokaansluitingen in de maak

Alle huishoudens met een gedeelde gas-, warmte- of stroomaansluiting, zoals flats met blokverwarming, maar ook studentenhuizen en woongroepen, vallen onder ‘blokaansluiting’.

Extra ondersteuning voor mensen met laag inkomen

De overheid helpt mensen met een laag inkomen dit jaar én volgend jaar extra met een energietoeslag van ongeveer € 1.300. Dit bedrag komt bovenop de bovenstaande maatregelen. Verdien je minder dan € 1.310 (alleenstaand) of € 1.871 (samenwonend) per maand, kijk dan of je aanmerking voor energietoeslag.

Lees meer op de site van de Woonbond.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux